De siste ukene har det stadig dukket opp spørsmål i innboksen som har med organsiering av innhold på nettsider å gjøre. Det tar jeg som et hint på at det er nødvendig å skrive litt om det.
Kategorier og stikkord har én hovedhensikt:
Å gjøre det enkelt for lesere å finne det innholdet de er ute etter!
I WordPress har vi to «post types» som standard: «Innlegg» og «Sider».
Innlegg bruker vi når vi skriver blogginnlegg, mens Sider egner seg mest til statisk innhold.

«Post types» brukes i andre sammenhenger også. Hvis du har WooCommerce installert, så er «Produkter» også en «post type». Har du en kursplugin installert, så kan f.eks kursleksjoner også være en egen «post type». Det går også an å opprette egne post types. Felles for de fleste er at du kan organisere innhold med kategorier og stikkord. Unntaket er «Sider».
Sider er statiske
Sider i WordPress er egnet til statisk informasjon. En kontaktside eller en «om meg» side er typiske eksempler på innhold som hører hjemme på en statisk side, og ikke på et innlegg. For at folk skal finne de statiske sidene dine, må de legges inn i en meny. Ellers vil de ikke være synlige for noen.
Når du oppretter en statisk side, så skjer kun det: Du oppretter KUN en – 1 stk side, det skjer ikke noe mer i bakgrunnen.
Innlegg kan organiseres med kategorier og stikkord
Innlegg brukes i hovedsak til blogginnlegg og vises enten på forsiden din, eller på en valgt innleggsside. Innlegg vises i omvendt kronologisk rekkefølge, det betyr at det nyeste innlegget alltid vil ligge øverst på innleggssiden. Du trenger ikke merke innlegg med dato, måned osv. Det gjør WordPress for deg.
Kategorier og stikkord derimot, må du opprette selv. Og det er her kaoset ofte oppstår…
Hver gang du oppretter en kategori eller et stikkord, så skjer det noe mer i bakgrunnen
Hver gang du oppretter en kategori, så oppretter WordPress en kategoriside i bakgrunnen. En kategoriside fungerer på akkurat samme måte som bloggsiden, bortsett fra at den kun viser innlegg i den ene kategorien. Akkurat det samme skjer når du oppretter et stikkord.
Hvis du skriver ditt første innlegg og merker det med 5 kategorier og 10 stikkord, gjett hva som skjer da! Jo, da oppretter du 15 arkivsider i tillegg til selve innlegget.
Med andre ord: Du trenger ikke mengder av kategorier og stikkord, så lenge du har få innlegg på bloggen din.
Men etterhvert som du publiserer flere innlegg, så må du ha et system som gjør det mulig å finne fram på bloggen. Og det er nettopp DET som er poenget med å bruke kategorier og stikkord.
Det handler om brukervennlighet og at lesere skal finne det innholdet de er ute etter.

Tenk bokhylle med ringpermer
Se for deg bloggen som en bokhylle med ringpermer hvor hver ringperm = kategori.
(Og når jeg sier blogg, så kan det som sagt like gjerne gjelde produkter, kursleksjoner eller andre ting som kan organiseres med kategorier og stikkord.)
Se for deg alle innleggene dine som en stor bunke med papirer som skal organiseres slik at det er mulig å finne tilbake til viktige dokumenter. Uten et ryddig system, må du bla gjennom hele bunken hver gang du skal finne et dokument.
Hvis hvert eneste innlegg får sin egen kategori, så får du veeeeldig mange ringpermer, og de tar uhorvelig mye plass i bokhylla i forhold til hva de inneholder. 100 dokumenter som alle har hver sin kategori = 100 ringpermer med ett dokument i hver. Veldig dårlig utnyttelse av plassen med andre ord. Og det blir langt fra enkelt å finne fram.
Du må fortsatt se over ryggene på alle ringpermer for å finne det ene dokumentet du er ute etter.

Lag en god struktur med kategorier og stikkord
La oss si at vi har en bunke med dokumenter. Det fornuftige ville kanskje være å dele dokumentbunken i 5 hovedgrupper. 5 ringpermer = 5 kategorier. Er du med? Det du ville skrevet på ryggen av en ringpermene er det du burde kalle kategoriene.
Nå har jeg 5 fulle ringpermer, men fortsatt er det mange dokumenter og mye å bla gjennom. Jeg trenger skilleark. Skilleark = stikkord. Du bruker stikkord til å beskrive hver kategori.
Nå har jeg laget en struktur på innhold som gjør at jeg kan finne igjen det jeg er ute etter. Og DET er, som sagt, hele hensikten med kategorier og stikkord.
Hvis du setter alle ringpermene inn i bokhylla, uten å merke ryggen på ringpermene dine, så er det fortsatt håpløst å finne fram. Sånn er det på bloggen også. Hvis ikke kategoriene vises i sidebaren, i en meny, i footer el.l., så er det fortsatt umulig å finne fram.

Unngå disse tabbene:
Tabbe 1: Ikke gå bananas med kategorier og stikkord
La oss gå tilbake til eksemplet med 1 innlegg merket med 5 kategorier og 10 stikkord. Nå vet du at WordPress oppretter arkivsider hver gang du oppretter kategorier og stikkord. Det betyr i praksis at WordPress oppretter en kopi av innlegget og legger inn på arkivsidene.
Altså:
1 innlegg merket med 5 kategorier og 10 stikkord
=
16 versjoner av det samme innlegget.
Det tilsvarer 5 ringpermer med 16 kopier av ett og samme dokumentet!
Eller duplisert innhold som Google kaller det. Noe de ikke er så veldig glad i!
Under ser du et skjermbilde av en blogg med kun ett innlegg. Innlegget er merket med 5 kategorier og 10 stikkord. Med andre ord: Klikk på hvilken link du vil, og du vil uansett komme til det samme innlegget.

Smart? Nei, egentlig ikke 😉
Hva du bør gjøre i stedet?
Hvis bloggen din foreløpig består av 4-5 innlegg, så har du ikke behov for kategorier og stikkord enda. Det er ingen dokumentbunke å organsiere enda, så du kan trygt vente litt med å merke innlegg med kategorier og stikkord. Behovet melder seg først når vi trenger et system for å finne fram.
Derfor: Bruk litt tid på å tenke godt gjennom hvordan du bør organisere alt innhold du skal publisere. Bruk et regneark, et mindmap program, eller et organisasjonskart og sett opp en fornuftig struktur.
Tabbe 2: IKKE bruk samme navn på kategorier og stikkord
Det er flere grunner til det, men den viktigste(igjen!), er brukervennlighet. Ikke forvirr lesere, de må skjønne hvor de skal trykke. Hvis du har samme navn på en kategori og ett stikkord, så er høyst sannsynlig ett av dem overflødig.
Se på skjermbildet over igjen: Hvis jeg hadde brukt «sykkelferie» både som kategori og stikkord, hvordan ville du visst hvem av linkene du burde klikke på? Det er det jo ikke mulig for leseren å vite egentlig.
Hvis du har 10 innlegg merket med samme kategori og samme stikkord, så sier det seg selv at kun en av dem er nyttige. Den andre er jo akkurat lik, ikke sant? I beste fall…
I verste fall har du opptil flere kategorier og stikkord som er praktisk talt like. Jeg ser ofte at kategorier og stikkord legges inn etter innfallsmetoden, og da blir det fort bare rot.
Lag en plan, og hold deg til den. Du kan selvfølgelig utvide med flere kategorier hvis behovet melder seg, men gå tilbake og revider planen, ikke legg til kategorier og stikkord etterhvert som du skriver innlegg.
Tabbe 3: IKKE bruk nesten samme navn heller
Jeg har hatt mange coacher som kunder opp gjennom årene. Ikke for å henge ut noen yrkesgrupper, men bare for å ha et eksempel å vise til 😉 Jeg har sett oversikter over kategorier som har sett omtrent sånn ut:
coach
coaching
coacher
lifecoach
life coach
mentalcoach
mental coach
mentaltrener
Du ser tegninga! Det er flere ting å lure på her… Hvordan skal man velge hvilke blogginnlegg som skal merkes med hva? Er det noen forskjell på coach i entall og coach i flertall når det gjelder kategori? Noen coacher har også brukt de samme ordene som stikkord i tillegg.
Hvordan skal lesere finne fram i den jungelen?
Nei, det er ikke for lesere, det er søkeord så jeg skal bli synlig hos Google!
Stikkord blir ofte forvekslet med søkeord. Men ofte vet man ikke helt hva søkeord er heller, og de fleste tenker ikke «less is more». Det er mere sånn «lass på mest» som går igjen. Sånn for sikkerhets skyld!
Søkeord og stikkord er to helt forskjellige ting. Det kan du lese mer om her: stikkord vs søkeord.
Tabbe 4: Merke innlegg med stikkord, uten å vise stikkordene noen steder
Det er også en ting jeg ser stadig vekk. Altså at en blogger har merket innlegget sitt med masse stikkord, uten å vise stikkordene i en sidebar el.l., slik at det er mulig å klikke på dem.
Da har ikke stikkordene noen funksjon i det hele tatt.

Jamen, jeg må jo ha søkeord… NEI, hør da! Det her har ingenting med søkeord å gjøre. Du kan søke etter pedaler og sykkelbukse så mye du orker på bloggen, men det hjelper ingenting hvis ikke jeg har flettet inn ordene i selve teksten i innlegget mitt. Først da er det mulig å søke etter dem. Det gjelder både internt på din egen nettside, og i søkemotorer.

Dette tilsvarer å merke kun det ene arket med 10 stikkord og så legge det tilbake i ringpermen. Blir det da enklere å finne fram? Nei, det er jo ingen som ser stikkordene når de ligger inni permen.
Altså må stikkordene vises ett sted for å gjøre nytte for seg. I ringpermen er det fortsatt skilleark som gjelder. På bloggen kan du bruke stikkordsky/stikkordoversikt i en sidebar, eller legge stikkordene inn i en meny
Hvorfor er god struktur så viktig?
Igjen, det handler om brukervennlighet. Men kanskje ikke bare for lesere og kunder? Det gjelder for deg selv også. Det finnes så mange måter å vise innhold på, særlig etter at blokkredigering ble standard i WordPress. Det å ha gjort en god jobb med organisering, hjelper deg å vise innhold som er relevant for leserene dine.
God struktur er også viktig når det gjelder søkemotoroptimalisering. Igjen, la oss si at jeg har kun ett innlegg, merket med 5 kategorier og 10 stikkord. Da opprettes det 16 linker/url’er, som du i praksis ber Google om å indeksere. 16 sider med eksakt samme innhold – det forteller Google at du ikke har en god struktur på nettsiden din. Noe som faktisk kan påvirke rankingen din i søkemotorer.
Dette var veldig oversiktlig og fint beskrevet på hvordan bruke kategorier og stikkord. Selv tror jeg at jeg har ryddet opp i det, men skal gå igjennom siden min for en sjekk
Takk for hyggelig tilbakemelding Anett-Kristin! Du har gjort en god jobb med bloggen din ❤️