Å drive en bedrift på nett, blir ofte fremstilt som lukrativt. Du kan tilsynelatende tjene millioner, over natten. Og det er sikkert de som har fått det til. Men for de fleste av oss, så kreves det litt mer enn det.
Det fine med å sette opp en bedrift på nett, er at det kan gjøres nesten uten at det koster deg mange kronene. Bare merk deg ordene “sette opp” og “kan”. Jeg kommer tilbake til hva jeg mener om det straks.
Å spare seg til fant, selv på nett
Å spare seg til fant er et gammelt ordtak, og det kan gjelde også i din online bedrift.
Når du skal opp med ny nettside, til ditt enkeltmannsforetak eller små-bedrift, så er gjerne ikke budsjettet det største. Og så skal du jo bare ha en nettside, ikke sant. Så det må ikke koste for mye.
Du har allerede investert tusenvis av kroner på diverse kurs som forteller deg nettopp hvordan du kan skape en suksessfull (les: lukrativ) bedrift på nett.
Og flere utgifter skal det bli, for du vil jo ha en lekker logo, på nettsteder som CreativeMarket har du funnet en fin font du vil bruke og du regner med å måtte hyre inn hjelp til Facebook annonsering. Med mindre du satser på å ta (nok) et kurs og lære hvordan du gjør det selv. Da trenger du også en Canva konto, så du kan lage bilder. Eller kanskje noen gode mobilapper gjør susen? De koster gjerne ikke mer enn noen hundrelapper i året.
Uansett, det er nok å bruke penger på. Nevnte jeg alle de kursene du også vil ta, som viser deg lykken til suksess? Ja det gjorde jeg visst. Så da er det ekstra viktig å bruke minst mulig på selve nettsiden!
eller…?
Alt du kan og noe du må
Det er utrolig mye du kan gjøre, og ikke fullt så mye du må gjøre. Så velg nøye.
Det er fullt mulig å sette opp en lekker, funksjonell, selgende nettside for en slikk og ingenting. Den eneste du virkelig MÅ ha er et domene og et webhotell. Utover det kan du sette opp en proff nettside nesten gratis! I 7-dagers kurset, som koster deg mindre enn 1-2 timers arbeid av en designer, så viser vi deg hvordan. Her kan du spare mye, og samtidig få et lekkert resultat.
Og det er der det er lurt å starte.
Det er når du går videre og skal lage en business på nett at “å spare seg til fant” kommer inn”. Når du ikke lenger bare skal “sette opp” en nettside. Når du ikke bare laster inn utvidelser basert på hva du kan muligens få bruk for, men faktisk velger det du virkelig trenger for å drifte en business på nett.
Det er da det er lurt å se på om alt du velger skal være gratis. Eller om det nå er lurt å investere noen kroner i systemene som gjør at du faktisk har en bedrift på nett.
Ikke spar på det som er bedrifts-kritisk!
Det er mer morsomt å bruke penger på ting som er gøy, og som du ser resultater av. Som en ny logo eller bilder. Å bruke penger på det som du ikke helt ser verdien av med en gang, er kanskje ikke like gøy, men kan være avgjørende for suksess!
Ikke spar deg til fant ved å tenke at det kun er det morsomme som skal få poster i budsjettet ditt. For hva når uhellet er ute? Hvem skal du da spørre til råds? Hvem kan da hjelpe deg?
En mengde plugins er gratis. Og de kan utføre det meste på siden din. Alt fra slide-show med bilder til kontaktskjema. Mye er “nice to have” og da er det oftest liten grunn til å bruke penger på det. Det er noe av sjarmen og fordelen med WordPress – du kan faktisk ha en helt super nettside uten at det koster deg mer enn domeneregistrering og webhotel.
Men..
Men hva med de plugins (utvidelser) som er kritiske for din bedrift?
Support er uvurderlig
En god del utvidelser (plugins) kommer med support avtaler. Du betaler noen kroner i året, som et abonnement, for å kunne oppdatere utvidelsen jevnlig og be om hjelp når du står fast. Det gir ikke 24 timers umiddelbar support men om du kan ha noen timers tålmodighet så kan du få meget god, personlig support innen 24-48 timer. Uvurderlig når du står fast!
Å sette opp en nettside er første fase. Den morsomme fasen der du kan leke deg med gratis utvidelser og få et flott resultat for en slikk og ingenting (nevner igjen 7-dagers kurset? Verd å sjekke ut).
Når du skal over i drifting i det som er kjernen i selve bedriften, så velg deg leverandører av tjenester som du kan stole på. Fortsatt kan mye gjøres gratis, men noen utvidelser kan det være verd å investere i som en del av det årlige budsjettet for å ha en bedrift på nett.
Hva er din erfaring?