Hvordan unngå å bli overveldet

Du kjenner kanskje igjen følelsen: Idéen er der. Pågangsmotet er sånn passe på plass. Du har bestemt deg for hva nettsiden skal hete (domenet) og du kjenner du er overmoden for å få siden opp! Men så…

Du jobber med siden i timesvis men du blir egentlig bare mer forvirret ettersom timene går…Og mens du holder på kommer stadig mye ideer, og ny usikkerhet. Skal du ha siden sånn eller sånn? Hvordan gjør man si og så? “Kommer jeg i det hele tatt til å få dette til?”
Det kan ta knekken på både lysten og trua. Hvordan kan du unngå å bli overveldet?

Tipsene nedenfor er basert på mange års erfaring. Etter å ha jobbet med hundrevis av websider, så ser vi at følelsen av å bli overveldet, eller føle stress rundt nettsiden, ofte bunner ut i noen typiske “feil”.

Typiske “feil” når du skal sette opp ny nettside

  • Du begynner i “feil” ende.
  • Du skal ha ALT på plass med en gang.
  • Lanseringsdato er tatt ut av lufta.

Jeg har med vilje skrevet ordet “feil” med hermetegn. For du gjør ikke noe nødvendigvis feil, men det kan være du gjør ting unødig kronglete for deg selv. Det er litt som å skulle lage et deilig måltid til gjester: det er lurt å sørge for at du har alle ingrediensene i hus før du begynner å lage maten og starte med det som tar litt tid før du lager salaten.

start i riktig ende

Start i riktig ende

  1. Bestill domene + webhotel hos en leverandør som kan levere det du trenger. Vi kan varmt anbefale PRO ISP (om du har WP Basis kurset så får du rabatt på første bestilling hos PRO ISP)
  2. Installer WordPress og gjør alle nødvendige innstillinger. Er du usikker på hvordan? Ta WP Intro kurset – helt gratis. Der viser vi deg steg for steg hvordan du kommer i gang.
  3. Begynn å skrive!

Begynn å skrive

Vi har sett mange hoppe over dette punktet og gå rett på design av siden. Problemet du fort vil oppdage er at uten innhold (?) så får du heller ikke opp noen side. Nettsiden din er det du legger inn av tekster og bilder. Alt annet er “krydder og glasur”. En nettside med masse innhold kan fungere uten fancy design, men et fancy design kan ikke fungere uten innhold.

For hvem er siden? Det er til denne personen du skriver. Være seg teksten som hander om deg, om bedriften, om tjenestene eller artikler til bloggen. Skriv til den du vil skal lese på siden din. Kort eller lang tekst? Det avhenger av hvem du skriver til, og hva du skriver om. Hvor personlig skal du være? Ta en titt på denne artikkelen som sier mer om akkurat det.

Installer og få på plass det du MÅ ha først.

Alt det andre kan du ta senere.

Det høres jo helt logisk og greit ut før du begynner, men så kommer det snikende…”Burde jeg hatt en Messenger Chat boks?” “Jeg vil ha et bookingsystem med kalender så det er lett for kundene å booke time.” “Hva med nettkurs løsning… jeg tenker jo å lage det snart…”

Det er ingenting galt med hverken Chat funksjon, booking system eller nettkurs, tvert i mot. Spørsmålet er ikke nødvendigvis om du skal ha det installert, men om du må ha det akkurat nå? Du tenkte jo egentlig å få opp en helt enkel nettside.

Veldig mange vi møter har en større plan for nettsiden sin enn det som er første lansering av siden. Bra! For nettsiden din vil alltid være i utvikling, om den er viktig for deg og din virksomhet. La bare utviklingen skje steg for steg.

Om det å sette opp nettside er helt nytt for deg, så kan det være lurt å få siden opp med tekster og bilder først. Så kan du utvide med ekstra funksjoner når siden er oppe. Hvorfor? Fordi det blir mindre mulighet for frustrasjon. Og du slipper å føle deg totalt overveldet. Ta det trinnvis. Få på plass det du MÅ ha for å lansere først, og utvid så med mer når behovet kommer.

Planlegg

Når skal du ha siden din ferdig?

Av en eller annen grunn er det så mange som setter lanseringsdatoer basert på … ? Ingen ting. Datoer tatt mer eller mindre rett ut av lufta. Kanskje fordi du tenker at du har holdt på med den lenge nok at nå må du bare få den ferdig? Kanskje fordi du ser “alle andre” som tilsynelatende har suksessfulle bedrifter og ønsker deg det samme? Kanskje fordi du tenkte dette skulle gå kjempe fort? Eller kanskje bare fordi… du fant en dato.

Planlegg lansering basert på fakta

  • Har du tidligere erfaring med å sette opp nettside? Hvis ikke, beregn tid til å lære.
  • Hvor mye skal du ha installert og klart til lansering? Jo flere funksjoner som skal på plass, jo lenger tid må du beregne.
  • Hvor mye tid har du satt av til å kun jobbe med ny nettside? Jo mer av alt annet du holder på med samtidig, jo lenger tid vil det ta.
  • Skal du klare alt selv eller har du noen å spørre? Jo mer du skal lære helt på egenhånd, jo lenger tid må du beregne for å finne ut av og ta avgjørelser.

Å sette opp nettside kan være overveldende, og veldig gøy! Gi deg selv tid til å kose deg med prosessen. Tid til å lære. Tid til å ta beslutninger. Tid til å gjennomføre. 

Vil du ha hjelp, steg for steg, på norsk så du slipper å lete i blinde?

Vi har gått veien.
Flere hundre kunder har gått veien før deg.
Du trenger ikke lete etter svarene i blinde.
Alt ligger der, klart for deg til å ta bruk. Steg for steg. Og på norsk.

WB Basis er kurset der du har tilgang til det du trenger. 

Ragnhild H. V.
Ragnhild H. V.
Artikler: 85

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.