Hvorfor bryter folk opp fra alt som er kjent og kjært?

Clengpeerson.as er et lite tomanns aksjeselskap, og nettsiden clengpeerson.no er en nystartet elektronisk Håndbok for norsk migrasjon. Formålet er å drive forskning og formidling innen migrasjonshistorie. 

Hva er migrasjon? 

På første side på nettsiden vår skriver vi: 

Begrepet migrasjon omfatter flyttinger og vandringer over landegrenser, både utvandring fra Norge og innvandring til Norge. Det er et mål at håndbok for migrasjon skal stå for toleranse og respekt overfor mennesker på vandring – den gang og i dag.

Hvorfor bryter folk opp fra alt som er kjent og kjært, og hva gjør de for å skape seg et nytt liv, der de kommer? 

Proffen i prosjektet, den som er spesialist på dette emnet, er Gunnar Nerheim. Han er professor emeritus i historie, tidligere museumsdirektør og forfatter av mange bøker, og har de siste årene stort sett ikke gjort annet enn å studere og skrive om nordmenn som har vandret ut, i første rekke til Amerika, og av alle steder, til Texas og Montana. Hjelpemannskapet, Inger Kari, gikk ut av yrkeslivet som prosjektleder i psykisk helse, etter 17 år som direktør for en psykiatrisk sykehusdivisjon. Det  var ikke så veldig relevant for å lage nettsider! Men jeg har gjennom årene vært korrekturleser, manusbearbeider, forlagsredaktør, hatt mitt eget firma med annonseformidling og layout av annonser i et bygdeblad, med mere.

Et sted å dele kunnskap om utvandring fra Norge

Vårt “produkt” er ikke noe vi skal tjene penger på, men likevel viktig, mener vi. Vi vet hvem målgruppen er, og vi kan tilby dem noe. Nettsiden har ikke noe å selge. Invitasjonen til nettsidens brukere både utfordrer og stiller krav til dem: Skriv en artikkel! Håndboka vil kunne bli stedet hvor de mange som har kunnskap å dele om utvandring fra Norge, kan publisere det de har funnet fram fra historiens mørke og ofte støvete lagre. Mange har ingen steder å publisere det de bruker tiden sin på. Vi tror det kan bli en fin møteplass rundt migrasjonshistoriske problemstillinger. 

Så hvem er målgruppen, og hva kan behovet deres være? Det er mange som holder på med å studere folk som reiste av sted og ut i verden, fra egen slekt, og det finnes folk som er levende opptatt av borgerkrigen, av kulturutvikling, eller av frigjøring fra slaveri, eller av økonomisk utvikling. Det er mengder av interessante kilder – men noen må finne dem, bringe dem sammen, lese dem med et kritisk blikk, og sjekke dem mot andre kilder. Mange historikere og samfunnsvitere forsker på migrasjon på heltid. Til sammen kan alle beretningene gi en økt grunnlagsforståelse om migrasjonsspørsmål  en nyttig og spennende møteplass: Håndbok for norsk migrasjon. Det er bare noen få krav til bidragsyterne: Det de skriver på nettsidene, skal være basert på godt kildearbeid, og kildene skal oppgis under artikkelen.  

Historien bak clengpeerson.no

Nettsiden ble lansert samme dag som Gunnar utga den første boka si om utvandring fra Norge til USA. Håndbok for norsk migrasjon åpnet med over 30 artikler fra norsk emigrasjon til Texas, Montana og andre stater i USA, fra Gunnars egen forskning. Flere lesere har allerede sagt at de vil publisere på nettsiden, så det har vært en god start! 

Bedriften vår, clengpeerson as, ble til fordi Gunnar gikk mot pensjonsalderen. Han har dukket ned i støvete arkiver i et langt liv, og alltid kommet opp igjen med en bok; i bunn og grunn en detektiv, på skattejakt om oljehistorie, møller, elektrisitetsutbygging på norske bygder, skipsfart, byutvikling. Hva nå? Han hadde ideer i fleng, og for to år siden etablerte vi as-et og kjøpte domenet clengpeerson.no. 

Den elektroniske håndboka lå der og lokket som en ide, mens kapitler i bøkene ble skrevet, omarbeidet, rettet opp, bilder og fotnoter og register utarbeidet. Bak bøkene lå en mulighet til å bygge noe større enn å få publisert sin egen forskning. Kanskje bidra til at flere delte sin kunnskap?

“Moderne nettsidebygging var langt utenfor vår erfaringsbakgrunn” 

For meg som støttetroppen var det utfordrende om vi kunne få det til. Moderne nettsidebygging var langt utenfor vår erfaringsbakgrunn. Gunnar hadde laget utstillinger og vært museumsdirektør i over ti år, så han hadde også erfaring med presentasjon av kunnskap. 

Fire uker etter at vi hadde levert inn de siste korrekturene til indeksen til den norske boka, sa Inger Kari: det er vel nå vi kan gjøre det, lage nettstedet, Gunnar? Vi ga oss tre uker. Det måtte være ferdig til boka skulle lanseres. Jeg tok kontakt med ProIsp og logget meg inn på Nettsidebyggeren, og fikk god hjelp med smått og stort. Fargevalg, bilder, tekster begynte å ta form. Så kom spørsmålene om hva med alle de andre som skulle inn og bidra? Var det nok plass til mange hundre sider? Tusen?  Mange forskjellige bidragsytere? Chat-hjelpen fra ProIsp var i tvil. Det så nok ut som om jeg burde bruke WordPress, mente de. Det var gratis. Jeg logget meg inn og prøvde meg. 

Det tok en halv uke, så var jeg absolutt klar for WP skolen. Jeg kom ikke til å greie dette alene.  Det ble seks intense uker! Heldigvis hadde vi lagt inn tre ekstra ukers modningstid.. vi trengte hver en dag. 

Frustrasjon – hjernen ble rett og slett ful

Vår situasjon er ikke så ulik mange andre, tror vi. Vi har etablert egen bedrift fordi vi visste at vi kom til å fortsette med å være aktive etter pensjonsalderen. Det mest frustrerende med å drive egen bedrift er alle de kompliserte oppleggene rundt etableringen og rapporteringen, som er laget for store virksomheter.

Det mest frustrerende med å lage nettsiden var at det i domene-verden eksisterer et helt eget språk. Det ser norsk ut – “utvidelser” eller “blokk” eller “navnetjenere” – men betyr helt andre ting enn man skulle tro. Så er det de halvnorske begrepene, og så alle de andre, plugins og optin og child themes – hjernen blir rett og slett full, for å være ærlig: katastrofalt full.

Var det plass til mer? Ville jeg komme meg gjennom denne modulen? 

Jeg arbeidet ti timer til dagen – av og til mer. Dag ut og dag inn. Så mange detaljer! Så mye som kunne gå galt! Så var det å skru på videoen til neste modul: “Hei, du, det er Ragnhild her, nå skal vi”… eller “Heisann! Det er Kristin! I denne leksjonen skal vi… ” Det var en lise, hver gang: mang en gang har jeg koblet helt ut under de vennlige, beroligende og varme stemmene til Kristin og Ragnhild i kursmodulene, sovnet foran videoene og måttet gå tilbake noen minutter for å få med meg sammenhengen!  

Inger Kari sitter på stand — hjemmelaget av et sekstitalls campingbord og et hobbystaffeli, med cowboybelte og -tørkle og en stein fra det opprinnelige Cleng Peerson-huset i Clifton, Texas, gitt til Gunnar fra ordføreren i The Norwegian Capital of Texas. Nettsidens logo og førsteside blir brukt! 

Vi klarte det! Da klarer du også!

Å lage en helt ny nettside har vært fantastisk moro! Gå i gang, når vi klarte det, 69 og 71 år, kan du også.  Men regn med en sliten hjerne innimellom! 

Følg oppskriftene fra WP-skolen, og ikke gjør for mye på selve siden, før du har gjort tenkearbeidet Ragnhild og Kristin anbefaler! Vi fikk klare og gode råd om hvordan vi skulle bli klar over hva vi ville med nettsiden.  Nettsiden skal gi deg glede hver dag, i tiden etterpå, derfor er denne fasen så viktig. 

Da layout og valg av “tema” var på plass, tenkte jeg, endelig! Vi var så fornøyd, og var klar til å lansere! Men det gjensto en uendelig strøm av elementer. Jeg tok ett om gangen, og gikk videre, det fungerte bra. Gunnar skrev på innlegg, og jeg la inn og fant løsninger, bilder, grid-blokker, skillestreker. Og hva med kommentarfelter? 

Inndelingen i moduler var nyttig. Heldigvis var noen veldig korte! Hele tiden var det å gå inn og ut av instruksjonene, sette videoen på pause, gå tilbake femti sekunder eller tre minutter, se detaljene igjen, og så en beslutning, gå inn på nettsiden og gjøre endringen, og fortsette videoen. 

Uten kursopplegget og støtten fra WP Skolen hadde vi ikke greidd dette. Utrolig morsomt og inspirerende var det også, med kontakten med Kristin og Ragnhild, og jo mer jeg vandret rundt i nettsiden deres, jo mer imponert ble jeg. Ikke bare var det god pedagogikk og stemmer som bragte humor og varme inn i strevet mitt, men kunnskapen og vurderingene er bunnsolide. 

Toppen på kransekaka var da jeg oppdaget “gi videre”-siden deres.. når de tjener penger på plugins de anbefaler, går de midlene til et mikrolånfond for folk som strever med å etablere seg i fattige land! Det er bare å ønske dem lykke til videre! Og jeg blir nok med i “familien”, jeg også! Undres på hva som kommer til å skje, framover? 

Vil du finne ut mer om arbeidet til ClengPeerson.no?

Klikk her for å se hele siden deres.

Ragnhild H. V.
Ragnhild H. V.
Artikler: 85

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.