Hvordan sette opp hurtignavigering?

Det første spørsmålet ditt er kanskje: Hva er hurtignavigering og hvorfor trenger jeg det?

Det jeg mener med hurtignavigering er å ha en innholdsfortegnelse øverst på siden, hvor hvert punkt linker til en tittel lengre ned på siden. Veldig praktisk om man skriver lange artikler, og vil gi lesere mulighet til å komme raskt til det avsnittet de er ute etter.

Tidligere måtte man ha plugins, eller kunne litt koding for å sette opp dette. Med Gutenberg og blokkredigering, ble det mye enklere(men du kan fortsatt bruke plugins og gjøre det enda enklere…).

Slik gjør du det:

Først skriver du artikkelen din, og legger inn titler og undertitler der det er nødvendig. Når du er ferdig, setter du opp en liste øverst på siden som inkluderer alle titlene dine. Du kan bruke en punktliste eller bare legge inn linje for linje(Hold SHIFT tasten inne når du klikker ENTER for å unngå nytt avsnitt).

Merk titler med “ankertekst”

Hvis du klikker på “Avansert” valget når du står på en tittel, så vil du se at du kan skrive inn en anker-tekst. Her har jeg merket min første tittel med “overskrift-1”. Se for deg at du står på toppen av artikkelen og kaster ut et anker til tittelen. Ved å skrive inn en ankertekst, så “fester” du ankeret.

Gå nå tilbake til listen din øverst på siden. Der markerer du nå overskrift nr 1, klikker på link-ikonet og skriver inn: #overskrift-1

Marker overskriften, klikk på link-ikonet og skriv inn #+ankertekst.

Nå har du en link øverst på siden, som vil ta deg ned til første overskrift når du klikker på den.

Fortsett på samme måte til du har lagt inn anker-tekst på alle titler, og linket dem til oversikten øverst på siden.

That’s it!

Finnes det plugins man kan bruke?

Ja, det gjør det. I videoen over bruker jeg “Advanced Gutenberg”. Den har en blokk som heter “Summary” som automatisk vil gjøre om alle titler til en innholdsfortegnelse.

Vil du ha mulighet til å velge hvilke titler som skal være med i oversikten, så kan du evt. bruke “Ultimate Blocks” eller “Ultimate Addons Blocks”. Begge har en blokk som heter “Table of Contents” og de fungerer omtrent akkurat likt. Som du ser av skjermbildet under, så får du mulighet til å de-aktivere de titlene du ikke ønsker å ha med i oversikten.

Gjør det som passer deg best 😉

Kristin Skjæringrud
Kristin Skjæringrud

Kristin Skjæringrud er "rektor" på WP Skolen og mener at WordPress kan brukes til (nesten) alt. Men først og fremst til å bygge nettsider med ;-)

Artikler: 143

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.