Bruk av bilder på nett

Hvis du skal bruke andre bilder enn dine egne på nett, så må du faktisk være sikker på at du har lov til det. Heldigvis har bevisstheten rundt bruk av bilder på nett blitt noe bedre med årene. Men fortsatt kan man se tekster under bilder ala det her:

Bildet er “lånt fra google”

Eller bildet er lånt fra internett…….Hæ? Hvis du finner bilder på nett som du vil bruke, så er det høyst sannsynlig IKKE Google eller hele internett du låner av 😉 Det er fotografen og den som eier nettsiden du “låner” fra som har rettighetene til bildene du finner på nett. Og det kan faktisk bli veldig dyrt for din del!

Det er IKKE akseptabelt å “låne” andres bilder på nett, uten tillatelse fra den som har tatt bildet. Eller den du har kjøpt bildet av.

Man skulle tro det var en selvfølge å ikke bruke bilder som man ikke vet med sikkerhet at man har rettigheter til å bruke. Men det er nesten ikke en dag uten at jeg ser lignende tilfeller.

Alle biler på en stor parkeringsplass står ikke der for at du skal sette deg inn i en av dem og “burne” rundt. På samme måte er det heller ikke fritt fram å forsyne seg av andres bilder på nettet!

De aller fleste blir ikke oppdaget når de “låner” bilder på den måten, men det er virkelig ikke nødvendig å utsette seg selv for risikoen. Noen tror også det kun er vannmerkede bilder man ikke kan låne(eller stjele!), men det er feil. Fotografen har rettighetene til bildet, uansett vannmerke eller ikke.

Jeg trodde det var greit når jeg skrev hvor jeg hadde lånt bildet fra…?

Det er KUN greit hvis du har fått tillatelse fra den som har tatt bildet, eller den som eier rettighetene til det.

Hvis du spør en annen blogger om å få låne et bilde, så kan det godt hende du får lov til det. Men hva om bloggeren du spør ikke har tillatelse?

Eller hva om det er et stockphoto som han har kjøpt rettigheter til? Gir det deg rettighet til å bruke samme bilde?

Nei, det er ikke sånn det fungerer!!

Bruk av bilder på nett
Bilde tatt av meg selv. Låner du det, så fakturerer jeg deg 😉

Du kan faktisk være helt ute å sykle 🙂

Hvis du ikke har hørt om stockphotos før så er det bilder man kan kjøpe fra sider som f.eks istockphoto.com eller shutterstock.com.

De store firmaene som selger stockphotos har egne “spanere” som jobber for å beskytte opphavsretten til sine fotografer. Og disse bildene er lette å finne, siden bildene inneholder data som gjør at de er relativt enkle å spore.

Skrekkhistorie fra en av mine kunder

En av mine kunder fortalte meg en historie om bilder han hadde fått låne av en bekjent. ” Joda, klart du kan låne mine bilder….”

Så han la ut bildene på sin egen nettside i god tro.

Men en dag lander det et brev i postkassa, en faktura på et firesifret beløp….i amerikanske dollar! Så du kan gange opp beløpet en del ganger. Fakturaen gjaldt bruk at to bilder som fotografen solgte via et stockphoto-firma. Han som hadde postet bildene på nettsiden sin trodde det hele måtte være forsøk på svindel og brydde seg ikke noe mer om brevet.

Men et par uker senere kommer det en purring, med en kopi av de bildene som lå på hans nettside. Da skjønte han at det faktisk var alvor og tok kontakt og forklarte saken for firmaet.

Enden på historien var at han slapp unna med ca 10 000,- norske kroner, men ble allikevel pålagt å fjerne bildene fra nettsiden sin.

Det skjer ikke meg….eller?

Nei, det er ikke sikkert. Men er du villig til å ta sjansen? Og synes du egentlig det er greit å gjøre det? Hvis du ikke kan ta bildene dine selv, så er det faktisk verdt å betale prisen det koster å kjøpe dem. Og det er faktisk ikke så dyrt.

Her er noen nettsteder hvor du kan kjøpe bilder:

Jeg har hørt at det ikke er bra å bruke stockphotos, det blir så upersonlig……

Tja, alt til sin tid og sitt bruk, tenker nå jeg! Er du i den “rosa” kategorien og blogger om antrekkene dine, så bør de kanskje helst sitte på deg 🙂

Men jeg forventer faktisk ikke å se bilder av deg i hvert eneste innlegg hvis du blogger om ting som har med faget ditt å gjøre. Er du kunstner så forventer jeg å se arbeidene dine, er du biloppretter så vil jeg se bilder av vrak du har gjort om til perler. Jeg vil høre om hva du gjør, hvordan du gjør det og gjerne få noen tips jeg kan lære noe av.

Hvis ikke du har tilgang på egne bilder, så synes jeg det er helt greit å bruke stockphotos for å illustrere det du skriver om. Prøv å skriv en blogg på 1500 ord om søkemotoroptimalisering, uten å legge til bilder. Det kan bli rimelig tørt og kjedelig.

Eller gjør det samme og post bilder av deg selv 5-6 ganger gjennom artikkelen. Da mister innlegget ditt fullstendig troverdighet(min høyst personlige mening), om ikke du er en særdeles kreativ fotograf!

Det er helt fint at du presenterer deg med både bilder og video, så jeg kan danne meg et bilde av hvem du er. Men dukker fjeset ditt opp på hver eneste side, så tror jeg oppmerksomhetssyken er større en interessen for faget ditt. Sorry ass…mulig det er bare meg 🙂

Finnes det ingen steder hvor man kan laste ned gratis bilder for bruk på nett?

Jo, det gjør det. Det finnes flere og her har du noen av dem:

De fleste av disse sidene har bilder som kan brukes for kommersiell bruk, dvs en webside du har inntekter på. Men les alltid hva som står i lisensen og ta gjerne et screenshot av siden for å være på den helt sikre siden.

Og hvis du lurte… Bildet på denne siden er tatt av meg, og ikke lånt av google 🙂 Det er ikke verdt risikoen!

Kristin Skjæringrud
Kristin Skjæringrud

Kristin Skjæringrud er "rektor" på WP Skolen og mener at WordPress kan brukes til (nesten) alt. Men først og fremst til å bygge nettsider med ;-)

Artikler: 143

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.