Å gi videre

Å gi videre

Det å gi og få handler ikke om å drive byttehandel, men om å gi videre!

Dette er en universell regel jeg ble oppmerksom på for en del år tilbake; det å gi og få handler ikke om å drive byttehandel men om å gi videre.
Når noen gir oss noe, spesielt om det skjer overraskende, så er det lett å tenke at vi skylder noe tilbake. Det blir fort en unødvendig karusell som i praksis er en byttehandel. Og med den kommer også forventningen; om jeg gir deg så skal du gi meg. Hele verdien av å gi blir borte.

gi videre

Å gi handler om å gjøre noe utav et ønske om å glede. Eller hjelpe.
Å få handler om å ta imot. Være takknemlig.
Å gi videre handler om å gjøre godt for andre slik noen har gjort godt for deg.

Dette høres filosofisk ut og du tenker kanskje «hva har dette med WordPress og websider å gjøre?»

Alt, eller ingenting.

Å gi videre av kunnskap

WordPress er på mange måter et «gi videre» system – open source på fagspråket. Dvs at en mengde uavhengige utviklere rundt om i hele verden, kontinuerlig jobber med utviklingen av WordPress. Bare tenk på alle gratis utvidelsene du kan laste inn på siden din (plugins). Her er det dyktige folk som gir deg og meg av sin kunnskap og sitt produkt, helt gratis. Koder gis videre. Løsninger gis videre.

Samtidig er WordPress et verktøy, som skaper en levevei for veldig mange. Ved å gi noe gratis, så skapes det nye løsninger for websider. Og du vil ofte se at de som gir bort stor verdi gratis, også er de som lykkes med å videreutvikle løsninger for salg. Det skapes ringvirkninger som gir merverdi, flere arbeidsplasser, større inntekter,- som igjen kan investeres i nye ideer.

Å gi videre – der det virkelig trengs

I forbindelse med Black Friday i fjor (2017) ble vi oppmerksom på organisasjonen Kiva. Vi ble inspirert av Thrive Themes som gav deler av sitt Black Friday salg til Kiva, og vi registrerte WP Skolen som giver. Alt affiliatesalg på Thrive produktene som kom i november og desember 2017 brukte vi direkte på å gi mikrolån videre via Kiva.

kiva

Her handler det ikke bare om å gi eller få

Det handler om å gi mikrolån, som låntagerne skal betale tilbake. Det er selvfølgelig en viss risiko involvert i mange av tilfellene. Men det å gi mikrolån til en nyetablert virksomhet kan være med å starte flere gode sirkler.

Det er et ordtak som sier: «Gi en mann en fisk, og han har mat for en dag. Lær en mann å fiske, så har han mat resten av livet. «

Det å få en sum penger, skaper ikke nødvendigvis noen langvarig verdi. Det kan gi noen en mulighet til å skaffe mat for en kort periode, men når pengene tar slutt er man avhengig av ny hjelp. Om man ikke aktivt går inn for å bruke pengene til å skape mere verdi!

Den som får et lån via Kiva, forplikter seg til å betale tilbake. De må stå på for å få virksomheten til å bli lønnsom. Og det å kunne tilbakebetale et lån, innebærer ofte økt verdighet, bedre selvbilde og ikke minst tro på at man kan lykkes med å skape noe.

I første omgang handler det kanskje om å kjøpe inn materialer til å lage noe som kan selges videre, slik at man får råd til mat og ikke minst utdannelse til egne barn.

utdannelse

Ett mikrolån kan være starten på en vei ut av fattigdom for én liten familie. De fleste gründerspirer stopper ikke når de har nådd ett mål. Når du kommer opp på første bakketopp, så åpnes det bare ett nytt landskap og nye ideer tar form og settes kanskje ut i livet ved hjelp av ett nytt mikrolån. Det kan gi mulighet for å skape arbeid for flere, og etterhvert kan det som startet som et mikrolån skape makroeffekter.

Allerede i desember begynte det å komme penger tilbake på Kiva kontoen vår, og de ble selvfølgelig lagt inn i nye lån når vi innbetalte det vi tjente på affiliatesalg i desember. Vi skal garantert fortsette å gi av det vi får inn via affiliateinntekter på WP Skolen. Vi har tro på at små grep, kan gi store ringvirkninger!

Er du nysgjerrig på Kiva og dette med mikrolån?

Mer info finner du på deres offisielle side her.

WPSkolen støtter Kiva.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Ikke gå glipp av nyheter fra WP Skolen

Du vil motta e-post fra oss når vi har nye blogginnlegg, nyheter eller tilbud som vi tror vil være av interesse for deg. Du kan melde deg av når du vil!

Your Cart