Hvordan komme i gang med design av webside?

Hvordan komme i gang med design av webside?

Om du skal i gang med design av en helt ny webside, eller ser på den du har nå og tenker; «denne siden fortjener å bli fikset på!»- hvordan velger du da riktig design for nettsiden?

Design webside
Image by fxxu on Pixabay

Med design av webside så mener jeg her:

  • Fonter
  • Farger
  • Layout (theme)
  • Bilder

Hva vil du kommunisere?

Jeg tenker ikke da på selve ordlyden men på den visuelle kommunikasjonen i form av farger, fonter og bilder. Hva skal disse tre elementene fortelle potensielle kunder og følgere?

Det er lett å «drukne» i alle muligheter som finnes. Det er lett å bli rådvill. Et tips da er å gå tilbake til fundamentet

Du & Din bedrift

  • Hvem vil dere være på nett?
  • Hva skal siden signalisere?
  • Hvilke verdier skal komme igjennom?
  • Hva er viktigst for din kunde når han eller hun kommer inn på siden din?

Eksempler kan være; seriøsitet, eksklusivitet, letthet, dybde, kunnskap, trygghet, nysgjerrighet. Hvordan kan farger, fonter, layout og bilder underbygge (eller i verste fall det motsatte) det du vil forsøke å signalisere?

Valg av fonter

Det enkleste stedet å gå for å finne fonter, er Google Fonts. Her kan du velge, gratis, fra en mengde fonter, og laste de inn på nettsiden din (hvordan du laster de inn er dekket i WP Basis+ og i bonusmodulen om valg av theme i WP Basis).

Grafisk Designer Lotte Thori Løvstad har skrevet en artikkel her som sier mer om fonter. Verd å lese.

Et tips er å tenke max tre fonter – En til overskrifter, en til tekst ellers og en font som kan brukes for å fremheve enkeltsetninger og/eller sitater.

Bruker du mange ulike fontfamilier på en nettside, så kan det gjøre siden veeeeldig treg!

Farger – viktig element ved design av webside

farger
Image by fxxu on Pixabay

Jeg har gjort min del av grove feil når det gjelder valg av farger;) Se gjerne denne så skjønner du. Det spiller ingen rolle om du synes gult er den kuleste fargen i verden om gult på siden din gir helt andre assosiasjoner til hvem du er og hva du leverer enn det du tenker… Mao, det kan bli helt feil. Farger har signaleffekt. Det samme gjelder fonter. Brukt uten tanke kan det bli rot. Brukt med kløkt og overlegg kan det bli det som får deg til å skille deg ut, positivt.

Fargenes symbolikk

Canva gir masse bra og gratis inspirasjon og verktøy i jakten på de perfekte fargene for din nettside. Teksten er på engelsk, men velger allikevel å legge ved link her så du kan ta en titt. Der inne kan du blant annet finne inspirasjon til fargekombinasjoner for nettsiden.

Og ta en titt på Designkurs.no – her er det masse bra å hente for deg som vil lære mer (PS. som WP Basis kunde så får du 50% rabatt ved kjøp av dette kurset. Er du allerede medlem? Sjekk ut siden /bonus).

Layout – Theme

Denne delen her handler om hvilket rammeverk du skal velge for websiden din. Farger er én ting, fonter er én ting, bilder, tekster… men alt det må settes sammen i noe. Og dette noe er rammeverket. Et theme.

Det finnes et hav av valgmuligheter, både det som er gratis og betalte versjoner. Hva i all verden skal du velge?

Her har Kristin ett og annet å dele med deg – så klikk denne linken for å lese egen artikkel om nettopp «Hvilket theme skal jeg velge?» 

Valg av bilder til websiden

bilder
Image by fxxu on Pixabay

Ingen nettside uten bilder. Bilder sier som kjent mer enn tusen ord, så de har en stor betydning når det gjelder design av webside. Nå er vi rett tilbake til start; hva vil du med siden din? For hvem er siden din? Hva vil du kommunisere?

Er det du som er selve produktet (coach, konsulent ol) så kan det være fint å ha gode bilder av deg selv på nettsiden. Hvorfor? Så potensielle kunder får et inntrykk av hvem du er. Om du selger tjenester som krever tillit, så må bildene av deg signalisere hvem du er og hva du gjør.

Holder du på med oppussing av gamle møbler, så bør du ikke ha portrettbilde av deg selv i blådress. Og motsatt, er du advokat, så er det ikke så smart å vise bilder av deg selv når du pusser opp møbler på «om meg» siden din. Kjøpte bilder uten noen kobling til deg og din tjeneste kan fungere for å illustrere noe, men i feil setting så skaper det bare mistillit.

Bilder du skal bruke på din egen nettside kan du enten ta selv (til blogg) eller laste ned stockphotos. Du har f.eks Pixabay, hvor du kan laste ned gratis bilder, men du risikerer selvfølgelig at disse bildene går igjen på mange andre nettsider også. Kjøper du stockphotos, så er risikoen mindre for akkurat det.

Når det kommer til bilder av deg selv så kan det være en god investering å bruke en fotograf. Det trenger ikke å være en stjernefotograf. Og det trenger ikke være studiobilder. En dyktig partner eller venn kan være rett person. Viktigst er at den som står bak kamera evner å ta bilder som egner seg i stort format på en nettside.

Her er link til en artikkel der jeg deler noen tips til hvordan du kan ta bilder selv (spesielt med tanke på bloggartikler ol).

Hvilke bilder til hva?

Til bilder som du skal ha på forsiden, kanskje salgssiden og på mer statiske sider, bør du ha bilder av god kvalitet. Bilder som på best måte viser frem deg og din bedrift. For bloggartikler kan du gjerne leke deg mer med å ta bilder selv eller laste ned fra gratis nettsteder som f.eks Pixabay

I WP Basis kurset er det en hel modul som kun handler om Media (bilder og video)

Jeg håper dette gav deg noen idèer om hvordan du kan komme i gang med design av webside. Se og lek deg med variasjoner når det gjelder fonter, farger og bilder.

Hvordan velge rett, for å unngå problemer senere?

Om du vil støtte deg på råd fra noen som har gjort feilene før deg, så du slipper å gjøre de samme: Ta en titt på WP Basis kurset.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Ikke gå glipp av nyheter fra WP Skolen

Du vil motta e-post fra oss når vi har nye blogginnlegg, nyheter eller tilbud som vi tror vil være av interesse for deg. Du kan melde deg av når du vil!

Your Cart