Du som følger litt med her på WP Skolen har kanskje lagt merke til at det har vært litt lite aktivitet fra min side i år. Det er fordi det var på tide med en ny versjon av WP Basis kurset vårt som er tilpasset den nye Gutenberg editoren.
Nå er den jobben gjort, og alle leksjoner i kurset er oppdatert og tilpasset endringene i WordPress. Dere som har kjøpt kurset tidligere, har selvfølgelig full tilgang til det nye kurset.
Hvordan kommer jeg igang med Gutenberg?
Du trenger ikke gjøre noe for å ta i bruk Gutenberg. Gutenberg ER standard redigeringsverktøy i WordPress nå, og når du logger inn på siden din så vil det være dette redigeringsverktøyet du vil se foran deg.
Hvis du IKKE vil bruke Gutenberg, så kan du installere den gamle editoren som en plugin. Den kalles “Klassisk redigering”(Classic Editor). Har du denne installert, så kan du få en myk overgang til Gutenberg.
Med denne installert kan du gå inn på Innstillinger -> Skriving og velge om du vil ha klassisk eller blokkredigering som standard. Da velger du selv hvilken versjon du vil bruke på hver enkelt side eller hvert enkelt innlegg.
Gutenberg = Blokkredigering
Gutenberg er basert på blokker. Alt er i utgangspunktet definert som en blokk. En overskrift er en blokk, et avsnitt med tekst er en blokk, et bilde er en blokk osv osv. I tillegg har du en rekke nye blokker som f.eks kolonner og knapper.
LES OGSÅ: Er du klar for Gutenberg?
Som du ser så har blokkene piltaster. Det betyr at de kan flyttes opp og ned, noe som gjør det enkelt å omorganisere innhold på siden din.
Er du vant til den gamle måten å gjøre ting på, så vil det være en overgang å bytte til den nye. Og det skal sies at alle WordPress themes ikke støtter Gutenberg 100%. Men har du et theme som støtter Gutenberg, så anbefaler jeg å hoppe i det!
Hvis du må/vil fortsette å bruke den klassiske editoren, så sies det at denne vil støttes som en plugin fram til 2022 i første omgang.
Hva skjer med innhold jeg har lagt inn tidligere?
Når du åpner en side eller et innlegg du har publisert tidligere i Gutenberg, så vil du se at alt innhold ligger i en såkalt “klassisk” blokk. Den klassiske blokka er til forveksling lik den klassiske editoren, og fungerer akkurat på samme måte.
Men du har muligheten til å konvertere en klassisk blokk til separate blokker, hvis du vil:
Klikker du på “Konverter til blokker” så vil alle elementer på siden bli endret til blokker som står på egne bein. Det betyr i praksis at du f.eks kan legge inn et bilde som går i full bredde midt i blogginnlegget ditt.
Men for all del, du trenger ikke gå inn og endre alt du har publisert tidligere. Det er kun hvis du ønsker å gjøre endringer du trenger å konvertere til separate blokker.
Må jeg bytte theme for å bruke Gutenberg?
Det kan faktisk hende, men de fleste theme vil nå fungere fint med Gutenberg. Men det er ikke sikkert at alle theme støtter elementer som går i full bredde. Akkurat det er jo en av de store forskjellene mellom den klassiske editoren og blokkredigering.
Nå kan du f.eks ha bilder som går i full skjermbredde, dersom themet ditt støtter det. Her er et eksempel på det:
Her går avsnittene med tekst i standard bredde. Det første bildet går i full bredde, mens de tre kolonnene går i bred bredde. Alle elementer som kan vises i bred eller full bredde vil ha disse ikonene:
Har ikke themet ditt disse alternativene på bilder f.eks, så har ikke themet ditt støtte for full/bredde.
Bytte theme for å endre forside?
Før Gutenberg dukket opp, så var det ikke uvanlig at man byttet theme fordi man ønsket et nytt design på forsiden sin. Ofte hadde forsiden et forhåndsdefinert utseende, basert på widgets. Hvis du har gjort den jobben én gang, så vet du at det innebærer litt jobb. Med Gutenberg og et theme som har en “full bredde” layout, så kan du nå bytte ut forsiden din så ofte du vil, uten at det krever en masse ekstrajobb.
Må jeg bruke Gutenberg når jeg har Thrive Architect?
Gutenberg er ikke ment å være et alternativ til sidebyggerplugins. Gutenberg ER standard redigeringsverktøy i WordPress, og den har kommet for å bli.
Spørsmålet er egentlig litt “opp ned”! Spørsmålet burde heller være: Hvorfor bruke Thrive Architect hvis du kan gjøre samme jobb med Gutenberg?
Hvis du kan gjøre en jobb og få samme resultat UTEN bruk av sidebyggerplugins, så er selvsagt det det beste.
Det er f.eks ingen grunn til å bruke Thrive Architect hvis du bare skal legge ut tekst, bilder og kanskje noen kolonner og knapper. Da er det ingen grunn til å “fyre opp” tyngre verktøy.
Når det er sagt, så vil det selvfølgelig være mange tilfeller hvor det faktisk er på sin plass å bruke tyngre verktøy. Gutenberg er ikke laget for de mest kompliserte og avanserte jobbene.
Gutenberg skal fungere for folk flest! Og det gjør den. Det er ingen bratt læringskurve for å ta den i bruk.
Foreløpig er det et ganske stort gap mellom f.eks Thrive Architect(som er den sidebyggerutvidelsen vi anbefaler) og Gutenberg. Vi kan ikke forvente at Gutenberg skal få like mange muligheter som Thrive Architect. Men det er altså heller ikke hensikten med Gutenberg.
Hopp i det – Gutenberg er kommet for å bli
Jeg vil definitivt anbefale deg å bytte til Gutenberg, så sant du ikke har et theme hvor det overhodet ikke fungerer. De fleste opplever Gutenberg som enklere å bruke enn den klassiske editoren.
Og ønsker du deg mere avanserte muligheter, så har det kommet en rekke plugins som gir mengder av ekstra muligheter i Gutenberg. Vi skal komme tilbake til det i kommende blogger.
Vil du ha en kickstart?
Meld deg på nyhetsbrevet og få våre 3 gratis videoer som bonus!
Velkommen på kurs!
Vil du ha steg for steg videoer, og ikke minst, et sted å spørre om hjelp når du står fast, da er du hjertelig velkommen som deltager på WP Basis kurset. Det er et kurs som er laget som et kombinert kurs og oppslagsverk. Du kan ta det som et kurs, men du kan også komme tilbake igjen og igjen når du trenger en repetisjon.
Og hvis du ikke var klar over det: WP Basis er 100% nettbasert!
WP Basis kurset er ditt for alltid, når du først har kjøpt det!
De som kjøpte kurset når vi startet opp i 2015 er nok ekstra glade for det 🙂 De får tilgang til det nye kurset uten kostnad. Vi gjør alltid det vi kan for å holde kurset oppdatert hver gang WordPress kommer med oppdateringer.