Hvordan beholde gammel nettside, samtidig som jeg bygger en ny?

Hvis du har webhotell hos ProIsp, så er det faktisk veldig enkelt å lage en kopi av nettsiden du har i dag. Da kan du beholde “gammel” nettside, samtidig som du bygger en ny.

Dette er et av de spørsmålene vi får oftest fra de som vil ta kurs hos oss. Mange har allerede en nettside, og vil bygge en ny som skal ligge på samme domene. Da trenger man en midlertidig “byggeplass” for den nye nettsiden.

Det er en forutsetning at du har et webhotell med plass til flere nettsider, dvs et webhotell i størrelse Medium hos ProIsp.

Start med å opprett et subdomene/underdomene

Logg deg inn på ditt cPanel hos ProIsp. Du fikk innlogging til cPanel når du kjøpte webhotell hos ProIsp, men du kan også komme deg dit ved å logge inn med kundenummer og passord på proisp.no. Da klikker du i såfall på Webhotell -> Logg meg inn i kontrollpanel:

Logg meg inn i kontrollpanel

Når du har kommet deg inn på cPanel, så klikker du på “Underdomene” (eller “Subdomains” om du har valgt å ha kontrollpanelet på engelsk):

Klikk på "Underdomener"

Nå skal du gi subdomenet ditt et navn, og det gjør du ved å skrive inn f.eks “nyside” i øverste felt. Du kan bruke hvilket ord/navn du vil.

 1. Gi subdomenet et navn
 2. Klikk “Enter” eller “Tabulator” tasten og du vil se at “Dokumentrot” blir til min nye adresse: nyside.wpwatcher.no
 3. Klikk “Opprett” og subdomenet ditt er klart til bruk.

Opprette kopi av hovedsiden

Nå går du tilbake til forsiden på cPanelet ditt og scroller ned til “Softaculous” og velger “WordPress:

I neste skjermbilde scroller du ned og finner den siden du vil kopiere, i mitt tilfelle wpwatcher.no. Klikk på ikonet lengst til venstre(det vil stå “Create staging” når du drar musa over).

Da blir du tatt videre hit, og her henter du opp subdomenet du opprettet. I mitt tilfelle blir det https://nyside.wpwatcher.no:

Klikk på “Create Staging” knappen og vent til prosessen er ferdig.

Nå kan jeg gå inn på https://nyside.wpwatcher.no/wp-login.php og logge meg inn med samme brukernavn og passord som på hovedsiden. Den kopierte siden vil være en eksakt kopi av den du har.

Skift farge på kontrollpanelet

Jeg vet av erfaring at det er fort gjort å forveksle hovedsiden og “stagingsiden”, om du er inne på begge to samtidig. Jeg pleier derfor ofte å gå inn på Brukere -> Din profil og endre farge på kontrollpanelet på stagingsiden. Da er det lettere å huske hvilken side man er inne på.

 1. Gå inn på Din profil.
 2. Bytt til en annen farge enn du har på hovedsiden.

Og en ting til…

Sørg for å stenge søkemotorer ute fra stagingsiden

Du bør absolutt ikke legge opp til intern konkurranse mellom stagingsiden og hovedsiden, så sørg for at stagingsiden IKKE er åpen for søkemotorer.

I mange tilfeller vil det være nok å legge inn en vedlikeholdsplugin, men gå for sikkerhets skyld inn på Innstillinger -> Lesing og sett en hake for at søkemotorer IKKE får tilgang.

 1. Gå inn på Innstillinger -> Lesing.
 2. Sett en hake her for å sperre søkemotorer ute.
 3. Husk å lagre endringen.

Det er det hele!

Nå har du en kopi av nettsiden din, og du kan trygt gå inn og endre theme, laste inn plugins eller gjøre andre endringer, uten at andre kan se hva du gjør.

Overføre ny side til hoveddomenet

Når du er klar for å legge den nye siden over på hoveddomenet ditt, så kan du bruke “Push to live” funksjonen som du også vil se under Softaculouse App Installer -> WordPress.

Klikker du på denne “knappen”, så vil stagingsiden din overføres til domenet du kopierte siden fra. Det er alltid en viss risiko for at noe går galt ved å overskrive hele hovedsiden. Så min anbefaling er å gjøre småting manuelt. Hvis du f.eks har testet ut en plugin på stagingsiden og funnet ut at den fungerer fint, så ville jeg installert den manuelt på hovedsiden.

Men har du gjort store endringer, som å bytte theme, rydde opp i innhold, rett og slett laget en ny side, så ville jeg definitivt brukt “push to live” funksjonen.

Men som alltid: Sørg for å ha kjørt backup på både hovedside og stagingside FØR du setter i gang med flytting av filer 😉

Kristin Skjæringrud
Kristin Skjæringrud

Kristin Skjæringrud er "rektor" på WP Skolen og mener at WordPress kan brukes til (nesten) alt. Men først og fremst til å bygge nettsider med ;-)

Artikler: 143

6 kommentarer

  • Hei Carina! Nei, det er dessverre en litt mere omstendelig prosess hos Domeneshop. Men det er veldig enkelt å flytte domene og nettside til ProIsp. De flytter nettsiden for deg gratis om du ber om det. Alt du trenger å gjøre er å bestille flytting av domenet + et webhotell(str medium om du skal ha mulighet til å opprette stagingside), og så si fra at du ønsker at de flytter nettsiden for deg.

 1. Fin guide! 🙂 Er det noen mulighet for å kunne oppdatere staging med endringer som gjøres i prod? Altså, kan man oppdatere staging med endringer som gjøres på nettsiden som ligger live så man da ikke pusher ut en «gammel» side når staging går live? Klarer ikke å forklare dette så enkelt – håper det gir mening.

  Og hva skjer nå, når PROISP straks dropper cPanel og går over til et egenutviklet verktøy?

  • Hei Åse!
   Skjønner hva du mener 🙂 Alternativet da er å slette stagingsiden og opprette en ny kopi. Med dagens alternativ kan man bare pushe staging til live, ikke motsatt. Men om du bruker f.eks ManageWP for backup, så kan du klone begge veier. Men uansett, du vil overskrive hele installasjonen når du gjør det. Det er ikke bare endringer som oppdateres/kopieres, men hele nettsiden.

   Hva som skjer når cPanel droppes er jeg ikke 100% sikker på. Men jeg vet at kontrollpanelet vil være av samme type som brukes av bl.a. Syse. Det finnes verktøy der for å klone eller opprette stagingside, men om alle verktøy blir tilgjengelige helt fra starten av hos ProIsp, det vet jeg ikke enda.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.