Har du noen gang tenkt over følgende:
At alle produktene og tjenestene du ser, og bruker daglig, startet som en idé i noens hode? «Noen» tok den idéen og begynte å gjøre. Og resultatet er det du nå kan se og bruke. Som den klassiske historien med Steve Jobs og Apple. Men også WordPress har sin historie, og sine bakmenn.
Før jeg går tilbake i tid, her er en kort «forklaring» på hva WordPress er.
Hva er WordPress?
Hvis du allerede har dette klart for deg, og svarer mer utdypende enn «det er der jeg har websiden min», så hopp ned til neste overskrift. Er du derimot som meg, som ville svart «det er der jeg har websiden min» så fortsett å lese.
WordPress er en platform for å bygge nettsider. Og en svært populær platform. I henhold til statistikk, er 32% av alle verdens nettsider (og det er ikke få…) satt opp med WordPress som fundament. Det brukes av alt fra hobby-bloggere til store multinasjonale selskaper. Mer om det i siste artikkel som du finner her.
Det er som et fundament som gjør det mulig å knytte et unikt domenenavn til en nettside. En nettside som kan fylles med nesten hva som helst og utvides i alle retninger. Hvorfor? Fordi WordPress bygger på «open source». Dvs at koden er «åpen» og kan derfor utvikles og forbedres av tusenvis av smarte hoder rundt om i verden.
Tenkt deg et hus. Et hus som står på en tomt som gir deg frihet til å bygge ut og utvide med det du trenger, når du trenger det. Tenkt deg videre at du har fri tilgang til en rekke smarte håndverkere og utbyggere som gratis gir deg løsninger for å bygge på eller pusse opp det du allerede har satt opp. Eller du kan velge å leie inn disse ekspertene om det er spesielle oppgaver du vil ha gjort. Dette huset, det er litt sånn WordPress fungerer.
Det hele startet i 2003
To utviklere av et blogg system ved navn iallfall jeg var ukjent med, b2/cafelog, ønsker å lage et nytt og utvidet software program for bloggere. Lite ante de hva en ide skulle føre til bare få år senere.
Allerede ett år etter «lansering» var systemet oppgradert til å kunne installere plugins (utvidelser). Akkurat som i dag så var intensjonen og gi brukeren mulighet for å utvide funksjonaliteten på nettsiden sin.
Selve kjernen i WordPress – et open source system.
Allerede fra den spede start var systemet åpent slik at alle som bruke WordPress – les: utviklere – kunne utforme egne plugins og dele de videre. På kort tid ble det et aktivt fellesskap som tok i bruk og videreutviklet WordPress. Nå begynte ting virkelig å rulle.
Når du logger deg inn i kontrollpanelet på din egen webside, så finner du i dag både plugins, innlegg og sider. Fra starten var WordPress for bloggere. Statiske sider ble implementert først i 2005.
Den kjente WordPress logoen
Logoen ble et varemerke og registrert først i 2006 av selskapet Automattic, stiftet av en av grunnleggerne av WordPress Matt Mullenweg. Nå var WordPress eid av et selskap… men ikke lenge.
Allerede i 2010 ble eierskapet til WordPress, inkl logo, overført til WordPress Foundation. For å sikre kontinuerlig utvikling av plattformen.
Ballen rullet videre. 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 – år fylt med utvidelser som ecommerce platform, themes, bildegalleri, automatisk oppdatering, mobilvennlig, WooCommerce, custom css, aksept av https, video og lyd, og nå …. Gutenberg som kom i 2018.
Hvordan startet din bedrift?
WordPress er stort. Men akkurat som din bedrift så startet det med en idé. En idé som så har fått lov til å vokse seg stor, basert på verdier. I WordPress er verdien samfunnet som står bak som kontinuerlig sørger for utvidelse og utvikling. Dette med open source, som gjør fundamentet gratis for alle (så kan man selvsagt bygge ut med utvidelser og theme som koster penger). Verdier vil alltid være styrende for en bedrifts utvikling. Det er idéen og verdiene sammen som skaper resultatet.
Så hva med deg og din bedrift?
Hva var den første idéen?
Og hvilke verdier har du bygd det videre på?
WP Skolen har sine verdier. Om du er nysgjerrig så finner du de her.
Hva er fortsettelsen med WordPress?
Akkurat det kan vi ikke gi deg noe fasit svar på, men vi har noen antagelser. Basert på historien så langt, og den enorme utviklingen bare det siste året, så er vi rimelig sikre på at du har mye spennende i vente om du velger WordPress som platform til din nettside.
Mens du leser denne artikkelen (høsten 2019) så jobber Kristin iherdig med å oppdatere Basis kurset for å samstemme med nye Gutenberg editoren. Gled deg! Muligheten inne i WordPress blir bare større og større.
Så om du IKKE ennå er på innsiden her på WPSkolen, så er det mulig tiden nå er inne. Klikk deg inn her for informasjon om WP Basis og hva det kan gjøre for deg, bedriften og nettsiden din.