Om hårete mål (eller bare urealistisk drømmefabel?)

”Skriv ned målene dine. Og så ganger du de med 10!”
Jeg satt og bokstavlig talt klødde meg i hodet. Det verste var ikke å skulle bruke 10x. Det verste var å finne målet som var utgangspunktet. Og å finne verdien i det store, hårete målet. For akkurat nå så det mer ut som en urealistisk drømmefabel.

Jeg er stor tilhenger av hårete mål. Stort sett.

Men det er ikke målets størrelse som avgjør om det er hårete eller ei. Det er hvor nervepirrende og ekstatisk målet oppleves for deg som betyr noe.

Jeg satt og så på et tall jeg hadde skrevet på blokka mi. Stort tall. Jeg skjønte det ikke da men jeg skjønner det nå. Tallet, målet, var stort men det var ikke hårete. Det nedskrevne målet var absolutt noe å strekke seg mot, men det vekket ingen ting i meg; ingen nervøsitet, ingen spenning, ingen ekstase. Isteden satt jeg og så på tallet og tenke; ”Det her er helt urealistisk. Hva skal jeg med dette målet?”.

Fang en drøm og lag et mål

Vi blir ikke den nye Magnus Carlsen bare ved å drømme om å bli sjakk-mestre. Men det starter med en drøm, en idé. Og fra den ideen vokser det frem et ønske, en inspirasjon, en visjon. En tanke du ikke klarer å legge fra deg. En følelse av å ta på deg en litt for stor oppgave, helt frivillig fordi det er noe som driver deg. Ideen får et mål – en drøm om å oppnå noe.

Ragnhild Hannoschøck

Dette er noe av det jeg jobber med i prosessen med DIN UNIKE NETTSIDE. Å fange ideen og drømmen og formulere det til et mål. ”Hva vil du med nettsiden din?”

For noen handler det om å gjøre hobbyen til et levebrød. Andre ønsker å endre verden. Lite eller stort. Det er uvesentlig så lenge målet oppleves som frigjørende og samtidig skremmende. Og at du vet du er villig til å gå utenfor den berømmelige komfort sonen for å oppnå intensjonen.

Er det da helt bortkastet å sette seg store, hårete mål?

Nei overhode ikke. Så lenge målet i seg selv vekker noe i deg.

Ta et onlinekurs for eksempel. Hvor mange kurs skal du selge denne lanseringen? 10? 50? 500?

Det er lett å sette et høyt tall om du assosierer det med kr og øre. Eller berømmelse. Men holder det?

Kjenn etter; gjør tallet deg inspirert? Motivert? Engasjert? Og er du villig til å gjøre jobben som er nødvendig for å oppnå målet? For jo større mål du setter deg, jo mer må du være villig til å strekke deg, langt, tenke nytt, jobbe hardt og endre kursen underveis.

Få mennesker har blitt rike og berømte over natten. Suksesshistoriene har stort sett en lang historie bak seg. En historie som inneholder mål. Mange mål. Store mål. Mål som fikk utvikle seg i takt med prosessen.

Tilbake til onlinekurs-eksempelet; La oss si at 200 ville vært et helt vilt antall deltagere på ditt aller første kurs (selv om det jo hadde vært veldig gøy), men det er tallet 50 som gjør deg nervøs. Da er det 50 du skal jobbe mot. Og jobbe hardt for.

Og den dagen salget stenger, så vær fornøyd med de 30 som faktisk meldte seg på.

???

Fordi målet i seg selv ikke nødvendigvis er endestasjonen. Men målet drar deg lenger, utfordrer deg mer og gir flere muligheter enn om du ikke hadde noe mål. Eller lot alle mål være realistiske og forutsigbare.

Den perfekte krysningen

Magien ligger i å finne det perfekte mål. Skjæringspunktet mellom ville drømmer og sunn fornuft. Der hjertet begynner å dunke litt fortere, tankene er fyldt av en million ideer og du er litt redd og samtidig inspirert.

Hva da om du ikke har noe konkret, stort, fantastisk mål?

Snu på setningen; hva er et konkret, stort og fantastisk mål for deg?

For jeg er helt overbevist om at det er ett eller annet du ønsker å oppnå. Ellers er det prosjektet du nå jobber med bortkastet. For ikke å snakke om nettsiden din!

For skal du få noe ut av nettsiden din må du ville noe. Noe målbart. Noe som gjør at du tenker ”uæææ” samtidig som du kjenner på iver og glede. Som får deg til å gjøre det som oppleves skummelt, fordi du vet du må. Være seg å skrive én blogg i uka eller poste video på facebook, annonsere i sosiale medier eller ta kontakt med potensielle samarbeidspartnere. Alt som må til for å oppnå det det du faktisk, innerst inne ønsker deg.

Så hva gjorde jeg med mitt 10-doblede mål fra begynnelsen av denne artikkelen? Jeg justerte det ned og nådde det.

Ragnhild H. V.
Ragnhild H. V.
Artikler: 85

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.