Det finnes en jungel der ute, og det å velge et WordPress theme er ikke alltid det enkleste valget. Og apropos jungel…., det er ikke det første stedet jeg anbefaler å lete.
Det finnes en “skog” som kalles Themeforest, og der selges det WordPress themes i bøtter og spann. Mange av dem har utrolig lekkert design, men husk at en fin fasade kan skjule mye rart. Vi anbefaler generelt IKKE å kjøpe theme herfra, spesielt ikke hvis du er nybegynner i WordPress.
Du kan lese mer om årsaken til det her: Hvorfor vi anbefaler å styre unna Themeforest.
Vi anbefaler:
Astra – et av de mest populære WordPress temaene
Det finnes over 1 million WordPress sider som bruker Astra themet. Det er et gratis WordPress theme du kan laste ned via kontrollpanelet i WordPress.
Dette er et utrolig fleksibelt theme, og for å gjøre veien enda kortere til mål, så kan du ta utgangspunkt i en “starter template”. Her er et lite utvalg:
Alle sidene du ser over er satt opp med samme theme som utgangspunkt, og samtlige er satt opp med WordPress sitt eget redigeringsverktøy(også kalt Gutenberg). Du trenger m.a.o. ingen ekstra plugins for å få det utseendet du ser på disse sidene.
Mange kommer veldig langt med gratis versjonen av Astra. Vil du ha tilgang til enda flere valgmuligheter, som f.eks å lage egne “page headers” for de ulike sidene dine, så trenger du Astra Pro utvidelsen i tillegg. Kjøper du den, så har du også tilgang til 1:1 support fra utviklerene bak themet.
NB! Vårt “Ny nettside på 7 dager” kurs er basert på nettopp Astra themet. Og vi fyller stadig på medlemsbloggen med nye Astra tips.
Genesis fra StudioPress.com
Genesis er et av de beste og mest brukte rammeverkene til WordPress, men her finnes dessverre ingen gratis versjoner. Genesis brukes alltid sammen med et childtheme, og det finnes hundrevis av childthemes å velge mellom.
Noen tror at det kun er StudioPress som selger childthemes til Genesis, men det finnes mange flere. Bare hos creativemarket.com finner vi pr d.d. over 400 childthemes til Genesis.
Genesis, altså rammeverket, må i de fleste tilfeller kjøpes fra StudioPress. Childthemes kan også kjøpes fra StudioPress.com, men det finnes flere steder du kan kjøpe childthemes. Her er noen av dem:
Restored316Designs – Feminine WordPress themes
Imagely – Theme spesielt utviklet for fotografer
Themedy
9Seeds
DesignByBloom
SeoThemes
HelloYouDesigns
CreativeMarket – her selges mye annet enn themes, men klikker du på linken kommer du rett til Genesis childthemes. OBS! Les beskrivelsen nøye før du kjøper noe, det hender at theme havner i feil kategori her.
Hvorfor vi anbefaler nettopp Genesis?
Det finnes tusenvis av WordPress themes på markedet, men kvaliteten er varierende. Jeg har ansvar for backup og oppdateringer av ca 150 nettsider, og mange av disse er bygget med nettopp Genesis. Nå og da så oppstår det konflikter mellom theme og plugins, men jeg oppdaget ganske tidlig at nettsider bygget med Genesis rammeverket veldig ofte står, der andre themes kan ha en tendens til å kræsje.
Vil du ha en driftssikker nettside og minst mulig konflikter, så er både Genesis og Astra svært gode valg.
Les også: Hvordan velge theme fra StudioPress
Unngå “theme lock-in”
Jeg har skrevet en egen blogg om konsekvensen av å velge theme og plugins, gjør det nesten umulig å bytte theme den dagen du ønsker å endre utseendet på nettsiden din. Veldig mange av themene fra Themeforest er i denne kategorien. Du kan lese mer om det her: Unngå å bli sperret inne!
Divi fra ElegantThemes er et typisk eksempel på ett theme i den kategorien
Divi har en innebygget sidebygger. Og hvis du synes at den er helt fantastisk, så gå gjerne for Divi. Til Divis forsvar, så skal det sies at de har laget en plugin, som gjør at du kan bruke Divi sin sidebygger selv om du bytter theme.
Problemet kommer den dagen du finner ut at det finnes sidebyggere som er mye bedre og mye enklere i bruk enn Divi. Og som du faktisk fungerer uansett hvilket theme du måtte velge.
DA vil du oppdage at du har en kjempejobb foran deg om du vil bytte ut Divi.
Under ser du en enkel side, satt opp med Divi i Bilde nr 1. I Bilde nr 2 ser du hvordan siden ser ut når jeg bytter til TwentyTwelve. Jeg sitter igjen med et virvar av “shortcodes”, og disse må fjernes manuelt hvis jeg f.eks ønsker å bytte til en annen sidebygger. Eller bare bruke WordPress sin standard editor.
Så for å sitere “Chris Lema”: If you use Divi theme with WordPress, it better be forever – Chris Lema
Jo, men seriøst, – bytte theme vil vel alltid medføre en del jobb?
Ja, det har du rett i. Men hvis du er klar over hvilke problemer som kan oppstå i forkant, så kan du unngå de helt store utfordringene.
Med dagens redigeringsverktøy i WordPress, så kan du gjøre veldig mye uten bruk av såkalte “sidebyggerplugins”.
Må du bruke en sidebygger på hver eneste side og innlegg?
Nei, høyst sannsynlig ikke! Hvis det ikke tilfører økt funksjonalitet, som faktisk er nødvendig på nettsiden din, så bruk WordPress sitt eget redigeringsvertkøy, så sant det er mulig. Da slipper du unna hele problemet med “shortcodes” den dagen du vil bytte theme.
HVIS du trenger en sidebygger, så bruk en som IKKE etterlater seg mengder av shortcodes når du deaktiverer den.
Som f.eks Elementor eller Beaver Builder, eller vår favoritt Thrive Architect. Hvis du bruker en av disse, og en dag velger å slutte å bruke den, så vil du fortsatt ha innholdet i form av tekst og bilder igjen på sider og innlegg.
Du mister selvfølgelig spesielle design elementer som kolonner, stylede bokser, knapper osv. Men i de fleste tilfeller vil du fortsatt ha innhold som gir mening for leserene dine.
Her er en visuell forklaring fra Instagram kontoen vår: