Unngå å bli sperret inne!

Unngå å bli sperret inne!

Jeg trenger følgende funksjoner på nettsiden min _____(sett inn det som måtte passe)!

Hvilket theme anbefaler du til det?

Jeg har faktisk ingen anbefalinger til theme med innebygde funksjoner! Ikke en eneste 🙂

Nå skjønner jeg jo hvorfor folk spør, men funksjonalitet bør ikke ligge i themet du velger!(Men skulle du allikevel velge et «multifunksjonstheme», så bør du i det minste være klar over konsekvensene).

Spørsmålet burde i stedet ha vært: Hvilke utvidelser trenger jeg til disse funksjonene?

Ett WordPress theme bør ha en hovedoppgave, og det er å definere utseendet på nettsiden din. IKKE funksjonaliteten! Funksjonalitet bygges med utvidelser(plugins).

Som sagt i denne bloggen så er WordPress en plattform som gir deg frihet til å velge løsninger som passer til ditt bruk.

Men hva når du i stedet for frihet, blir låst fast til et theme du ikke kommer deg ut av?

Vi har en enkel 1 – 2 -3 filosofi for hvordan vi bruker WordPress til å bygge nettsider

  1. Et solid rammeverk – her foretrekker vi Genesis.
  2. Et childtheme som definerer utseendet på siden.
  3. All viktig funksjonalitet legges til ved hjelp av plugins/utvidelser.

Valg av theme

Vi kunne valgt hundre forskjellige retninger å gå i når vi startet WP Skolen. Men når det gjelder valg av theme, altså det som definerer utseendet på nettsiden din, så anbefaler vi våre kursdeltagere Genesis themes(les mer om det her og her)

Ikke lås deg inne!

En av grunnene er at det er en løsning som passer for alle, fra nybegynner til ekspert. En annen er at du ikke låser deg til å bruke ett og samme theme for all framtid.

Heng på så skal jeg vise deg hva jeg mener med dette!

Det å kunne bytte theme på en WordPress side når man selv ønsker, det burde jo være en selvfølge.

Men det er ikke alltid det – dessverre!

Oppdatering

Denne bloggen ble skrevet i oktober 2017. Vi er fortsatt glad i Genesis med childthemes. Men vi har også blitt veldig glad i Astra themet, det gir mengder av muligheter, men er samtidig relativt enkelt å administrere for en som ikke har vært borti websider før.

Unngå «Theme Lock-in»

Vi ser stadig at WordPress brukere har satt seg selv i en såkalt «Theme lock-in» situasjon.

På godt norsk betyr det at man velger et theme som har en mengde innebyggede funksjoner i selve themet. 

De fleste som selger WordPress temaer forteller deg ikke om denne bakdelen. Og de som kjøper og tar i bruk denne type temaer, oppdager gjerne ikke baksiden før de av en eller annen grunn ønsker å bytte tema.

Sidebyggere med dra & slipp funksjoner

En del temaer har f.eks såkalte «sidebyggere» innebygget(eller «page builders» som de kalles på engelsk). De gjør at du ofte får helt andre muligheter til å bygge opp sider og blogginnlegg med f.eks kolonner, knapper, ferdig stylede prisbokser og andre elementer. UTEN at du trenger å røre noen form for kode.

Og det KAN være veldig kjekt!

Men det kan også «bure deg inne» 🙂

Divi themet er ett eksempel på «innelåsing»

Nå skal det sies at Elegant Themes har kommet med en utvidelse som gjør at du kan deaktivere themet, men beholde sidestrukturen ved å benytte Divi utvidelsen videre.

Problemet er bare det at de som vil bytte ut Divi, ofte vil bytte nettopp pga sidebyggeren.

Flere og flere oppdager utvidelser som Thrive Architect eller Elementor, som er vesentlig enklere og raskere å bruke. Og det er utvidelser som IKKE etterlater et hav av «shortcodes» om du velger å bytte de ut.

Her har du ett eksempel:

I bilde nr 1 ser du et eksempel på en side jeg har satt opp med sidebyggeren i Divi.  Bilde 2 viser hvordan siden ser ut ved deaktivering av Divi og aktivering av WordPress sitt Twenty Twelve theme(tilfeldig valgt, problemet er det samme uansett hvilket theme du bytter til):

Betyr det at Divi er et dårlig theme? Nei, Divi er et bra theme på mange måter. Det jeg først og fremst er ute etter er at du skal ta bevisste valg. Synes du sidebyggeren til Divi er genial og tror du aldri kommer til å ville bruke noe annet, så for all del, kjør på.

Men det er en viss sjanse for at det dukker opp nye og bedre alternativer, og da har du en stor ryddejobb foran deg.

Her er et annet eksempel med Enfold

Bilde nr 1 viser en side satt opp med sidebyggeren i Enfold. Bilde 2 viser hvordan siden ser ut ved deaktivering av Enfold og aktivering av Twenty Sixteen(også tilfeldig valgt, problemet får du uansett hvilket theme du velger):

Igjen, hvis du synes dette høres ut som en strålende løsning, så er Enfold for deg. Men vil du bevare friheten til å bytte theme, så er ikke Enfold løsningen.

Noen ganger så kan det som tilsynelatende ser ut til å være en genial løsning, bli en felle. Når du bruker denne type theme over lengre tid, og velger «page builder» alternativet på mange sider og innlegg, så inngår du i praksis et ekteskap det kan være vanskelig å komme ut av.

Hvordan skal du vite dette før du velger theme?

Hvis du vurderer å kjøpe et theme, og det du kan lese om i beskrivelsen av themet er hvilke funksjoner som er inkludert, så kan det være greit å være litt på vakt.

Hvis du velger å følge vår filosofi, vel og merke 🙂 Du har selvfølgelig friheten til å velge bort den også.

Vil du ha en sidebygger, men unngå å bli låst inne?

Hvis jeg hadde brukt utvidelser som Thrive Architect, Beaver Builder eller Elementor i stedet for den innebygde sidebyggeren i eksemplene ovenfor, så kunne jeg fint byttet theme og fortsatt å bruke utvidelsene i det nye themet.

Bytter du theme når du bruker en av disse, så vil utseendet på sidene dine tilpasse seg themet du bytter til. Overskrifter og størrelse på dem, fontfamilier osv vil automatisk matche stilen i det nye themet.

MEN det er visse ting du bør være klar over her også!

Hvis du deaktiverer Thrive Architect eller Elementor, så vil typiske design elementer som kolonner, knapper eller stylede punktlister vil bli borte, men selve innholdet i form av tekst og bilder vil bli igjen. Men du slipper å rydde vekk shortcodes!

Det er tross alt bedre enn å måtte gå gjennom hver eneste side for å rydde vekk ting som ikke skal være der.

Men det finnes utvidelser også som kan sette deg i samme felle

Det skal ikke være enkelt 🙂

Divi Page Builder er allerede nevnt. Den er en versting når det gjelder akkurat dette.

En annen utvidelse som etterlater seg mengder av shortcodes er Visual Composer eller WP Bakery som den heter nå.

I dette eksempelet har jeg kun satt inn en video, en tekst blokk + 2 kolonner med tekst og bilde.

Og her også sitter jeg igjen med shortcodes når den deaktiveres(merket med gult).

Nå er det i og for seg ikke noe feil med shortcodes, så lenge du er klar over at de brukes.

Det vi vil advare litt mot her, er de utvidelsene som gjemmer dem bort, helt til du deaktiverer eller sletter en plugin.

Visual Composer/WP Bakery utvidelsen gir deg mulighet til å redigere i «Front end» eller «Back end» modus. Når du velger front end, så ser det slik ut på forsiden så lenge Visual Composer er aktivert:

Visual Composer

Her vil du se innholdet slik det kommer til å se ut på siden, etterhvert som du redigerer de ulike «boksene» på siden.

Det ser tilsynelatende ganske ryddig ut, men kaoset kommer her også når du deaktiverer Visual Composer.

Hvis du skal ha en «sidebygger», så er Thrive Architect vår anbefaling

Min anbefaling når det gjelder utvidelser i «sidebygger» kategorien er definitivt Thrive Architect(dette er en affiliatelink, og vi får en provisjon om du klikker på linken og kjøper utvidelsen).

Thrive Architect fungerer sammen med alle themes og er et supert supplement til Genesis themes eller Astra. Den er stappfull av funksjoner og er ett verktøy som kan brukes til alt fra vanlig blogging, til listebygging, til landingssider, til sidemaler og mye mye mere. Og som sagt, etterlater seg ikke et kaos om det en gang i fremtiden skulle dukke opp enda bedre verktøy.

Som en bekjent av meg pleier å si: Dette er min mening, og den bøyer jeg meg for 🙂

Du må gjøre deg opp din egen!

PS! Hvis du inspiserer koden på denne siden, så vil du se at jeg ikke har brukt noen sidebygger. Hvorfor? Det er overhodet ikke nødvendig!! Når jeg skal publisere tekst og bilder, så er WordPress sine egne funksjoner mer enn nok. Fungerer i alle theme, ingen konflikter 🙂

WP Basis + VIP tilbud i mai!

Kjøper du WP Basis kurset før 1. juni får du VIP medlemskap gratis den første måneden, deretter kun kr 599,- ink.mva pr mnd. Prisen låses så lenge du er aktiv medlem.

Fra 1. juni går prisen opp til kr 999,- pr mnd, men kun for nye medlemmer.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Ikke gå glipp av nyheter fra WP Skolen

Du vil motta e-post fra oss når vi har nye blogginnlegg, nyheter eller tilbud som vi tror vil være av interesse for deg. Du kan melde deg av når du vil!

Tilbakestill passord

Gjenopprett passordet ditt

En link for å gjenopprette passord vil bli sendt deg på e-post.

Tilbake