Sette opp onlinekurs i WordPress

Veldig mange forespørsler vi får om dagen går på det å sette opp onlinekurs. Mange tror at det å sette opp onlinekurs i WordPress, på egen webside er en stor og komplisert sak.

OPPDATERING: Vi har nå et eget kurs for deg som vil sette opp nettkurs og/eller medlemsside i WordPress. Vi landet til slutt på en annen løsning enn MemberPress i vårt kurs, bl.a. pga krav til bilag som tilfredstiller norsk bokføringsforskrift. Les mer om WP Bedrift/WP Kurs & Medlemskap her!

Det er feil å si at det er superenkelt og at du ikke vil møte en eneste utfordring. Men har du en god porsjon tålmodighet, så er det fullt mulig å gjøre det selv, uten kjennskap til koding.

Jeg starter med en video som viser deg hvordan MemberPress* fungerer. Det er en av de enkleste og mest oversiktlige løsningene som finnes. Leser du resten av innholdet vil du få tips om flere alternativer.

Hvilken løsning skal man velge?

LMS eller Medlemsløsning

Det finnes mange forskjellige typer plugins man kan bruke til å sette opp onlinekurs i WordPress. Det finnes rene LMS løsninger(Learning Management System) som f.eks LearnDash eller WP CourseWare. I tillegg finnes det en hel del medlemsplugins, som også kan brukes til nettkurs. De er ofte litt mer fleksible på hvordan du organiserer innholdet.

Medlemsplugins

Nivåbaserte

I prinsipp så kan vi dele medlemsplugins inn i to kategorier. Vi har de nivåbaserte som forutsetter at de som kjøper tilgang til nivå 2 autmatisk får tilgang til nivå 1, nivå 3 får tilgang til både nivå 1 og 2 osv. Vi kan bruke WP Skolen som et praktisk eksempel. Her er nivå 1 gratiskurset WP Intro. Nivå 2: WP Basis. De som kjøper det nivået, får automatisk tilgang til gratiskurset WP Intro. Nivå 3 blir: WP Multi. De som kjøper det, vil automatisk få tilgang til både WP Intro og WP Basis osv.

Paid Membership Pro er et eksempel på en plugin i denne kategorien. Stikk i strid med navnet, så er den faktisk gratis å laste ned og bruke, men om du vil ha tilgang til support koster det $99 USD pr år. (PMP kommer i nærmeste fremtid med en løsning for å selge separate kurs ved siden av).

MemberMouse* er også en nivåbasert plugin, og er min absolutte favoritt. Prisen starter på $19.90 USD pr mnd for opp til 1000 deltagere. Det er absolutt ingen upris for et verktøy som gir så mange muligheter.

Medlemsplugins basert på innhold

Jeg fant ingen bedre overskrift i farten 🙂 Det jeg mener med innholdsbasert, er at du kan sette sammen et utvalg av sider og innlegg, og på den måten sy sammen et eget kurs med akkurat det innholdet du måtte ønske. Det gjør at du kan sette opp ett kurs om billakkering og ett om hekling på samme side. Og heklekurs deltagerne vil ikke få tilgang til kurset for billakkerere, eller vice versa. I denne kategorien er MemberPress* min favoritt! Men, det er også mulig å kjøpe tilgang til begge kursene.

Hva du bør tenke gjennom når du skal sette opp et onlinekurs

Logisk og brukervennlig oversikt over innhold

Sett opp sidene på en slik måte at det er enkelt og oversiktlig å finne fram. En custom sidebar med en egen meny over hvert kurs er absolutt å anbefale.

Valg av betalingsløsning

MemberPress gir mulighet for kontant betaling(i praksis betyr det faktura eller forhåndsbetaling), PayPal, Stripe og Authorize.net. Sistnevnte er ikke tilgjengelig i Norge. PayPal fungerer veldig greit, men noen vil absolutt ikke betale via PayPal, særlig ikke hvis de må opprette en egen konto der.

Stripe er nå tilgjengelig i Norge. Stripe krever et SSL sertifikat installert. Det kan som regel kjøpes på samme sted du har webhotell. Prisene varierer en del, noen webhotell tilbyr gratis SSL, mens andre har priser opp mot 3-4000,- pr år.

Forklaringer alle steder det er nødvendig

Prøv å gjøre det så enkelt som mulig for kundene dine, ved å legge inn forklaringer alle steder det kan være den minste tvil om hva de skal gjøre videre.

Ett eksempel her fra WP Skolen: En kunde skulle melde seg på gratiskurset i WordPress, men kom ikke videre fordi det sto at hun skulle fylle ut passord. Jeg trodde det var selvklart at alle skjønte at de kunne velge passord selv når de meldte seg på. I stedet la hun igjen navn og epost i en av boksene hvor du kan sette deg på lista for nyhetsbrev, og trodde passordet da kom på mail.

M.a.o: IKKE ta noe som en selvfølge. Gå ut fra at alt kan misforstås, og legg inn klare meldinger.

På siden der deltagere skal logge inn bør det være en melding om at de bør velge å gjenopprette passord om de har forsøkt å logge inn 3-4 ganger uten å komme inn. Som regel vil sikkerhetsplugins sørge for at en deltager blir utestengt for en kort periode ved for mange forsøk med samme passord.

Man skulle ikke tro det gikk an, men jeg har sett kursdeltagere som har holdt på i flere dager for å logge inn på kurssider med feil passord, til tross for at det ligger en link rett foran nesa for gjenoppretting av passord. Jeg sendte en mail til vedkommende og anbefalte å resette passordet. Men NEI, passordet hennes var riktig, – det var systemet det var noe feil med. Hun kapitulerte etter tre dager og gjenopprettet passordet, og kom inn på første forsøk etterpå.

Få med viktig tekst i mailer som går ut ved kjøp av kurs

Sjekk at all tekst i mailene du har valgt å sende ut via systemet har norsk tekst og inneholder all viktig informasjon.

Test kjøpsprosessen grundig for å se om det er “hull” som bør tettes

Kjør gjennom hele kjøpsprosessen flere ganger, så du er sikker på at alt fungerer som det skal. La det ikke være noen tvil om hva som er neste steg i prosessen. Legg inn forklaringer der det er nødvendig.

Ha en plan B, C og D for ting som kan gå galt

Det aller viktigste er å ha alternativer for betaling. Som sagt, så er det mange som har motforestillinger mot å bruke PayPal, så sørg for å ha minst ett alternativ. Videoer som stopper opp, eller ikke lar seg spille av er et relativt vanlig problem. Som regel kan det løses ved å slette infokapsler eller nullstille nettleseren. Er det helt krise, så last opp alternative videoer du kan gi deltagere ett passord for å se.

Vimeo anbefales til hosting av videoer

Med en Plus eller PRO konto der, vil du få mulighet til å bestemme hvilke(t) domene du tillater visning av videoer. Det gjør at uvedkommende ikke får mulighet til å “embedde” eller bygge inn video linken på andre domener.

Tenk deg godt om før du tillater om videoer skal være mulig å laste ned.

Nedlastingslinker fra Vimeo krever også en PRO konto. Dersom du tillater nedlasting, må du nesten regne med at kursmaterialet blir delt med folk som ikke har betalt for kurset.

*Linker merket med stjerne er affiliatelinker. Det betyr at WP Skolen får en provisjon om du kjøper via linken. Du betaler ikke noe mer for produktet, og vi anbefaler aldri noe vi ikke har testet ut og er fornøyd med selv!

Lærte du noe? I såfall blir jeg glad om du deler!

Kristin Skjæringrud
Kristin Skjæringrud

Kristin Skjæringrud er "rektor" på WP Skolen og mener at WordPress kan brukes til (nesten) alt. Men først og fremst til å bygge nettsider med ;-)

Artikler: 143

7 kommentarer

  1. Hei, takk for god introduksjon, angående batalingsløsninger for et online kurs, hva med vipps?
    Kan det være mulig å legge inn?
    MVH Anne

    • Hei Anne! De fleste kurs- og medlemsutvidelser tar ikke så veldig stort hensyn til norske betalingsløsninger. Men det er selvfølgelig mulig å ta imot betaling via Vipps. Spørsmålet er hvor mye jobb du er villig til å gjøre manuelt, og hvor mange kursdeltagere du skal ha. Hvis du bruker en betalingsløsning som er integrert i utvidelsen du velger, som f.eks Stripe, så vil alt gå automatisk. Hver deltager vil få automatisk tilgang til kurs/innhold med en gang de har betalt. Velger du Vipps, så finnes det løsninger som gjør at medlemmer automatisk legges til som medlemmer/deltagere, og du kan også få dem automatisk inn på en epost liste, men å gi tilgang til selve kurset/medlemssiden må du høyst sannsynlig gjøre manuelt om du velger Vipps.(Om noen vet om løsninger som kan brukes med Vipps så korriger meg mer enn gjerne!!!)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.