Jeg trenger følgende funksjoner på nettsiden min _____(sett inn det som måtte passe)!
Hvilket theme anbefaler du til det?
Jeg har faktisk ingen anbefalinger til theme med innebygde funksjoner! Ikke en eneste 🙂
Nå skjønner jeg jo hvorfor folk spør, men funksjonalitet bør ikke ligge i themet du velger! Men skulle du allikevel velge et “multifunksjonstheme”, så bør du i det minste være klar over konsekvensene.
Spørsmålet burde i stedet ha vært: Hvilke utvidelser trenger jeg til disse funksjonene?
Ett WordPress theme bør ha en hovedoppgave, og det er å definere utseendet på nettsiden din. IKKE funksjonaliteten! Funksjonalitet bygges med utvidelser(plugins).
Som sagt i denne bloggen så er WordPress en plattform som gir deg frihet til å velge løsninger som passer til ditt bruk.
Men hva når du i stedet for frihet, blir låst fast til et theme du ikke kommer deg ut av?
Vi kunne valgt hundre forskjellige retninger å gå i når vi startet WP Skolen. Men når det gjelder valg av theme, altså det som definerer utseendet på nettsiden din, så anbefaler vi våre kursdeltagere å bruke theme som hovedsaklig bruker WordPress sin standard editor. Altså IKKE et theme som krever en spesiell plugin for å kunne publisere innhold.
En av grunnene er at du aldri vil få en plugin konflikt, med standardeditor i WordPress. En annen er at du ikke låser deg til å bruke ett og samme theme for all framtid.
Heng på så skal jeg vise deg hva jeg mener med dette!
Det å kunne bytte theme på en WordPress side når man selv ønsker, det burde jo være en selvfølge.
Men det er ikke alltid det – dessverre!
Unngå “Theme Lock-in”
Vi ser stadig at WordPress brukere har satt seg selv i en såkalt “Theme lock-in” situasjon.
På godt norsk betyr det at man velger et theme som har en mengde innebyggede funksjoner i selve themet.
De fleste som selger WordPress temaer forteller deg ikke om denne bakdelen. Og de som kjøper og tar i bruk denne type temaer, oppdager gjerne ikke baksiden før de av en eller annen grunn ønsker å bytte tema.
Sidebyggere med dra & slipp funksjoner
En del temaer har f.eks såkalte “sidebyggere” innebygget(eller “page builders” som de kalles på engelsk). De gjør at du ofte får helt andre muligheter til å bygge opp sider og blogginnlegg med f.eks kolonner, knapper, ferdig stylede prisbokser og andre elementer. UTEN at du trenger å røre noen form for kode.
Og det KAN være veldig kjekt!
Men det kan også “bure deg inne” 🙂
Noen av de mest kjente sidebygger-utvidelsene er: Elementor, WP Bakery, Beaver Builder, Thrive Architect, Divi + en rekke andre. Felles for disse er at de overstyrer hele brukergrensesnittet i WordPress.
Divi themet er ett eksempel på et theme som “burer deg inne”
Nå skal det sies at Elegant Themes har kommet med en utvidelse som gjør at du kan deaktivere themet, men beholde sidestrukturen ved å benytte Divi utvidelsen videre.
Problemet er bare det at de som vil bytte ut Divi, ofte vil bytte nettopp pga sidebyggeren.
Flere og flere oppdager at en layout som den du ser i skjermbildet under, ikke krever en eneste plugin. Den kunne fint vært satt opp med standardeditor(eller blokkredigering som det kalles nå i 2022). Og du vil ikke få et hav av “shortcodes” om du velger å bytte theme.
Her har du ett eksempel på hva som skjer når Divi deaktiveres:
I bilde nr 1 ser du et eksempel på en side jeg har satt opp med sidebyggeren i Divi. Bilde 2 viser hvordan siden ser ut ved deaktivering av Divi og aktivering av WordPress sitt Twenty Twelve theme(tilfeldig valgt, problemet er det samme uansett hvilket theme du bytter til):
Klikk på bildet til høyre for å ta en nærmere titt på “grøten” av såkalte shortcodes. Melder du deg frivillig til å rydde opp i noen hundre blogger som er publisert med Divi? 🙂
Betyr det at Divi er et dårlig theme? Nei, Divi er et bra theme på mange måter. Det jeg først og fremst er ute etter er at du skal ta bevisste valg. Synes du sidebyggeren til Divi er genial og tror du aldri kommer til å ville bruke noe annet, så for all del, kjør på.
MEN, om Divi er ditt drømmetheme, så vil ikke kurs på WP Skolen være særlig aktuelt for deg. Vi har hovedfokus på å lære å bruke WordPress sin standard editor. Da unngår du problemer som det du ser over her. Jeg kunne veldig enkelt bygget opp eksakt samme layout med standard editor. Da kan jeg også bytte til et annet theme og jeg ville aldri havnet i en “lock-in” situasjon
Du bør tenke deg godt om før du bygger hele nettsiden din med utvidesler som ikke kan brukes i andre theme!
Her er et annet eksempel med Enfold
Bilde nr 1 viser en side satt opp med sidebyggeren i Enfold. Bilde 2 viser hvordan siden ser ut ved deaktivering av Enfold og aktivering av Twenty Sixteen(også tilfeldig valgt, problemet får du uansett hvilket theme du velger):
Igjen, hvis du synes dette høres ut som en strålende løsning, så er Enfold for deg. Men vil du bevare friheten til å bytte theme, så er ikke Enfold løsningen.
Noen ganger så kan det som tilsynelatende ser ut til å være en genial løsning, bli en felle. Når du bruker denne type theme over lengre tid, og velger “page builder” alternativet på mange sider og innlegg, så inngår du i praksis et ekteskap det kan være vanskelig å komme ut av.
Hvordan skal du vite dette før du velger theme?
Hvis du vurderer å kjøpe et theme, og det du kan lese om i beskrivelsen av themet er hvilke funksjoner som er inkludert, så kan det være greit å være litt på vakt. Et theme skal som sagt definere utseendet på nettsiden din(fonter, farger og andre designvalg).
Velger du et theme som har innebygget medlemsportal eller kursopplegg, så kan du fort være ute og sykle. Vil du bytte theme da, så må du høyst sannsynlig kopiere alt medlemsinnhold manuelt og legge inn i et nytt system. Noe som ikke hadde vært nødvendig om du hadde valgt en plugin til å bygge medlemsportalen med.
Vil du ha en sidebygger, men unngå å bli låst inne i et kaos av shortcodes?
Hvis jeg hadde brukt utvidelser som Thrive Architect, Beaver Builder eller Elementor i stedet for den innebygde sidebyggeren i eksemplene ovenfor, så kunne jeg byttet theme og jeg kunne fortsatt å bruke utvidelsene i det nye themet.
Bytter du theme når du bruker en av disse, så vil utseendet på sidene dine tilpasse seg themet du bytter til. Overskrifter og størrelse på dem, fontfamilier osv vil automatisk matche stilen i det nye themet.
MEN det er visse ting du bør være klar over her også!
Hvis du deaktiverer Thrive Architect eller Elementor, så vil typiske design elementer som kolonner, knapper eller stylede punktlister vil bli borte, men selve innholdet i form av tekst og bilder vil bli igjen. Men du slipper å rydde vekk shortcodes!
Det er tross alt bedre enn å måtte gå gjennom hver eneste side for å rydde vekk ting som ikke skal være der.
Men det finnes utvidelser også som kan sette deg i samme felle
Det skal ikke være enkelt 🙂
Divi Page Builder er allerede nevnt. Den er en versting når det gjelder akkurat dette.
En annen utvidelse som etterlater seg mengder av shortcodes er Visual Composer eller WP Bakery som den heter nå.
I dette eksempelet har jeg kun satt inn en video, en tekst blokk + 2 kolonner med tekst og bilde.
Og her også sitter jeg igjen med shortcodes når den deaktiveres(merket med gult).
Nå er det i og for seg ikke noe feil med shortcodes, så lenge du er klar over at de brukes.
Det jeg vil advare litt mot her, er de utvidelsene som gjemmer dem bort, helt til du deaktiverer eller sletter en plugin.
Visual Composer/WP Bakery utvidelsen gir deg mulighet til å redigere i “Front end” eller “Back end” modus. Når du velger front end, så ser det slik ut på forsiden så lenge Visual Composer er aktivert:
Her vil du se innholdet slik det kommer til å se ut på siden, etterhvert som du redigerer de ulike “boksene” på siden.
Det ser tilsynelatende ganske ryddig ut, men kaoset kommer her også når du deaktiverer Visual Composer.
Hvis du absolutt vil ha en “sidebygger”, så er Thrive Architect vår anbefaling
Min anbefaling når det gjelder utvidelser i “sidebygger” kategorien er definitivt Thrive Architect(dette er en affiliatelink, og vi får en provisjon om du klikker på linken og kjøper utvidelsen).
Thrive Architect fungerer sammen med alle themes og er et godt supplement til standard editor. Den er stappfull av funksjoner og er ett verktøy som kan brukes når du faktisk trenger det. Som f.eks til landingssider/salgssider.
Men vil du gjøre et smart valg, så velger du bort sidebyggere!
Denne bloggen ble første gang publisert i oktober 2017, før blokkredigering ble standard i WordPress. Blokkredigering/Gutenberg ble første gang lansert i desember 2018. Siden den gangen har det skjedd veldig mye. Personlig bruker jeg nesten ikke sidebyggere i det hele tatt lengre. De siste årene har det kommet en rekke nye theme som er basert på blokkredigering. Mitt råd er alltid: Bruk standard editor, så lenge du ikke MÅ ha noe mer for å oppnå ønsket design.
Det skal sies at det finnes tilfeller hvor vi må ty til plugins for å få ønsket utseende på en nettside. Men det har kommet en rekke plugins som bare utvider funksjonalitet og designmuligheter i standard editor i WordPress de siste årene. Disse vil som regel kreve langt mindre ressurser enn sidebyggere og gi deg en nettside som laster vesentlig raskere.
Her er noen gratis theme som kan fungere for så og si alle slags nettsider og som har 100% støtte for blokkredigering:
- Astra
- Blocksy
- Kadence
- GeneratePress
Disse fire har både starter templates og Pro versjoner som gjør at man kan bygge nesten hva som helst. Uten å overstyre alt av standard WordPress funksjoner.
Det er helt greit å bruke plugins for å få laget en fin forside, eller f.eks til lange salgssider/landingssider. Men de aller fleste av oss kommer veldig langt med standard blokker når vi skal publisere bloggartikler eller annet innhold som bare krever mulighet for å bruke bakgrunnsbilder, kolonner, knapper, gallerier osv.
Som en bekjent av meg pleier å si: Dette er min mening, og den bøyer jeg meg for 🙂
Du må gjøre deg opp din egen!
PS! Hvis du inspiserer koden på denne siden, så vil du se at jeg ikke har brukt noen sidebygger i det hele tatt. Hvorfor? Det er overhodet ikke nødvendig!! Når jeg skal publisere tekst og bilder, så er WordPress sine egne funksjoner mer enn nok. Fungerer i alle theme, ingen konflikter 🙂