Hvordan velge gode fonter til websiden?

Det kan virke temmelig overveldende å orientere seg i jungelen av tusenvis av fonter. Valgene er jo uendelige. Og selv om det å velge riktig font er en miks av kunnskap og intuisjon, er det slettes ingen umulighet. Her har du noen retningslinjer:

Fonter, identitet og lesbarhet

Fonten bør så absolutt være en del av din visuelle identitet, på lik linje med logo, grafiske elementer og farger. Fonten skal gi signaler om hvem du er og hva du vil si – på en visuell måte.

Når det er sagt, så handler det til syvende og sist om lesbarhet. Hovedmålet til en font er rett og slett å bli lest. Og den bør også være veldig lettlest. Det er ikke sånn at man skal streve seg gjennom teksten pga. bokstavenes form. Det skal være enkelt, og det skal gå av seg selv.

Webside-fonter-01

Det finnes lettleste fonter og det finnes mindre lesbare fonter. En lettlest font gir signaler om at stoffet og innholdet er tilgjengelig og enkelt. En stor tekstmengde i en mindre lesbar font kan gjøre at man rett og slett ikke orker å lese…

Webside-fonter-02

Klassifisering av fonter

For å finne hvilke fonter som er lesbare og hvilke som er mindre lesbare, kan det være greit å være klar over hvordan fonter er klassifisert. Det finnes flere måter å klassifisere fonter på, og nedenfor finner du en grovinndeling:

Serif

Webside-fonter-03

Fonter med seriffer har hårstreker som går ut fra stammen i bokstaven. Seriffene kalles også føtter. Seriff-fonter utstråler varme, det å være personlig, kunstnerisk, tradisjonell, konservativ, intellektuell. Seriff fonter er egnet for både overskrifter og brødtekster. Regnes for å være mest lesbar. F.eks. Times New Roman, Georgia, Palatino Linotype.

Sans serif

Webside-fonter-04

Sans serif har ikke hårstreker, er enkle og mer «rene» i formen enn seriff-fonten. Utstråler en kjølighet, renhet, skarphet, ungdommelighet, modernitet. Kan oppleves teknisk og upersonlig. Er godt egnet for overskrifter og brødtekster. F.eks. Arial, Trebuchet, Verdana.

Script/handwriting

Webside-fonter-06

Script/handwriting inkluderer både kalligrafi-fonter, fonter med ornamentikk og mer uformelle håndskrifter. Blir ofte brukt som dekor. Bør brukes i små mengder. F.eks. Comic Sans, Papyrus, Lucida handwriting, Bickham script, Mistral, Vivaldi.

Fantasy/decorative/display

Webside-fonter-05

Fantasy/decorative/display er fonter som ikke passer i de andre kategoriene. De er veldig uttrykksfulle, dramatiske, har stor personlighet og brukes gjerne for å få frem en stemning. Mest egnet i små mengder. F.eks. Airstream, Aftershock, Beluga, Notre Dame, Blockade, Django, Spooky

Monospace

Webside-fonter-07

Monospace er fonter som har et jevnt mellomrom mellom bokstavene (som bokstavene i en skrivemaskin). Det er mellomrommet mellom bokstavene fremfor bokstavens form, som får en font til å havne i denne kategorien. Blir mye brukt i programmeringsspråk. F.eks. Curier, Lucida Console.

Lesbare fonter: Seriff (mest brukt i trykksaker) og sans serif (mest brukt på websider)
Mindre lesbare fonter: Script/handwriting og Fantasy/decorative/display.

Hvilke og hvor mange fonter skal du velge?

Hovedfonten, som du skal bruke i store tekstmengder, bør så absolutt være en lettlest font. Velg derfor en seriff font eller en sans serif til dette.

Om du synes du trenger en font med noe mer personlighet, kan du velge en i kategorien script/handwriting eller fantasy/decorative/display. Denne mindre lesbare fonten kan du bruke f.eks. i overskrifter eller enkelte ord innimellom. Det anbefales ikke å ha mer enn EN font med stor personlighet.

Velg fonter med store kontraster om du ønsker flere fonter.

1-3 fonter er et greit antall. Mer enn 3 fonter kan fort bli veldig rotete. Dessuten, jo flere fonter du legger inn på websiden din, jo tregere laster den…

Velg gjerne fonter som gir deg muligheter til å fremheve den løpende teksten – som kursiv, bold, light etc.

Webside-fonter-08

Fonter og visning på skjerm

Om du ikke installerer fonter på websiden, velg fonter som ligger inne på «alle» mac eller pc. Om ikke tar hensyn til dette, kan fonten du velger, se helt annerledes ut på en annens maskin enn på din egen. Du vil altså ikke ha noe kontroll over hvordan nettsiden din ser ut på andre maskiner.

Web-safe fonter: Times New Roman, Georgia, Palatino Linotype, Arial, Trebuchet, Verdana, Comic Sans (misbrukt og lite lesbar), Curier New.

Installerer du fonten på websiden din, kan du velge mellom mange flere fonter. Det du installerer på din webside, vil vises på samme måte på andres som din egen maskin. Du finner fonter bl.a. her: Google fonts (gratis), Luth eller MyFonts.

Lykke til!

Lotte Thori Løvstad
Lotte Thori Løvstad

Grafisk designer AMG. Jobber med webdesign, magasindesign, logo/visuell identitet, pakningsdesign m.m.

Se portfolio her: Lottethori.no

Artikler: 1

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.