IKKE gjør denne tabben når det gjelder bruk av fonter!

Det er mange som synes det er genialt at man kan velge fontfamilier og størrelser helt etter eget hode etter at blokkredigering(eller “Gutenberg” editoren) ble standard i WordPress i desember 2018.

Standardblokkene for avsnitt og overskrifter gir deg IKKE mulighet til å velge fonter helt fritt. Men det finnes mange plugins for blokkredigering som gir en rekke ekstra valgmuligheter. Også når det gjelder valg av fonter.

Personlig har jeg to favorittplugins, Ultimate Addons for Gutenberg og Kioken Blocks. Begge gir mulighet til å velge fonter individuelt på nesten alle slags blokker.

Men fritt valg av fonter er ikke bare positivt!

Her ser du en standard avsnittsblokk og en “Advanced Heading” blokk fra Ultimate Addons for Gutenberg. Avsnittsblokker har normalt ikke en F i verktøylinja, men fordi vi har Kioken Blocks installert dukker dette ekstra valget opp.

I Advanced Heading blokka har vi et “Typografi” valg, og her kan jeg også overstyre fonter.

Typisk alternativ i Ultimate Addons for Gutenberg.
Kiokens Font valg

Genialt…? Nei, egentlig ikke!

Du må vite konsekvensen av det du gjør, FØR du går inn og endrer fonter i vilden sky.

I videoen over så bruker jeg Astra themet. Her kan jeg velge hvilke fonter jeg vil ha på brødtekst og overskrifter i theme innstillingene. Mange theme er “skrudd sammen” på samme måte, så sjekk hvilke alternativer som finnes i ditt theme.

Hvis du IKKE har et theme som gir deg mulighet til å endre fonter, så må man ofte inn i stilarket til themet, og kanskje også legge inn et script. Og DA ramler de aller fleste av, og tyr til “enkle” løsninger som å endre font på hver blokk.

Men det er alt annet enn enkelt i lengden!

La oss si at du går inn på hver enkelt blokk og legger inn de fontene du ønsker deg. Kanskje du til og med er konsekvent og velger en felles fontfamilie på alle overskrifter, og en annen for vanlig brødtekst.

Det ser fint ut, og de aller fleste skjønner ikke konsekvensen av å gjøre det på denne måten, før man ønsker seg en ansiktsløftning. Kanskje du har blogget ukentlig i et par år, eller kanskje enda oftere.

Så kommer dagen hvor du tenker: NÅ er det på tide å fornye utseendet! Og du går på jakt etter ett nytt theme. Eller kanskje du bruker det samme themet, og bare endrer “uttrykk”.

Uansett, så får du nå et kjempeproblem hvis du ønsker å bytte fonter.

Du bytter theme, men hva skjer da med fontene?

Absolutt ingenting! NADA! Du har fortsatt dine gamle fonter overalt.

Hvorfor? Nettopp fordi du har valgt å legge inn fontfamilier på alle blokker du har brukt, i stedet for å finne ut hvordan du endrer fonter i themet ditt.

Det er nå du ønsker at den F’en aldri eksisterte!

Hvordan løser du det?

Det er dessverre bare en måte å løse det på. Du må gå gjennom ALT du har publisert av tekster og sette fontvalget tilbake til standard.

Men …, jeg har jo over 100 blogginnlegg?! Seriøst?

Ja, helt seriøst. Det er derfor jeg roper så høyt jeg kan:

IKKE gå i den fella!

Og der gjorde jeg akkurat det jeg anbefaler deg å ikke gjøre – jeg overstyrte fontstørrelsen på linja over.

Det gjorde jeg fordi jeg synes det er så viktig at du er klar over dette! I sånne tilfeller er det helt greit å overstyre fontstørrelse og kanskje også fontfamilie. Fordi jeg ønsker at dette skal være uthevet, uansett hvilket theme jeg vil ha i framtiden.

Men gjør du det til en vane på all tekst, så får du en kjempejobb den dagen du ønsker deg en endring!

Hvordan endrer jeg fonter i themet, hvis det ikke finnes en innstilling for det?

Sjekk veiledningen til themet ditt aller først. Det kan hende du ikke har fått med deg hvor innstillingene ligger. Hvis det ikke finnes et valg i themet, så kan du bruke plugins, f.eks Use Any Font.

Er du medlem her på WP Skolen, så finner du en veiledning i WP Basis+ som viser hvordan du bruker Google Fonts.

Husk at det finnes en hjerne bak mange fonter også!

Bruker du Google Fonts så kan du være trygg på at du ikke får noen faktura i posten. Men en del fonter krever lisens fra den som har laget den, og da må du kanskje kjøpe en lisens for å ha lov til å bruke den på din nettside.

Sjekk alltid det som står med liten skrift hvis du laster ned fonter fra sider som tilbyr gratis fonter. Mange kan ikke brukes til kommersiell virksomhet. Har du en nettside for firmaet ditt, så har du en kommersiell nettside.

Vi ses igjen om et par dager, da skal vi gå løs på første del av en forside!

Kristin Skjæringrud
Kristin Skjæringrud

Kristin Skjæringrud er "rektor" på WP Skolen og mener at WordPress kan brukes til (nesten) alt. Men først og fremst til å bygge nettsider med ;-)

Artikler: 143

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.