Hvordan lage maler i WordPress

Det finnes flere alternativer for å lage maler i WordPress. Og nå snakker jeg ikke om tema/theme. Jeg snakker om layouts eller…maler, jeg har ikke noe bedre ord for det. Maler som kan gjenbrukes når du skal sette opp flere sider med samme design og uttrykk.

Block Patterns – Mønstre – Mal

På engelsk kalles denne funksjonen for “block patterns” eller bare “pattern”. Og det er oversatt til “Mønster” på norsk.

Under ser du noen eksempler på “mønstre” vi har laget så langt her på bloggen. Disse har jeg lagret som maler(block patterns) som nå kan gjenbrukes hvor som helst på nettsiden. Nå er det bare å bytte bilder og tekst, og layout er intakt.

Blokk mønster 1
Blokk mønster 2
Blokk mønster 3

Det er ingen tvil om at det å kunne lage maler i WordPress er en stor fordel. Det kan spare deg for mye tid, og det gjør det også mye enklere å ha et gjennomgående design på hele nettsiden din.

Vi skal først ta en titt på “Mønstre” / “Block Patterns

Det finnes noen innebygde blokk mønstre i WordPress, men man får mest nytte av mønstre om man kan lagre sine egne. I videoen over har jeg brukt Justin Tadlock sin “Block Pattern” plugin. Hvis du bruker denne, så vil malene du lagrer havne i kategorien “Uncategorized”.

Et annet alternativ er BlockMeister sin Block Pattern Builder. Denne gir deg mulighet til å legge mønstre i WordPress sine egne kategorier, eller opprette dine egne kategorier, akkurat som du gjør på bloggen.

Når du har installert den, vil du få opp alternativet “Add to Block Patterns” når du klikker på de tre prikkene til høyre over en blokk:

Gi ditt blokk mønster et passende navn, og det er klart til bruk. Pass på at du ikke står inni en blokk når du forsøker å legge til et mønster, da vil du ikke få opp oversikten.

Hvordan lage maler i WordPress

For å legge til mønstre på nye sider klikker du bare på pluss tegnet øverst på siden, og du vil få opp en forhåndsvisning av mønstrene dine:

Hvorfor ikke bruke valget for gjenbrukbare blokker i stedet for blokk mønster?

Tja, godt spørsmål. Slik det er nå, så er mønstre forbeholdt seksjoner som går i full bredde. Ikke nødvendigvis i full bredde fra forsiden, men i full bredde i editor feltet.

I praksis betyr det at jeg ikke kunne lagret kun innholdet inni en kolonne som et blokk mønster. Men hele kolonneblokka kan lagres som et mønster.

Gir det mening? Jeg håper det.

Forhåndsvisningen er i alle fall mye bedre på mønstre enn på gjenbrukbare blokker.

Hvilken metode er best for å lage maler i WordPress?

Mønstre/Blokk Patterns eller “Gjenbrukbare blokker”?

Godt spørsmål! Siden de gjør nesten det samme.

Hensikten med gjenbrukbare blokker var egentlig å lagre blokker med eksakt samme innhold på flere sider/innlegg.

Hvis man går inn på “Behandle alle gjenbrukbare blokker” og gjør en endring i en av dem, så vil endringen også påvirke alle sider du har brukt nettopp denne gjenbrukbare blokka på tidligere også. Da kan du f.eks gå inn og endre en knapp i blokka, og knappen vil også endres alle steder blokka er brukt.

Men det finnes også et alternativ for å konvertere en gjenbrukbar blokk til vanlige blokker. Hvis du har gjort det, så vil ikke innholdet i en blokk endres, om du endrer selve malen.

Mønstre eller Block Patterns derimot ble designet for å lage snarveier for å ha samme layout på mange sider/innlegg, men ikke nødvendigvis med eksakt samme innhold. Hvis du går inn og redigerer en mal du har satt opp med “Block Patterns”, så påvirkes kun malen, ikke alle sider du har brukt malen på.

Både “Mønstre” og “Gjenbrukbare blokker” er standardfunksjoner i WordPress nå. Begge metoder kan brukes for å lage maler i WordPress. Men foreløpig trenger du en plugin om du ska lagre dine egne “mønstre”.

Spør du meg, så er disse to funksjonene ganske like, så det skulle ikke forundre meg om de slås sammen på sikt. Men som regel er det ingen som spør meg 🙂

Har du kjøpt 7-dagers kurset vårt?

Da er i såfall en “Block Pattern” plugin et praktisk tilskudd i din plugin famile 🙂

Alle malene som følger med i det kurset kan importeres som “blokk mønstre”, og du har dine favoritter lett tilgjengelig til enhver tid.

Kristin Skjæringrud
Kristin Skjæringrud

Kristin Skjæringrud er "rektor" på WP Skolen og mener at WordPress kan brukes til (nesten) alt. Men først og fremst til å bygge nettsider med ;-)

Artikler: 143

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.