Her har du alle våre favoritter samlet på ett sted!
En ”Rektor” med over gjennomsnittlig interesse for WordPress, to Grafiske Designere, en Markedsfører og én WebMentorDesigner. Samler vi våre anbefalinger på plugin så er dette listen vi kommer opp med. (Ps lurer du på hva en plugin er, ta en titt her: Hva er en plugin?
Sikkerhet (les: sikkerhetshull)
var årsaken til at Kristin og Ragnhild møttes i første omgang.
(du kan lese hele den historien her) så det er ikke helt tilfeldig at vi setter det punktet høyest på listen! Det hjelper så lite om du har verdens kuleste nettside og flust av kunder, om du har hoppet over dette punktet. For hva med den dagen siden din blir hacket! Den dagen du selv gjør noe feil i kontrollpanelet og sletter noe som absolutt IKKE burde slettes. Har du ikke da backup av siden din, så mister du alt…
Våre favoritt-plugins

Sikkerhetsplugins
Her anbefaler vi iThemes Security, Wordfence og evt. Sucuri. Alle tre er gratis og de har noen funksjoner som overlapper hverandre. iThemes Security er en nesten komplett sikkerhetsplugin, men den mangler brannmur og malware scanning. Wordfence har de to elementene, Sucuri tar betalt for brannmuren mens malware scanning er gratis.
Sucuri er kanskje den fremste eksperten på WordPress sikkerhet. Velger du deres betalte plugins, er også rens av hackede sider inkludert.
Backup
Backup Buddy – for å kjøre regelmessig backup av siden din, både database og full backup. Den kan også brukes til flytting av sider fra et sted til et annet. F.eks fra en server til en annen, eller fra ett domene til ett annet. Ha alltid backup av siden din!
En full backup vil generere en zip fil som krever like stor plass som filene du har på webhotellet. Backup Buddy kan settes opp til å flytte backup filene over til en Dropbox konto, eller en annen lagringstjeneste.
Backupfiler skal IKKE lagres på webhotellet ditt av to grunner:
1. De tar opp stor plass
2. Du får ikke tak i filene om serveren på webhotellet går ned
Psst! Administrerer du flere WordPress sider? Ta en titt på ManageWP!
Universell Utforming – tilgjengelighet for alle
Universell Utforming handler om å gjøre nettsiden funksjonell og brukervennlig, for alle! Det finnes flere plugins som kan gjøre websiden din mange hakk bedre med tanke på universell utforming. Først og fremst WP Accessibility, den er gratis og kan lastes ned her eller lastes opp via kontrollpanelet i WordPress. For sider satt opp med Genesis, er denne et godt supplement som bør brukes sammen med Genesis Accessibility.
Det finnes flere verktøy som ikke er direkte plugins, men som allikevel kan hjelpe deg å teste og forbedre websiden din. En add-on til Firefox for kontrast sjekk er et godt verktøy. Ellers er Wave Web Accessibility evalutation tool også et gratis verktøy som gir deg en god pekepinn på hva som bør rettes opp på siden(e) dine.
Landingssider - eller "page builder"
Glem LeadPages og Unbounce! Ingen over, ingen ved siden etter vår mening, enn så lenge. Thrive Content Builder til design av alt fra optin/landingssider, til kurssider, vanlige sider, blogginnlegg, kampanjesider.....og alt annet du kan tenke deg!
Thrive Content Builder har alt! Knapper, tekstbokser, ikoner, kolonner, testimonials, CTA bokser, deleknapper, tabeller, google kart, nedtelling/timer, kakediagrammer, toggle/accordions, optinbokser, - og det kommer stadig ny funksjonalitet. Her får du maks for pengene!
Listebygging

Thrive Leads kan brukes til alle former for optinbokser. Du kan split teste forskjellige optinbokser, vise en type optinboks til de som besøker siden din for første gang, en annen optinboks for de som har vært innom tidligere, - du kan vise ulike optins i sidebaren avhengig av innholdet besøkende leser på siden din +++. I tillegg for du supre rapporter som viser resultatene du oppnår.
Online kurs - Nettkurs - Medlemssider
Vi har testet ut mange forskjellige løsninger for nettkurs, men har endt opp med to favoritter. MemberPress er den vi oftest bruker hos kunder som kun har nettkurs i perioder. Enkel å administrere og fungerer med både PayPal og Stripe.
MemberMouse er overlegen til medlemssider med mange forskjellige kurs og kanskje fysiske produkter også. WP Skolen har valgt å gå for denne. Relativt enkel i bruk, men litt mer å sette seg inn i enn MemberPress. MemberMouse gir deg veldig mange muligheter og fungerer fint med bl.a. PayPal og Stripe.
Nettbutikk - Webshop
WooCommerce er helt klart nummer 1 til nettbutikk med WordPress. Det er en gratis plugin, men regn med å bruke noen kroner på plugins for ekstra funksjonalitet.
Et annet alternativ er iThemes Exchange. Den er også gratis, men som WooCommerce må du regne med å kjøpe noen ekstra plugins.
Unngå spam kommentarer
Akismet installeres automatisk når du installerer WordPress. Det er den mest brukte og kanskje også mest effektive utvidelsen du kan bruke. Den er gratis for ikke kommersielle websider, men krever at du registrerer deg hos wordpress.com for å få en nøkkelkode, eller lisens om du vil. Noen blir forvirret og tror de da registrerer en blogg hos wordpress.com, men det gjør du ikke. Det er bare samme selskap som står bak Akismet og wordpress.com.
En betalt plugin som vi også har god erfaring med er CleanTalk. Eller WP-SpamShield (Scott Allen).
Bildeslider
Generelt anbefaler vi å styre unna bildeslidere. Hvorfor? De konverterer ikke! Eller på godt norsk: Ingen klikker på dem. Det er gjort en del målinger av konvertingsrate på bildeslidere, og det viser seg at under 1% klikker på dem, og av den ene prosenten er det 89% som klikker på det første bildet/linken i slideren.
Hvis du allikevel insisterer på å ha en, anbefaler vi Soliloquy. Det er en responsiv bildeslider som er superrask og krever svært lite ressurser.
Kontaktskjema

Den kanskje mest vanlige er her Contact 7 og fungerer utmerket til helt enkle kontaktskjema. Men trenger du mer, for eksempel å knytte skjema opp mot en betalingsløsning så anbefaler vi Gravity Forms.
Gravity Forms er en plugin som rett og slett funker. Det er egentlig en avansert skjema plugin. Den kan brukes til alt fra enkle kontaktskjema, til avanserte spørreundersøkelser. Den kan integreres med PayPal, Stripe, MailChimp, CampaignMonitor, Zapier bare for å nevne noen.
Formatering/Redigering av tekst
Black Studio TinyMCE Widget (Black Studio) gjør så du kan få "tekstbehandling" i en tekstwidget.
Facebook kommentarer
Facebook Comment Plugin (Alex Moss) er en grei plugin for å legge til Facebook kommentarer. (Bruker du ett Genesis theme trenger du ingen plugin til dette).
Nedskalering av bilder
En ”må ha” plugin om du poster litt i hui og hast og lett kan glemme å sjekke størrelsen på bildene du laster inn på siden din. Konsekvensen kan bli at du helt unødig fyller opp webplassen din, og hastigheten kan gå ned på siden. Resize Image After Upload, denne plugin gjør jobben for deg gratis!
Har du allerede lastet opp mange bilder uten å tenke på størrelsen? Da er Kraken Image Optimizer et veldig godt alternativ. Den er ikke helt gratis, men heller ingen stor investering. Kraken Image Optimizer optimaliserer de bildene du har lastet opp + alle du kommer til å laste opp.
Søkemotoroptimalisering
Favoritten her er Yoast SEO. Nederst på alle sider og innlegg ligger det en boks der du enkelt kan fylle inn tittel, søkeord og beskrivelse. Yoast SEO gjør det enkelt å sørge for grunnleggende søkemotorpotimalisering.

Deling på sosiale medier
Kan vi egentlig leve uten? Vi bruker litt ulike plugins, så her er det bare å velge å vrake ut i fra det du selv trenger og liker.
- Simple Social Icons (knapper som linker til dine SoMe sider)
- Shareaholic
- Simple share button adder
- Flare
- Social Media Feather
Under oppdatering…
YITH Maintenance Mode så jeg kan sette siden min offline (ved større oppdateringer) med en side som forteller om hvordan de kan kontakte meg mens siden er "under construction". Andre varianter her er; Maintenance (av Fruitfulcode) eller WP-Maintenance.
Google Fonter
Bruker du Genesis med Dynamik som theme så er det veldig enkelt å laste inn og bruke alle de Google fontene du måtte ønske. Alternativt kan du bruke en plugin, som f.eks Google Typography
Plugins for deg som bruker Genesis childthemes
Genesis Extender* gir deg nesten alle muligheter som finnes i Dynamik childthemet. Du kan opprettewidgets, sette opp en widgetbasert forside i løpet av sekunder, bygge egne page templates, hooks,labels m.m. Denne utvidelsen har en viss læringskurve, men er verdt hver krone for deg som viltilpasse childthemes akkurat slik det passer deg.
Genesis Simple Hooks gir deg muligheten til å bruke alle hooks som finnes iGenesis. Du kan f.eks enkelt legge til facebook script og facebookkommentarer, endre hva som vises i footer feltet, legge til Google Analytics,optinbokser som skal vises i slutten av blogger m.m.
Genesis Featured Posts Combo* er en svært anvendelig widget som kan brukes alle steder du kan plassere i sidebar eller footer. Også super på widgetbaserte sider.
Annet
Uji Countdown - nedtellingsur
Calenderize it – kalender og event plugin
Hva er dine "må ha"-plugins?
Fortell oss i kommentarfeltet under.
Hilsen Kristin, Ragnhild, Lotte, Camilla og Rikke
Om du fant denne listen nyttig, så del gjerne videre.
Kjempebra liste!! Og takk for at dere deler 🙂
Jeg bruker All In One WP Security sammen med Wordfence – godt å vite at man med Wordfence var/er beskyttet mot den siste brute force/xmlrpc-trusselen. Ellers så bruker jeg Simple Facebook Page plugin, Mailchimp for WP Lite, WPSpamShield og selvfølgelig Yoast SEO.
Kan anbefale Jetpack også – med én og samme plugin kan du få dele/liker-knapper, beskyttelse mot Brute force, enkle kontaktskjema, related posts og mye mer. I tillegg bør man også ha en Cookie-plugin som viser at siden bruker cookies (noe alle som bruker Google Analytics gjør) – er egentlig lovpålagt…
Når det gjelder accessibility mener jeg dette bør ligge i themet – så håper at flere temaer blir mer brukervennlige etterhvert. Jeg setter opp eget tema for mine kunder hvor dette er integrert.
Som events og kalender plugin kan jeg anbefale Events Manager – har en gratis versjon med mange muligheter og for en liten betaling kan du få ennå flere. Ligger i WP repository og oppdateres via WP admin (så slipper man å gjøre det via FTP som når man kjøper fra Codecanyon) 🙂
Veldig bra informasjon!
Imidlertid har jeg et spørsmål i forbindelse med å «låne» bilder fra andre nettsteder:
Jeg bruker «Snagit» for å ta et snapshot/en screendump av en video fra Youtube, for så å bruke bildet på et nettsted.
Er dette en lovlig handling, eller ikke?
Takk for svar, og hilsen,
Jan E.
—
Hei Jan! Jeg synes alltid det er litt skummelt å gi råd når det gjelder lov om opphavsrett. Jeg tenker jo som så at hvis den som eier videoen har åpnet for at den kan deles/bygges inn, så burde det også være greit å bruke et skjermbilde fra videoen og samtidig linke til kilden. Men jeg er ingen advokat. Her er en nettside som gir svar på en del spørsmål ifbm dette, og her er det faktisk en advokat som svarer 🙂 Ta en titt her: https://delrett.no/nb/sporsmal.Mvh Kristin