Hvordan lage et enkelt kontaktskjema?

Et kontaktskjema må man jo ha! Eller?

Nei, du må ikke 🙂 I mange tilfeller er kontaktinformasjon nok. Det som er viktigst er at folk får tak i deg!

Men skal du først ha et kontaktskjema, så er WPForms Lite et godt alternativ. Det er i prinsipp så enkelt som å installere utvidelsen, velge “Add new”, gi skjemaet et navn(1)og så bruke malen for “Simple Contact Form(2) for å opprette skjemaet.

Kontaktskjema med WP Forms

Klikk på feltene i skjemaet(1) og du vil få opp mulighet for å oversette “Label” og “Placeholder”(2) tekst til norsk. Når du så klikker på “Submit”(3) så vil du bli tatt videre til innstillingene og du kan endre navn til f.eks “Send” i stedet.

Klikk på bildene under for å se større versjon:

Neste steg er å velge e-post adresse skjemaet skal sendes til og hva som skal vises til den som fyller ut skjemaet på nettsiden din.

Velg hvem som skal motta skjemaet.

Velg e-post adresse til den som skal motta meldingen.

Velg hva slags melding den som sender inn kontaktskjemaet skal se.

Velg type melding den som sender skjemaet skal få.

Nå kan du lagre skjemaet og lukke vinduet ved å klikke på X øverst i høyre hjørne. Nå gjenstår å sette skjemaet inn på en side eller hvor du måtte ønske å plassere det. Det gjøres ved hjelp av en shortcode. Når du går inn på en side eller et innlegg, så vil du se en “Add form” knapp. Klikk på den og du vil få opp kontaktskjemaet du nettopp lagde(eller andre skjemaer du har laget for den saks skyld…).

Legg inn skjemaet på en side ved hjelp av en shortcode.

Til slutt – det aller viktigste: TEST at det fungerer!

Jeg startet denne bloggen med å si at du ikke MÅ ha kontaktskjema for enhver pris. For at et kontaktskjema skal fungere “rett ut av boksen”, så må du være sikker på at leverandøren av webhotellet ditt faktisk tillater at det sendes inn kontaktskjema via nettsiden din. Derfor er det veldig viktig at du faktisk tester at du mottar meldinger som sendes inn via kontaktskjemaet.

Hvis det ikke fungerer, og alt du trenger et kontaktskjema til er et meldingsfelt så kan det ofte være like greit å legge inn e-post adressen din som en klikkbar link. Det kan du gjøre ved å skrive inn e-post adressen din, markere den og linke den til “mailto:navn@domene.no”.

Sett inn e-post link

Ved å gjøre det på denne måten, vil avsenders e-post program automatisk åpnes og vedkommende kan sende deg mail fra sin egen maskin med sin egen tilknyttede e-post server. Og han/hun vil få en bekreftelse på at mailen faktisk er sendt.

Men da drukner jeg vel i spam? Nei, du gjør normalt ikke det. Det var et stort problem tidligere, men med dagens spamsjekking er det ikke lenger noe stort problem. Det er like stor sjanse for å få spam tilsendt via et kontaktskjema 😉

Vil du ha et kontaktskjema, og har en “host” om har sperret funksjonen på webhotellet ditt, så kan du bruke WP Forms sin plugin for å sende skjema via egen e-post server i stedet. Du finner en detaljert beskrivelse på hvordan du gjør det her: https://wpforms.com/send-emails-wordpress-using-smtp-step-step/

Kristin Skjæringrud
Kristin Skjæringrud

Kristin Skjæringrud er "rektor" på WP Skolen og mener at WordPress kan brukes til (nesten) alt. Men først og fremst til å bygge nettsider med ;-)

Artikler: 143

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.