Hvordan gjøre ting rett i forhold til Norsk lov

«Gjeeeeeesp«, tenker du kanskje, eller «eh?? uæææ??» Med mindre du allerede har full kontroll på hvordan gjøre ting rett i forhold til Norsk lov. I såfall blir vi veldig glade for dine innspill og erfaringer i kommentarfeltet under. For er det en ting som hadde gjort livet enklere for bedriftseiere på nett, her i Norge, så hadde det vært ryddige og tydelige regler. Virkeligheten er selvsagt ikke helt slik, ennå. Derfor denne artikkelen, som en liten start.

Merk: vi er IKKE eksperter på Norsk lov. Det vi her deler er kun vår erfaring. For mer konkret og spesifikk info for det som gjelder deg og din bedrift, må du selv kontakte skatteetaten.

MVA – «Må jeg Virkelig ta Ansvaret»?

MVA – MerVerdiAvgift – og ja du må ta ansvar. Den mest spennende delen av å starte en bedrift er å bare starte den. Sette opp nettsiden. Lage salgsside. Begynne å poste på sosiale medier. Få inn de første kundene.

Det som ikke er like gøy er å måtte sette seg inn i rett og galt i henhold til Norsk lov. Som å registrere bedriften som MVA pliktig (eller ikke) og faktisk sørge for at mva blir innbetalt til rett tid. Og det er ditt ansvar. Kristin har en god historie som det er verd å lese. Hennes gamle firma hadde flaks. Det kunne gått motsatt vei….

Er jeg MVA pliktig?

Ja si det 😉 Leser du kun feks teksten på denne siden hos Altinn så kan det se ut som feks undervisning er unndratt mva. Men hva er egentlig å regne som undervisning?

For noen år siden overhørte vi mange som var i oppstarten med nettkurs og som på felles grunnlag lot være å registrere seg som mva pliktig selskap. Begrunnelsen var ofte; «de andre gjør jo ikke det». Det er forståelig, når man er helt ny og i oppstarten, å følge andres eksempel. Når det gjelder lover og regler så kan det dog være lurt å ta ansvar og sjekke opp for egen bedrift. Også i de tilfeller hvor andre har gjort arbeidet og fått sin begrunnelse – det er ikke gitt at Skatteetaten vil gi deg og din bedrift samme svar. WP Skolen er intet grunnlag. Vi er jo en leverandør av undervisningstjeneste, på nett. Så hva sa Skatteetaten om WP Skolens nettkurs? Ta en titt så ser du.

Holder det med betaling via PayPal eller Stripe?

Om du selger nettkurs og medlemskap, en bok, veiledningstjeneste eller et event; Både PayPal og Stripe er supre betalingsløsninger. Lett for kundene å bruke og lett for deg å håndtere. Men er det for lett i henhold til Norsk lov?

Ja, dessverre. Norsk lov krever at kundene dine, uansett, også har tilgang til en faktura. Spesielt om du er mva pliktig, og kundene dine potensielt kan ønske å få fradrag for mva ved kjøp av deg. Da holder det ikke med en utskrift fra PayPal eller Stripe.

Det skal utstedes salgsdokumentasjon ved omsetning av varer og tjenester (faktura, kvittering eller lignende). Dette gjelder både ved kontantsalg og kredittsalg.
Du finner reglene om kravene til salgsdokumenters innhold i Bokføringsforskriften §§ 5-1-1 til 5-1-7
De fleste systemer som brukes for å sette opp et onlinekurs er laget for massemarkedet, uavhengig av land. Ikke spesifikt for å dekke de Norske reglene for dokumentasjon.
Og her kommer problemet: Den kvitteringen som genereres via systemet du bruker og den kundene dine mottar fra f.eks Stripe eller Paypal er ikke godt nok.

Mer om dette fra intervjuet med autorisert regnskapsfører Heidi Bjørbekk

Hvordan løser jeg dette?

Du kan velge den manuelle metoden, dersom det er snakk om få ordre – mao ettersende faktura til kundene. Eller du kan velge systemer som tilfredsstiller Norsk lov. Kristin gjorde en grundig testing av diverse systemer for salg av både produkter og nettkurs for å sjekke hva som holdt mål i forhold til Norsk lov.

Hvordan vet jeg hva jeg og min bedrift trenger?

Om du er usikker, og det er vel kanskje de fleste av oss når det kommer til lover og regler der det finnes få krystallklare svar, så spør ekspertene. I dette tilfellet er ekspertene i Skatteetaten. Det spiller ingen rolle hvor mye eller lite de vet om nettkurs, eller nettsalg eller din bransje. I en tvist kommer du dessverre ikke langt ved å si «men alle andre gjør det jo». Det er ikke sikkert du får det svaret du ønsker deg, og det kan være du må velge bort noen løsninger til fordel for andre, for nettopp å tilfredsstille Norsk lov, men det finnes verre ting;) Gjør du denne jobben med en gang (eller etter å ha lest dette), så kan raskere komme deg tilbake til å gjøre den delen av jobben du faktisk liker. Lykke til.

Kristin Skjæringrud
Kristin Skjæringrud

Kristin Skjæringrud er "rektor" på WP Skolen og mener at WordPress kan brukes til (nesten) alt. Men først og fremst til å bygge nettsider med ;-)

Artikler: 143

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.