Medlemsportal – Hva er det egentlig?

Medlemsportal – Hva er det egentlig?

Og kan man sette opp en medlemsportal i WordPress? Svaret på det er selvfølgelig JA!

Det finnes en mengde ulike plugins man kan bruke både til nettkurs og medlemsportal i WordPress.

Ja, men alle sier det er så vanskelig med medlemsportal i WordPress.
Det skal være så mye enklere å gjøre det i Kajabi, Teachable, Simplero eller andre plattformer …

Det er én ting som kan være komplisert i WordPress om jeg skal være ærlig: Og det er hva man skal velge, blant alle de tusenvis av theme og plugins som finnes på markedet!

Det er en av grunnene til at WP Skolen eksisterer. Vi vil gjerne hjelpe deg å gjøre gode valg som du kan leve med lenge! Vi har ikke testet alle de 57 130 gratis utvidelsene som finnes i skrivende stund hos wordpress.org, men vi HAR testet mange de siste årene. Og vi har satt opp mange nettkurs og medlemssider for kunder, og har fått en viss erfaring med hvilke utvidelser man bør satse på.

Hvordan fungerer en medlemsportal i WordPress?

Dette blogginnlegget har ikke til hensikt å svartmale Kajabi og Simplero. For all del! Det fungerer fint for veldig mange. Men hvis du allerede har en WordPress side, og har en viss forståelse for hvordan WordPress fungerer, så bør du i det minste vurdere å bygge ut det du har, i stedet for å gå over til en ny plattform.

Når du setter opp en nettside med WordPress, så er det visse ting du må sette deg inn i. Du må vite forskjellen på innlegg og sider og hvordan du organiserer dem.

Når du skriver innlegg, så vises det nyeste innholdet alltid øverst på bloggsiden. I tillegg kan du bruke kategorier og stikkord for å gjøre det enklere for lesere å finne det de er ute etter. Oversikt over kategorier og stikkord kan du legge i en meny, eller i en sidebar.

Statiske sider har ingen kronologisk rekkefølge, så der må du sørge for at de sidene du oppretter legges inn i en meny, slik at det er mulig for lesere å finne link til kontaktsiden din f.eks.

Du må med andre ord organisere innhold du publiserer, slik at lesere faktisk finner det. 

Og akkurat det samme gjelder når du skal publisere innhold beskyttet for medlemmer.

La oss se på et enkelt eksempel på en medlemsportal

Vi kan ta utgangspunkt i noe vi kunne gjort på WP Skolen. Vi har jo en medlemsportal og har hatt det i over 5 år. Og for oss er det selvsagt ikke noe alternativ å bruke noe annet enn WordPress 🙂 

Vi har blogget i flere år, delt mengder av WordPress tips og fått mange følgere. La oss si at vi nå vil lansere et medlemskap hvor vi deler tips eksklusivt for medlemmer. Det skal koste kr 100,- pr mnd.

Hva gjør vi da? Jo, vi oppretter en medlemsplan som vi kaller «Medlemsblogg» og bestemmer at kategorien «WordPress Tips» skal beskyttes.

Slik ser en medlemsplan ut med WooCommerce Memberships sin plugin(som er vårt førstevalg når det gjelder medlemsplugins):

Våre favorittplugins for medlemsportal er WooCommerce sin Membership plugin, sammen med WooCommerce Subscriptions. Når man bruker WooCommerce som utgangspunkt for det man skal selge, så har man også mulighet til å sende ut fakturaer direkte fra systemet. Fakturaer som er godkjent ift bokføringsforskriften. I tillegg har de fleste norske regnskapssystemer integrasjon mot WooCommerce.

For å selge medlemskapet så må vi opprette et produkt. Her har jeg valgt å sette opp en gratis prøveperiode på 10 dager, deretter løper medlemskapet til kr 100,- pr mnd til det sies opp av medlemmet.

For å gi de som kjøper dette produktet tilgang til innholdet, så må jeg knytte medlemsplan og produkt sammen. Den innstillingen ligger rett under prisfeltet på produktet i WooCommerce, og her har jeg hentet opp medlemsplanen under «grant access». Produkt og medlemsplan er knyttet sammen, og jeg er klar for å selge tilgan til min medlemsportal!

Alt jeg nå trenger å gjøre for å publisere innhold til medlemmer er å poste nye innlegg på bloggen, og merke dem med kategorien «WordPress Tips».

Hvordan skal medlemmer finne innhold de har kjøpt tilgang til?

Igjen, det handler om organisering. I dette konkrete eksempelet, ville jeg brukt en plugin til å skille ut kategorien «WordPress tips» fra den vanlige bloggen. Deretter ville jeg lagt kategorien «WordPress tips» inn i menyen på nettsiden. Det finnes plugins som sørger for at medlemmer kun ser det innholdet de har kjøpt tilgang til når de er logget inn på nettsiden.

Her er et eksempel på hvordan en meny kan se ut for en som ikke er logget inn:

Og slik ser samme meny ut for et medlem som er logget inn:

Hva om jeg vil selge nettkurs i tillegg?

Du ser også en link til «Mine kurs» i menyen over. En medlemsplugin kan også brukes til å selge kurs. Her ser du et eksempel hvor jeg har satt opp en medlemsplan for et kurs:

Her har jeg brukt en statisk side som «Velkommen» side til kurset. Jeg har også brukt en LMS plugin(Learning Management System) som er beregnet på nettkurs. Derfor dukker «Leksjoner» opp som et valg. Der har jeg lagt inn selve kursleksjonene. Kursleksjonene kunne også vært satt opp som vanlige statiske sider. Igjen, det handler bare om hvordan du vil organisere innhold!

«Velkommen» siden og de tre første leksjonene får man tilgang til med en gang man har kjøpt kurset, altså «immediately». Deretter er det en ukes intervaller mellom de neste leksjonene. Det er dette som kalles «drip feed». I tillegg får alle som kjøper dette kurset tilgang til en bloggkategori som heter «WordPress Business».

Slik kan det se ut på en WordPress side:

Hvordan fungerer medlemsportal i WordPress?
  1. Under «Mine kurs» i menyen har jeg lagt inn «Velkommen» siden som et underpunkt. Denne siden inneholder generell informasjon til kursdeltagere + oversikt over kurset.
  2. I sidebaren kan jeg legge inn all slags informasjon som kan være nyttig for kursdeltagere.
  3. Her har jeg brukt WP Courseware sin widget som automatisk viser kursleksjoner i riktig rekkefølge. Har du mange kurs, så vil widgeten automatisk vise innhold for det kurset medlemmet er inne på.
  4. Jeg har også lagt inn en kursoversikt under velkomstvideoen. Dette gjøres enkelt ved å legge til en «Course» blokk på siden.
WP Courseware blokker - brukes til å sette opp nettkurs.

Så igjen, det handler om organisering.

Medlemsplanen sørger for å beskytte innholdet slik at kun medlemmer får tilgang, mens det jeg legger til i menyer og sidebar gjør at det er enkelt og oversiktlig for medlemmer å få tilgang til innhold de har betalt for.

«Jeg synes det her virker tungvint…., jeg har 10 kurs! Må jeg virkelig organsiere alt selv? Det virker som mye styr å sette opp menyer, sidebarer og medlemsplaner med masse innhold.»

Ja, det kan være mye styr. Det kommer helt an på hva du har behov for. Når vi startet WP Skolen, så ønsket jeg full frihet til å kombinere bruk av sider, innlegg, kursleksjoner og custom post types på kursene våre. Men etterhvert som vi har vokst, og nye kurs har blitt lagt til, så ble det veldig tungvint å holde styr på menyer og oversikter manuelt.

Derfor har vi flyttet de fleste kursene våre over i WP Courseware. Alt jeg trenger å gjøre da er å legge inn selve kurset i en medlemsplan og knytte det til et produkt. Moduler og leksjoner organiserer jeg med «dra & slipp».

Opprette medlemsplan i WordPress

WP Courseware fungerer veldig fint med blokkredigering(gutenberg) og jeg kan enkelt plassere kursoversikt ved å legge inn blokker på relevante sider, eller plassere en widget i en sidebar.

Ingen begrensninger!

Det jeg ønsker at du skal forstå, er at det å sette opp nettkurs eller en medlemsportal i WordPress, ikke er så veldig annerledes enn å publisere annet innhold på nettsiden din. En medlemsportal i WordPress kan gjøres på en veldig enkel måte, men du kan også sette opp mange avanserte valg om du ønsker det.

Her er noen valgmuligheter:

  • Du kan selge tilgang til en enkel bloggkategori(eller flere).
  • Du kan selge kurs. Så mange du vil!
  • Du kan sette opp «drip feed», dvs at medlemmer/deltagere får tilgang til innhold etter et skjema du setter opp. (Kan gjøres både i WP Courseware alene, eller i en medlemsplan med WooCommerce Membership.)
  • Du kan selge kombinasjoner av kurs, blogginnhold og statiske sider.
  • Du kan opprette «custom post types» og opprette medlemsplaner basert på dem.
  • Du kan begrense salg av et produkt(eller flere) kun til medlemmer av en bestemt medlemsplan(som f.eks coachingtimer, workshops el.l.)
  • Du kan gi rabatter på kurs/medlemskap/fysiske produkter til medlemmer av en bestemt medlemsplan.
  • Du kan velge om medlemmer skal kunne ha ett medlemskap om gangen, eller om de skal kunne kjøpe tilgang til flere medlemsnivåer på en gang.
  • Du kan selge kurs til en engangspris.
  • Du kan selge kurs med avdragsbetaling(uten at man mister tilgang når avdragene er betalt).
  • Du kan selge medlemskap til en fast månedlig pris.
  • Du kan ha en gratis periode på x antall dager før et betalt medlemskap begynner å løpe.
  • Medlemskap kan løpe til medlemmet sier opp, eller du kan stanse medlemskapet etter f.eks 12 betalinger.
  • Du kan ha en inngangspris, og deretter ta en fast pris pr mnd(som vårt WP Basis kurs med VIP medlemskap).
  • Du kan selge kurs og medlemskap via en salgsside satt opp med f.eks Thrive Architect. Eller …
  • Du kan bruke WooCommerce sin nettbutikk funksjon for visning av produkter.

WP Bedrift

I vårt WP Bedrift kurs, har vi i praksis gjort litt som Kajabi og mange andre kurs/medlemsplatformer: Vi har tatt valgene for deg – Du slipper å gå gjennom alle de ulike kurs- og medlemsutvidelsene som finnes på markedet.

Vi vil gjerne spare deg for utvidelser som ikke holder mål!

WP Bedrift - vårt kurs om medlemsportal og nettkurs.
Lyst til å lære mer? Klikk her

Vi har vært nøye på å velge utvidelser som er enkle å bruke. Men samtidig har nok valgmuligheter så du IKKE stanger hodet i taket fordi du ikke kan selge kurs og medlemskap slik det passer deg.

Vi har valgt plugins som er basert på standard WordPress funksjonalitet. Det betyr at du ikke låser deg fast til en medlemsplugin på livstid. Vi vet hva som finnes nå, men vi vet ikke hva som kommer i årene framover. Jeg liker å holde mulighetene åpne, og ikke låse meg til en løsning for all framtid.

Du SKAL kunne selge kurs og medlemsinnhold i alle mulige former og fasonger. Og du skal kunne bruke utvidelser for nettkurs og medlemsportal i alle dagens WordPress themes, så lenge det finnes støtte for WooCommerce.

OG, sist, men ikke minst: Medlemmer skal få faktura på kjøp som tilfredstiller kravene til bilag iht bokføringsforskriften.

Det har jeg foreløpig tilgode å få fra noen som selger kurs via Kajabi, Simplero eller andre platformer i samme kategori 😉

4 thoughts on “Medlemsportal – Hva er det egentlig?

  1. Hei!
    Endelig en oversikt over det tekniske og gangen i en prosess.
    Jeg liker oversikter, det gir meg et helhetsbilde med noen ytre rammer jeg kan bevege meg og mine ideer innenfor.

    1. Hei Inga!
      Hyggelig å høre at du syntes det var en nyttig blogg 🙂 Det er mange som tror det tekniske rundt det å sette opp en medlemsportal er veldig komplisert, men det trenger ikke være det. Nå finnes det mengder av muligheter med WooCommerce Memberships, så man kan gjøre det ganske avansert også. Men dette er hovedprinsippet for hvordan det fungerer.

  2. Hei.
    Jeg finner ikke det bilde i min WordPress, er det fordi jeg bare har den billigste versjon? Jeg har den til 30 kr i måneden. Jeg har lyst til å ha medlemsportal
    Mvh Unni Kaarmo

    1. Hei Unni!
      Det ser ut som du har nettsiden din hos wordpress.com. Vi jobber først og fremst med WordPress lastet ned fra wordpress.org som så installeres på eget webhotell. Det er mange likheter, men også mange forskjeller. Hos wordpress.com er det bl.a. begrensninger på hva slags utvidelser du kan installere. Jeg vil tro du kan installere WooCommerce og andre plugins fra woocommerce.com med en businesskonto. Du trenger WooCommerce Memberships og WooCommerce Subscriptions for å opprette en medlemsportal. Men jeg kan ikke si sikkert om det er plugins de lar deg installere. Men jeg vil tro du får svar på det ved å kontakte support hos wordpress.com.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Ikke gå glipp av nyheter fra WP Skolen

Du vil motta e-post fra oss når vi har nye blogginnlegg, nyheter eller tilbud som vi tror vil være av interesse for deg. Du kan melde deg av når du vil!

Your Cart