Hvordan vet man om man har et Gutenberg optimalisert theme?

Et Gutenberg optimalisert theme vil vise symbolene for bred og full bredde. Ser du disse på f.eks en bildeblokk på siden din, så vil du kunne bruke bred og full bredde på alle blokker som tillater denne type visning.

Full bredde
Full bredde
Bred bredde
Bred bredde

NB! Nytt utseende på full og bred bredde i siste versjon av WordPress

Tidligere lå disse ikonene på rekke og rad, slik du ser over her. Nå ligger de under denne «knappen»:
Slik ser ikonene for full og bred bredde ut nå.

Fungerer kun om du bruker en sidemal i full bredde!

Det forutsetter selvfølgelig at du har valgt en layout eller sidemal som faktisk går i full bredde. Det sier seg egentlig selv at disse valgene ikke kan brukes om du velger en layout med sidebar. Det er jo ikke meningen at innhold skal overlappe en sidebar.

Men om themet ditt ikke støtter blokker som går i full bredde, så betyr ikke det at du ikke vil ha glede av blokkredigering. Det er mange andre fordeler ved å bruke blokkredigering.

Bare en så enkel sak som å sette inn bilder og få en symmetrisk layout, er vesentlig enklere med blokkredigering.

Hvordan kommer jeg i gang med blokkredigering?

Hvis du ikke har installert den klassiske editoren som en plugin, så er det blokkredigering du er inne i når du legger til et nytt innlegg eller en ny side. Du vil se + tegnet i venstre hjørne og under tittelen på siden/innlegget:

Slik ser Gutenberg editoren ut.

Hvis du har installert den klassiske editoren og vil ha mulighet til å bytte i mellom blokkredigering og klassisk redigering, så går du inn på Innstillinger -> Skriving og velger «Ja» her:

Slik velger du tilgang til både klassisk og blokkredigering.

Klassisk redigering = kaos fra «baksiden»

Vi kan se på et typisk eksempel hvor vi kommer til kort med den klassiske editoren. La oss si at vi skal ha en side som viser bilder og tekst på hhv høyre og venstre side. Altså noe ala det her:

Bilder og blokkredigering

Jeg har lagt inn et avsnitt med tekst + et høyrejustert bilde. Deretter et nytt avsnitt med tekst, med venstrejustert bilde. Tanken er å få en symmetrisk layout med tekst og bilder på annenhver side. Men som du ser…det blir ganske håpløst å bruke den klassike editoren til dette:

Forskjell på klassisk- og blokkredigering.

Her har jeg brukt shortcodes, eller kortkoder som det heter på norsk, for å lage kolonner. Og de to bildene er faktisk plassert mellom de røde kortkodene. Og bildet helt til høyre er høyrejustert, mens det andre er venstrejustert. Men som du ser…de plasseres der den klassike editoren finner det for godt… Og her er det kun to bilder og to avsnitt med tekst. Tenk deg en lang artikkel med mange bilder og tekst og du har et kaos som er ganske tungt å jobbe med.

Vi bytter til blokkredigering, og ser hvilke muligheter vi har der. Med blokkredigering er kolonner en av de innebygde blokkene. Klikk på + tegnet og hent opp kolonner, og det settes automatisk inn to kolonner. Her er det bare å skrive inn tekst og hente opp bilder:

Sette inn kolonner med blokkredigering
Sette inn kolonner med blokkredigering

Media og tekst

Media og tekst er en annen blokk du kan bruke for å oppnå omtrent samme resultat. I dette themet jeg bruker her(Authority fra StudioPress) så har denne blokka en egen styling. Det er ikke tilfelle i alle themes. Ofte ser denne blokka nesten akkurat lik ut som kolonner, bortsett fra at teksten midtstilles i forhold til bildet.

Bruk av kolonner i et gutenberg optimalisert theme.

Slik ser altså media og tekst blokka ut fra forsiden i dette themet.

Media og tekst blokk

Blokkredigering er ryddigere!

Som du ser så får vi en mye ryddigere oversikt fra «baksiden» når vi bruker blokkredigering. Dette er bare et av mange eksempler på det. Jeg har sagt det før, men sier det igjen: Hopp i det! Det er ingen grunn til å vente med å ta i bruk blokkredigering.

Har du installert den klassiske editoren som en plugin, så går du bare inn på Innstillinger -> Skriving og velger «Ja» for å kunne bytte mellom blokkredigering og klassisk redigering.

Gutenberg optimaliserte themes

Her er en liste over theme vi har testet ut og som har full støtte for Gutenberg. Alle disse selges hos StudioPress(affiliate linker – alle inntekter går til Kiva)

Her er en liste over de gratis theme’s vi har testet(det finnes selvfølgelig mange flere):

Har du lyst til å lære å bygge din egen WordPress side fra «skrætsj»?

Kristin Skjæringrud
Kristin Skjæringrud

Kristin Skjæringrud er "rektor" på WP Skolen og mener at WordPress kan brukes til (nesten) alt. Men først og fremst til å bygge nettsider med ;-)

Artikler: 143

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.