Julaften 2018 – Gaver med mening

Huset er rent, ryddig og pyntet til jul. Alle gavene er kjøpt inn og ligger under treet. Barna er spente og lurer seg til å klemme på presangene for å prøve å finne ut hva som er inni. Spenningen er til å ta og føle på.

“Blir ikke de voksne snart ferdige med å spise så vi kan begynne å åpne pakker?”

Er det slike minner du har fra julaften når du var liten?

Jeg har det, og det er jeg takknemlig for! Jeg er vokst opp i en vanlig norsk familie, med foreldre som hadde vanlige jobber med en vanlig inntekt. Jeg hadde alt jeg trengte hele året, og i tillegg fikk jeg gaver på julaften.

Nå er jeg voksen, og det å få gaver er ikke lenger så viktig. Nå skjønner jeg hvorfor de voksne syntes julemiddagen var like viktig som pakkene 🙂 Og gleden av å gi er større enn å få!

Selv om det er julaften, så skal du få et tips som har med websiden din å gjøre i dag også. Arbeidstittel på denne bloggen du leser nå var…

Hvordan tjene penger på bloggen din?

Men det ble liksom veldig kommersielt fokus på en dag som i dag 🙂 Eller kanskje ikke!

Her på WP Skolen lever vi først og fremst av å selge kurs og medlemskap via nettsiden vår. Men noe av grunnen til at jeg begynte å bygge nettsider for en del år siden, var idéen om “passiv inntekt” via affiliatemarkedsføring. Jeg hadde hørt at det var en enkel måte å tjene penger på.

Du smeller bare opp en nettside, putter inn noen reklamelinker og vipps…så tjener du penger mens du sover.

Men jeg fant fort ut at det jeg syntes var mest gøy var det å bygge selve nettsidene. Jeg tjente litt penger på noen av nettsidene jeg satte opp, men for å være ærlig så var det svært beskjedent. Men jeg lærte i det minste å bygge nettsider.

Skal du tjene penger på bloggen din, så er det svært sjelden snakk om “passiv inntekt”. Det ligger ofte hard jobbing bak. Hvis du skal lykkes med å tjene penger på bloggen din, så må du hele tiden skape innhold som fenger og som gjør at du faktisk får trafikk  og en jevn strøm av lesere til bloggen din.

Klarer du å skape engasjement og trafikk til bloggen din, så vil du bli også bli en interessant samarbeidspartner for bedrifter som ønsker å annonsere eller promotere produkter via din blogg.

Men før du kommer så langt at firmaer tar kontakt med deg for promotering, kan du selv be om å få være “affiliate” for ulike produkter og tjenester.

Har du en reiseblogg, så kan du f.eks være affiliate for booking.com og få en fortjeneste når noen booker hotellrom etter å ha klikket på en link på nettopp din blogg.

Jeg hadde flere reiseblogger, en for Gran Canaria, en for Loire, en for Alsace og en for Normandie. Hver gang vi var ute og reiste skrev jeg om stedene via hadde vært, skrev anbefalinger av hoteller(med affiliatelink til hotels.com eller booking.com), skrev om hvilke lydbøker jeg hørte på på stranda og hva slags badetøy man kunne bruke(med affiliatelinker til Audible og SwimsuitsForAll).

Jeg skrev til og med om de dagene jeg hadde migrene, med affiliatelinker til migrenebøker og kjølende øyemasker fra Amazon. Det finnes knapt en ting du ikke kan være affilate for.

Men passiv inntekt? Nei, den var langt fra passiv.

Skal du satse på affiliatemarkedsføring, så anbefaler jeg at du bestemmer deg for én “nisje” og ikke sprer arbeidskapasiteten din på 100 forskjellige områder.

Det finnes også en del portaler hvor mange ulike firmaer som søker affiliates er samlet. Her er noen:

Amazon er også en stor aktør du kan være affiliate for. Ellers er et lite tips å sjekke linkene i footer på en nettside, dersom det er noen du kan tenke deg å promotere. Hos booking.com f.eks, så finner du link for å bli affiliate nederst på siden:

Affilatelinker

Skal du lykkes med å tjene penger på bloggen din, så må du ha en lidenskap for det du gjør!

Det var nok der jeg mislyktes!

Det var to av bloggene mine jeg faktisk tjente noen tusenlapper på. Den ene handlet om badedrakter for “plus size” damer, og den andre handlet om leker til barn. Det finnes et marked for begge deler! DET er selvfølgelig en forutsetning for å tjene penger på noe som helst.

Forretningsideen, om vi kan kalle den det, var å bygge nettsider som ranket høyt i søkemotorer for bestemte søkeord. Og så legge inn affiliatelinker som ga meg provisjon på salget dersom noen klikket på linkene og kjøpte en vare.

Jeg bestilte ferdigskrevne artikler og optimaliserte dem for de mest lønnsomme søkeordene. Nå er dette en del år siden, så det var langt enklere å oppnå god ranking for søkeord med høy konkurranse den gangen. Jeg lå faktisk på 6.plass i Google søk for “plus size swimwear” en god stund, og den beste måneden tjente jeg over 6000,- på denne bloggen alene.

Men som sagt, lidenskapen for temaet var ikke der. Hverken for badetøy eller leker 🙂 Reising er jeg fortsatt glad i, men jeg vil ha fri når jeg har ferie 🙂 Jobben med å hele tiden publisere nytt innhold og skape trafikk ble bare et ork.

Lidenskapen ble etterhvert å bygge nettsider med WordPress

Aldri så galt, så er det godt for noe sies det. Jeg lærte mye om to ting som et resultat av alle affiliatebloggene jeg satte opp, –søkemotoroptimalisering og bygging av nettsider med WordPress!

I dag har vi en nettside med fokus på noe vi virkelig brenner for. Og det vi først og fremst tjener penger på er salg av kurs og medlemskap. Vårt absolutt største fokus er å hjelpe andre å lykkes med sine nettsider.

Men jeg har jo ikke glemt at det faktisk er mulig å få inntekter på affiliatemarkedsføring. Det finnes mengder av produkter man kan være “affiliate” for når man jobber med WordPress også. Thrive Architect*(<- dette er en affiliatelink) er ett eksempel. Det er en plugin for WordPress som vi virkelig anbefaler. Klikker du på denne linken, og kjøper, så får vi provisjon av salget.

NB! Husk alltid å merke reklamelinker klart og tydelig – skjult reklame er forbudt: Klikk her for å lese Forbrukertilsynets veiledning.

Og nå skal jeg komme tilbake til utgangspunktet, nemlig gleden av å gi!

Selv om vi idag har en en nettside med bra trafikk i norsk målestokk, så er det begrenset hva vi får inn av reklameinntekter via såkalte affiliatelinker.  Og det er selvfølgelig ikke der vi har hovedfokuset heller. Jeg tror rekorden på affiliateinntekter her på WP Skolen er på ca 6000,- på en måned, og en gjennomsnittlig måned ligger på ca 1500,-. Det er selvfølgelig alt for lite å leve av i Norge.

Men for en nyetablert virksomhet i et annet land kan kr 1500,- være en liten formue. Helt siden vi startet WP Skolen har vi vært med og støttet ulike organisasjoner. Men det var litt sporadisk og ingen bevisst plan.

Helt fram til Black Friday i fjor.

Da gjorde thrivethemes.com et salgsstunt litt utenom det vanlige. I stedet for å senke prisene med 50%, så ga de 50% av alle salg på Black Friday til Kiva.

DET var helt i vår “ånd”!

Som du kanskje vet, så senker vi aldri prisen på produktene våre, det kan du lese mer om her: Når vi sier en pris, så mener vi den prisen. Men vi har et stort ønske om å være med å skape verdi for “gründere” i land med langt vanskeligere kår enn det vi har i Norge.

Vi bestemte oss der og da for å gi alt vi får inn av affiliateinntekter direkte til Kiva.

Ikke bare en dag i året, men hele året – hvert år.

Kiva gir mikrolån til små “gründere” som ønsker å starte eller utvikle en virksomhet. Det betyr m.a.o. at pengene vi gir, eller låner ut, vil bli tilbakebetalt(det innebærer en liten risiko, men de fleste betaler tilbake). Det som blir tilbakebetalt, kan vi så låne ut på nytt igjen og skape enda mere verdi.

Jeg har lyst til å si som mange sier på TV-aksjonen hvert år, – “Vi oppfordrer alle andre bedrifter til å gjøre det samme” :-). Hvis affiliatemarkedsføring er selve forretningsideen din, så kan du selvfølgelig ikke gi bort alt. Men alle kan gjøre noe!

Og sammen kan vi gjøre en stor forskjell for mange mennesker!

Og med det sier vi riktig GOD JUL til alle som har fulgt oss i 2018!

Ragnhild & Kristin

Juleklem fra Kristin & Ragnhild

NB! Har du gått glipp av noen av lukene i julekalenderen, så finner du hele oversikten her: Julekalender 2018

Kristin Skjæringrud
Kristin Skjæringrud

Kristin Skjæringrud er "rektor" på WP Skolen og mener at WordPress kan brukes til (nesten) alt. Men først og fremst til å bygge nettsider med ;-)

Artikler: 143

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.