Hvordan unngå krøll pga bilder på websiden

Hvordan unngå krøll pga bilder på websiden

Bildene du laster opp på websiden din kan skape mer krøll enn nødvendig, og kanskje en smule forvirring, om de er for store og tunge.

Store bilder både i str og «tyngde»

Eksempel er bilder du tar med eget kamera. Eller bildene du får oversendt fra fotograf. Disse bildene er gjerne over 3000px i bredde og er av en slik oppløsning at de kan brukes også på trykk. Skal du feks ha et bilde i et fysisk magasin, eller rammet inn på veggen hjemme, så må bildet være av høy kvalitet. Skarpe. Det gjør disse bildefilene tunge og store. Supert for ovennevnt bruk, men «krise» for bruk på nett. Også bilder du har tatt med mobilen kan bli for store og tunge.

Bilder som er små (i str) og «lette»

Bilder på nettsiden din skal kunne vises på skjerm uavhengig av om den som åpner siden din sitter på super internett hastighet, eller dårlig nett. I tillegg vil store bildefiler «spise opp» det du har av lagringskapasitet på webhotellet ditt.

Et bilde perfekt for web vil eksempelvis være på 75 dpi og ca 1200px i bredde og helst ikke overskride 100kb i størrelse.

Hvordan får du ned str på et bilde uten å kunne Photoshop?

Det finnes flere nettsider med verktøy for nedskalering og komprimering av bilder. Den løsningen vi bruker på WP Skolen kommer fra kraken.io. For å nedskalere(ikke bare komprimere) så må du ha en PRO konto der, og prisen starter på $5 pr mnd(vi klarer oss lenge med det). Det inkluderer også en WordPress plugin, som gjør at vi slipper å tenke på nedskalering før vi laster opp bilder i det hele tatt. Helautomatisk er det verdt å betale litt for synes vi 😉

Men det finnes nettsider hvor du kan gjøre dette helt gratis. http://resizeimage.net/ er et alternativ, og du ser hvordan et bilde kan både nedskaleres og «croppes»(ta utsnitt av bilde) i videoen under. Som du ser så er det en enkel sak å nedskalere ett bilde på over 28MB til et nedskalert bilde på kun 88kb.

Unngå opplasting av video!

Video bør ikke lagres på webhotellet ditt i det hele tatt. Et webhotell er ikke beregnet til å tåle streaming av video, noe som fort gjør at avspilling går tregt og gir hakkete avspilling. Videofiler blir også fort store, og det er fort gjort å sprenge kapasiteten på webhotellet om du laster opp video. 

Hvordan viser du video på nettsiden?

Bruk en tjeneste som er beregnet på streaming og som tåler at mange ser videoen samtidig. Hvis du ønsker å spre videoen til flest mulig, så bruk gjerne YouTube. Ønsker du mulighet til å begrense avspilling av video til kun din egen nettside, så anbefaler vi  en Plus eller Pro konto hos Vimeo. Videoer som hører hjemme i kursleksjoner f.eks, bør beskyttes slik at de ikke kan lastes ned eller vises på andre domener enn dine egne.

Så vår anbefaling er: YouTube for videoer du ønsker at flest mulig skal se. Vimeo for videoer du ønsker å vise kun for kursdeltagere/medlemmer.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Ikke gå glipp av nyheter fra WP Skolen

Du vil motta e-post fra oss når vi har nye blogginnlegg, nyheter eller tilbud som vi tror vil være av interesse for deg. Du kan melde deg av når du vil!

Your Cart