Er nettkurs og medlemsportal veien til lettjente penger?

Vi får stadig forespørsler fra folk som vil selge nettkurs og lurer på om vi kan sette opp nettsiden med fiks ferdig løsning.

Det er to ting som går igjen: Den ene er at det skal være enkelt å drifte (les: gjøre seg selv). Det andre er at det skal være enkelt for kunden å kjøpe.

Jeg er med på tanken. Det SKAL være så enkelt som mulig å drifte, og det skal definitivt være så enkelt som mulig for kunden å kjøpe.

Men det er en ting som ofte forundrer meg når det gjelder det å selge noe på nett;

Hva er det som gjør at så mange tenker at alt som gjelder salg på nett skal gjøre seg selv?

Ville du tenkt på samme måte om du skulle selge fysiske produkter?

Som regel så kreves det et fysisk lokale med hyller og innredning som fremhever produktene dine. Du må ha betalingsløsning, lagerstyring, bestillingsrutiner osv.

Det finnes selvfølgelig unntak.

I jordbærsesongen for eksempel.

Da kan man se en person som står under en parasoll og selger jordbærkurver. Det er enkelt. Man har et bord og en parasoll. Man putter kurven i en pose, tar i mot 40 kroner, gir kunden posen og det er liksom det hele.

Tilsynelatende …

Men selv jordbær må plukkes. Det må faktisk plantes jordbærplanter også.

Det kommer faktisk først.

Så skal bærene vokse, plantene skal vannes, bærene skal plukkes og legges i kurver, for så å kjøres ut til de som skal selge.

Og siden det er penger involvert, så er høyst sannsynlig også en regnskapsfører involvert.

Og noen må faktisk sørge for at plantene kjøpes inn, og at det faktisk er penger på konto til det. Noen må sørge for lønn til de som plukker og selger. Og i år ser jeg på nyhetene at man flyr inn jordbærplukkere fra Vietnam eller Polen også. Relativt mye å holde styr på, bare for å selge kurver med jordbær!

Det jeg prøver å si er at det er en jobb involvert!

En jobb som noen må gjøre! Kanskje du bare skal selge bærene. Da er det ikke så mye for deg å tenke på. Kanskje jobben din bare er å sette opp parasollen og selge bæra. Da har du funnet en enkel modell som fungerer for deg. Som ansatt! Eller innleid arbeidskraft! Men egentlig ikke som eier av en bedrift!

Hvis tanken din er å skaffe en ekstrainntekt, litt sånn på siden av det du driver med ellers, så er det ikke sikkert at det er så dumt “selge jordbær”.

På nett så betyr det kanskje at du satser på affilatemarkedsføring f.eks. Eller dropshipping. Eller reklame. Da er det i praksis andre som gjør mye av jobben for deg, men du får en del av inntekten fordi du setter opp en “parasoll” og er med og bidrar. Men selv om du ikke har laget produktene du skal selge, så er det jobb å skape mye trafikk til en nettside!

Men, det er ikke så mange som bare vil selge jordbær …

Det som er greia, er at mange som vil selge noe på nett, som f.eks nettkurs eller en medlemsportal, ikke helt har fått med seg at det er en jobb involvert.

Jeg har foreløpig ikke vært borti noen som bare ønsker å “selge jordbær”. De fleste som vil selge nettkurs eller medlemskap snakker faktisk om å eie og drifte sin egen bedrift på nett.

Men det skal fortsatt være enkelt …

“Noen” skal bare sette opp systemet, slik at det bare er å ploppe inn en video i medlemsportalen en gang i uka, og resten skal gå av seg selv.

Fikk du med denne: Hva er egentlig en medlemsportal?

Du må faktisk gjøre mer enn å “sette opp en parasoll”. Det er jobb involvert. Og det er like greit å få det avklart først som sist! Med mindre du betaler noen for å gjøre absolutt alt for deg selvfølgelig. Men du må allikevel være klar over at din bedrift = ditt ansvar.

Joda, det finnes en og annen snarvei du kan bruke. Det finnes plattformer hvor man kan selge kurs, uten å måtte sette opp hele systemet selv. Men fortsatt er det du som er ansvarlig for det du selger. Det er du som er ansvarlig for at kundene dine blir fornøyd. Og det er du som er ansvarlig når de ikke er fornøyd også.

Så beklager …det finnes ingen snarveier!

Hvis du satser seriøst på salg av nettkurs og medlemskap, så følger det med så mye mer enn bare det å sette opp kurset og begynne å selge det. Det finnes en rekke lover og regler du må forholde deg til.

Og siden du antagelig har et ønske om å tjene penger på salg her i Norge, så må du faktisk forholde deg til regnskap, skatt, MVA og alt annet som følger med.

Det kan selvfølgelig gjøres fra en strand i Karibien, men det er ikke til å komme fra at alle arbeidsoppgaver ikke er like festlige!

Man skal definitivt ikke kimse av det å selge jordbær!

Det var det Petter Stordalen startet med.

Men uansett hva slags system du velger, om det er WordPress, Kajabi, Teachable, Simplero eller andre: Mange tror at det er det rent tekniske rundt det å sette opp en medlemsportal eller nettkurs som er den største jobben.

Men det er bare begynnelsen, det er først når du har systemet på plass og har lært deg hvordan det fungerer, at selve jobben faktisk starter.

DA starter jobben med markedsføring av det du skal selge. Og kundebehandling, svare på mailer, gi god kundeservice osv. Noen få lykkes på første lansering, men de aller fleste må jobbe aktivt med markedsføring og synlighet over lengre tid for å overleve i denne bransjen.

Er du villig til å gjøre jobben og legge ned den innsatsen som er nødvendig?

Flott! Da har jeg gode nyheter til deg; Det ER fullt mulig å leve av å selge nettkurs eller medlemskap. Vi har gjort det i over fem år nå. Og det har vært fem år med mye jobbing, men også veldig mye moro!

Jeg pleier å si at …

Det er fullt mulig å tjene penger mens man sover, men det krever gjerne en del søvnløse netter i forkant!

Har du et godt produkt og “stayer-evne”, så vil du høyst sannsynlig lykkes på sikt. Men for å være helt ærlig, du vil høyst sannsynlig ikke kunne leve av drømmen din hvis du tenker at dette er veien til lettjente penger.

Du må gå all-in og regne med å jobbe jevnt og trutt. Legg sten på sten, og ikke gi deg!

Er det verdt det? Absolutt!

For ordens skyld: Vi setter ikke opp nettkurs og medlemsportaler for kunder, men vi har kurs hvor du kan lære å gjøre det selv.

nettkurs og medlemskap

Nettkurs & Medlemskap

19. januar 2021

Det vil ikke overraske meg om du minst én gang har tenkt tanken; jeg må få satt opp ett nettkurs…

Kristin Skjæringrud
Kristin Skjæringrud

Kristin Skjæringrud er "rektor" på WP Skolen og mener at WordPress kan brukes til (nesten) alt. Men først og fremst til å bygge nettsider med ;-)

Artikler: 143

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.