Fokus for å gjennomføre

Om du planlegger å sette opp ny nettside. Om du går med tanker om å starte nettkurs. Om du skal skrive en blogg. Om det er på tide med et nytt design på siden. Uansett om det du skal i gang med er teknisk eller kreativt så trenger du fokus for å gjennomføre.

Du kan sitte på den mest geniale idéen! Du kan være super motivert. Du kan ha masse folk rundt deg som heier på deg og det du skal i gang med. Men uten fokus så er det lite som blir gjennomført.

Hva er det du egentlig vil ha fokus på?

Og hvorfor maser jeg om dette? Jo fordi det er så mye vi kan gjøre. Det finnes et hav av muligheter. Det er mange der ute du kan la deg inspirere av og tenke; “det der som de gjør vil jeg også gjøre“. Og det kan være akkurat det du skal, dersom du kjenner at “dette VIL jeg!” og vet hvorfor du vil det. Hva skal du da gi prioritet, faktisk gjøre, i dag og denne uken som tar deg nærmere det du virkelig VIL få gjort?

La oss si at du vil redesigne nettsiden din. Det er på høy tid med en god dose justeringer og endringer, både når det gjelder oppsett av siden, farger, fonter og bilder. For ikke å snakke om innhold i form av tekster. Du vet du VIL dette. Fordi nettsiden din er der du ønsker å tiltrekke deg potensielle kunder, og da må den representere deg og det du står for. Mao, det er ikke bare det at det hadde vært fint med et nytt design. Du ser det på det som helt nødvendig.

Fokus på det du vil, fordi det er viktig for deg, gjør det enklere å gjennomføre.

Hva er er da stegene fra idé til lansering ny side?

Del opp prosjektet i mindre deler.

I eksempelet over; hva må på plass? Eksempelvis:

 • Gå igjennom alle eksisterende tekster – lim de inn i et dokument
 • Rediger alle tekster som skal endres.
 • Ta en nøye gjennomgang av tekster og bilder med tanke på målgruppen din. Snakker du til denne gruppen, eller ikke? Og hvordan kan tekst og bilder bedre tilpasses målgruppen?
 • Lag deg en oversikt over hvilke menypunkter som skal være på siden – både hovedmeny punkter og undermenyer. Trenger du alle? Kan noen slås sammen? Er dette nyttig for leseren?
 • Lag deg en skisse over forsiden. Du kan bruke papir og blyant. Hva skal være på forsiden? Skriv ned/tegn med strektegning det du vil skal være der når siden re-lanseres.

Mer om det å gå fra idé til lansering finner du her.

Listen over er bare et lite eksempel. Prosjektet kan deles opp mye, mye mer. Å finne farger kan feks deles inn i:

 • La meg inspirere ved å bruke noen timer på Pinterest eller lignende
 • Notere ned og ta screenshot av det jeg liker
 • Samle det sammen i en collage
 • Sjekke fargene opp mot meg, mine verier og tjenester og ikke minst målgruppen – er jeg på rett vei?
 • Finne fargekodene
 • osv.

Mer om hvordan finne farger og fargekoder finner du her.

Sett prioritering

Det handler om å bestemme seg for hva du skal ha fokus på, i dag og denne uken, for så å gjennomføre.

Jeg snakket en del om dette i videoene før jul – du finner den første videoen her.

Det sies vi ofter overvurderer hva som er mulig å få gjort i løpet av en uke, men undervurderer hva som er mulig å gjøre på ett år. Derfor er det så lurt å bestemme seg for hva du faktisk skal få gjort i dag og denne uken. Ikke de store linjene. Ikke det endelige resultatet. Men konkrete oppgaver. Alle de små men helt nødvendige gjøremålene som ikke engang alltid er gøy. Men som er en del av prosessen.

Og mens du sitter med disse små men viktige oppgavene, som det kanskje er lett å hoppe over og tenke “jeg tar det i morgen isteden”, så ikke gjør det. For du vet va du vil, og dette er ett av stegene for å komme dit. Isteden – sett også av tid til å drømme deg frem i tid. Det vil minne deg på hvorfor du skal gjøre disse prioriteringene akkurat i dag og akkurat denne uken. Før jul snakket jeg i en video om dette med å drømme deg til hvor du vil være med prosjektet om et år – du finner den her.

Fokuser – deretter gjennomfør!

Det mest innlysende er ikke alltid det enkleste, men tro meg: det er det det handler om. Fokuser på det du vil ha gjort i dag, denne uken. Og så sett i gang med å gjøre.

Du kommer til å bli distrahert.
Du kommer til å bli fristet til å gjøre noe annet.
Du kommer til å tvile.
Men du kommer også til å kjenne mestring.
Du komme også til å bli inspirert.
Og du kommer til å få lansert den nye nettsiden.

Alt starter som en idé. Så er det opp til deg om den er viktig nok for å få ditt fokus slik at du kan gjennomføre.

Ragnhild H. V.
Ragnhild H. V.
Artikler: 85

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.