dpi, high and low resolution – det finnes «fancy» ord for det meste men for å gjøre det enkelt; denne artikkelen handler om størrelsen på bildene dine som du laster opp på websiden.
For størrelsen på bildene du laster opp på websiden din kan skape mer krøll enn nødvendig, og kanskje en smule forvirring, om de er for store og tunge. Så her kommer en kort (og forhåpentligvis forståelig) forklaring på hvordan unngå problemer;
High resolution – Bilder av høy kvalitet – 300 dpi – Typiske fotografbilder
Eksempel er bilder du tar med eget kamera. Eller bildene du får oversendt fra fotograf. Disse bildene er gjerne over 3000px i bredde og er av en slik oppløsning at de kan brukes også på trykk. Skal du feks ha et bilde i et fysisk magasin, eller rammet inn på veggen for den saks skyld, så må bildet være av høy kvalitet. Skarpe. Det gjør disse bildefilene tunge og store. Supert for ovennevnt bruk, men «krise» for bruk på nett.
Low resolution – Bilder av lav kvalitet – 75 dpi – Perfekt for web!
Hvorfor? Fordi bilder på nettsiden din skal kunne vises på folks skjermer uavhengig av om de sitter på super-hastighet, eller på «vi henger igjen i 2000-hastighet…», som jeg gjør;) I tillegg så vil store bildefiler spise opp det du har av lagringskapasitet på webhotellet ditt.
Et bilde perfekt for web vil eksempelvis være på 75 dpi og ca 1200px i bredde (det MÅ ikke være disse tallene, men som et eksempel).
Et bilde perfekt for web ville blitt kornete og uskarpt om du skulle trykket det for å henge det opp. På nett så vil det se bra ut samtidig som nedlastning av siden din går kjapt.
Super lett tips for bruk av bilder i korrekt størrelse for nettsiden
Uten at du trenger dyre programvarer på maskinen din.
FØR du laster opp bildene dine, glad og lykkelig, på nettsiden din så gjør er par smarte triks for å sikre deg kjapp opplastning (at siden din ikke blir stående å henge mens den desperat forsøker å laste opp ditt supre men altfor tunge bilde) og fortsatt kapasitet og plass på webhotellet.
- Gå til www.picmonkey.com
- Last opp bildet under «Edit»
- Klikk «Resize» og sett ny bredde til feks 1200 px
- Klikk Save
Voila! Du har nå et perfekt bilde til bruk på nettsiden din:)
PS: Det finnes også noen smarte plugins løser problemet med for store bilder; Resize image after upload og WP Smush.