Hvordan lage en blogg? Og hvorfor bør du ha en blogg?

Vil du at din stemme skal bli hørt på nett?

Det kan være mange grunner til å lage en blogg. Kanskje du er engasjert i politikk og vil ha et sted du kan dele og begrunne dine synspunkter? Eller kanskje du selger produkter eller tjenester du ønsker å promotere med en blogg.

“Nei, det trenger jeg ikke en blogg til, tenker du kanskje…. Det kan jeg jo dele på twitter, eller på facebook. Det er uansett ingen som leser blogger lengre… Da får jeg mye mere feedback. Folk kommenterer og jeg blir sett og hørt.”

Akkurat det med kommentarer og engasjement har du sikkert rett i. Men engasjement i sosiale media er ofte veldig kortvarig. Du bør absolutt være tilstede i de kanalene kundene dine er i.

Men er det særlig smart å bygge hele “business’en” på trafikk fra sosiale media?

Det du skriver i dag, kan i prinsipp være borte i morgen. Husker du den gangen “My Space” var det store? I dag er det nesten ingen som har hørt om det engang. Det KAN faktisk skje med andre kanaler også. Det vet vi ikke i dag.

Det vi derimot vet, er at om du poster innhold på din egen nettside, så har du full kontroll over innholdet du deler. Det er ingen som kan si at….nei, du får ikke poste innhold her lengre.

Hvorfor blogge om temaer som angår bedriften din?

Du vil oppnå såkalt “organisk ranking” i søkemotorer. Det betyr rett og slett naturlig ranking. Det som kommer opp under de betalte annonnsene på Google.

Vi har blogger på WP Skolen i dag som ble skrevet for mer enn to år tilbake. Og flere av disse bloggene får stadig mere trafikk. I stedet for å være et blaff i sosiale medier, så varer effekten i søkemotorer mye mye lengre. Vi har ikke brukt noe penger på Adwords eller annonsering på Google. Det eneste vi har gjort er å bruke et par timer nå og da, på å skrive nytt innhold.

Det du ser i skjermbildet her er:

Hvorfor lage en blogg

 1.  Annonser
 2.  Organisk ranking(ikke betalt)

Jeg vet jo selvfølgelig ikke hvor mye disse annonsørene har betalt, men jeg er ganske så fornøyd med at to timers jobb på den bloggen som ligger ved punkt 2 her, har alene gitt oss snart 6000 besøkende til WP Skolen.

Hvorfor lage en blogg?

Bloggen lever i beste velgående, og om du gjør en liten jobb med å optimalisere innleggene dine hver gang du legger ut noen nytt på bloggen din, så vil du på sikt få mye gratis trafikk til bloggen din.

Det betyr at du kan gjøre en jobb én gang, og høste trafikk av det i flere år etterpå. Den effekten får du aldri på Facebook eller på Twitter.

Det betyr selvfølgelig ikke at du skal overse sosiale media

Det betyr bare at det er smartere å bygge en business på egen nettside enn å stole på at Facebook og Twitter skal være inntektskildene dine.

Det skal mere til for å få oppmerksomhet i dag, enn det gjorde for noen år siden. Det holder ikke lenger å skrive….”Hei, sjekk bloggen min”…på Twitter eller Facebook for å få folk til å lese det du skriver.

Legg litt mere sjel i hva du poster, slik at du faktisk klarer å skille deg ut fra mengden.

Det finnes mange eksempler på at Facebook har gått inn og stengt brukerkontoer, tilsynelatende uten grunn. Eller bilder og tekster som blir “sensurert” fra Facebook sin side. Du kan m.a.o. ikke publisere hva du vil.

Mange husker sikkert bildet av “napalm-jenta”. Her så Facebook bare et bilde av en naken jente, og slettet alles forsøk på å dele bildet. Nå snudde riktignok Facebook i denne saken, og re-publiserte bilder de hadde sensurert. Men det hadde neppe skjedd uten mediastormen som fulgte denne saken.

Jeg er ganske sikker på at en enkeltperson ikke ville oppnådd samme engasjement!

Det jeg vil fram til, er at innhold du poster på din egen blogg eller nettside HAR DU FULL KONTROLL OVER SELV. Hva skjer med engasjement og kommentarer du har klart å skape om f.eks Facebook eller Twitter ble overtatt av andre selskaper som bestemmer seg for å endre hele plattformen? De kan være borte over natta.

Hvis ikke du har publisert verdifullt innhold på din egen nettside, så kan i verste fall alt du har lagt ut i en årrekke være borte.

Så hvordan lage en blogg?

Som jeg allerede har nevnt, så er det en fordel å eie sitt eget domene og kjøpe et webhotell du kan sette opp bloggen på. Vi anbefaler selvfølgelig å bruke WordPress til dette. På eget domene og webhotell!

Og vi viser deg også hvordan du kommer i gang i gratiskurset vårt WP Intro.Gratis WordPress kurs!

Det finnes selvfølgelig andre steder du kan lage en blogg også, men hvis du skulle ha planer om å utvide bloggen etterhvert, så er WordPress en løsning du kan vokse med. En WordPress blogg kan være superenkel, kanskje du ikke trenger noe mer enn det å poste innlegg på en blogg.

Men for mange, så utvikler bloggen seg til å bli noe mer!

 • Kanskje du vil selge en e-bok du har skrevet?
 • Kanskje du vil bruke annonser på bloggen din, slik at du kan tjene litt penger på den?
 • Kanskje du vil ha mulighet til å bruke affilatelinker på bloggen din?
 • Kanskje du vil selge egendesignede håndstrikkede votter?

Mulighetene er mange. Uansett hva slags behov du måtte ha, så finnes det utallige utvidelser du kan bruke, både gratis og løsninger du kan kjøpe.

Og bare for å presisere det igjen…..

Vi snakker om en WordPress installasjon på eget domene og webhotell.

Skal du selge noe via en wordpress.com side(som du ikke har full kontroll over) så må du oppgradere til en business plan som koster fra $25 USD pr mnd(m.a.o. en god del mer enn du betaler for et domene og webhotell hvor du har full kontroll selv). Det vil si, du har lov til å legge inn PayPal knapper på wordpress.com, men det er også alt.

WordPress(lastet ned fra wordpress.org) koster ingenting å ta i bruk, men som sagt trenger du ditt eget domene + et webhotell. Den kostnaden kommer du ikke utenom hvis du ønsker å ha full frihet til å gjøre akkurat det som passer deg på bloggen din. Hos f.eks ProIsp så koster et domene mellom 100,- og 150,- pr år, og webhotell starter på så lite som kr 10,- eks.mva pr mnd. Og de leverer en god tjeneste!

Kom i gang med gratiskurset i dag, og du kan lage en blogg på nett i løpet av kort tid!

Kristin Skjæringrud
Kristin Skjæringrud

Kristin Skjæringrud er "rektor" på WP Skolen og mener at WordPress kan brukes til (nesten) alt. Men først og fremst til å bygge nettsider med ;-)

Artikler: 143

2 kommentarer

 1. Heisann, lurer på om jeg skal lage en blogg med bilder..
  Men hva er forskjellen mellom en blogg og en privat web side ? Det er vel det samme ??
  Jeg har et web hotell som jeg ikke bruker.. Kan noe slikt brukes til en blogg med bilder ??

  Fikk låne en side hos en kompis på den siste reisebloggen som jeg laget på engelsk. Med noen bilder.
  Han sa at der var over 15.000 hits på en måned..

  • Hei Magne!
   Ja, du kan godt si at en blogg og en privat webside er det samme. Det kommer litt an på hva man legger i begrepene. Noen bruker “privat webside” om en nettside som kun er for medlemmer, ansatte el.l. også. Da vil man måtte logge seg inn for å se innholdet.
   Du kan bruke et webhotell til å installere en blogg. De fleste leverandører av webhotell har en såkalt 1-click installasjon av WordPress. Du må gjerne ta gratiskurset vårt, så ser du litt mer om hvordan det fungerer i praksis: https://wpskolen.no/gratis-wordpress-kurs/.

   Hvis du er gjesteblogger på en godt kjent/etablert reiseblogg, så vil du få flere besøkende enn det du vil når du starter med en helt ny blogg på et nytt domene. Det tar litt tid å bygge opp en fast leserskare, så du må regne med å bruke tid på å markedsføre bloggen din i tillegg. Som f.eks deling i sosiale medier, få linker fra andre blogger i samme nisje osv. Men jobber du målbevisst og poster nytt innhold regelmessig, så vil du etterhvert bli synlig i søkemotorer(som Google) og folk vil finne bloggen din og besøke den. Men husk at søkemotorer liker tekst. En blogg med bare bilder vil sjelden oppnå høy ranking i søkemotorer. Du bør ha en kombinasjon av både tekst og bilder.

   Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.