Sett inn det som måtte passe etter skal 🙂 Dette er et spørsmål jeg får veldig ofte. Det kan være alt fra å sette inn video, knapper, kolonner eller andre ting vi ofte bruker i WordPress.
For en stund siden fikk jeg en mail fra en som ikke fikk til å sette inn videoer fra YouTube på nettsiden sin. Vanligvis tilbyr jeg meg ikke å logge inn hos personer som ikke er deltagere på kurs hos oss. Men her gjorde jeg et unntak. Og jeg fant hele 7 YouTube plugins, men ingen av dem gjorde det han ønsket. Det han ønsket var rett og slett å…
…sette inn en video som kan spilles av i ett blogginnlegg
Dette er en av mange ting som er så mye enklere enn mange tror.
- Kopier link til YouTube videoen
- Lim linken inn i blogginnlegget
- That’s it!
Se her:
Det som ofte forundrer meg mest er at veldig mange tror at du MÅ ha plugins for å få WordPress til å fungere. Det å sette inn YouTube videoer har faktisk vært en standardfunksjon i WordPress i mange år. Men allikevel vil du finne mengder av plugins med “YouTube” i navnet, som du høyst sannsynlig aldri får bruk for!
Derfor er en av mine kjepphester følgende:
Lær WordPress først!
Lær hva du faktisk kan gjøre i WordPress UTEN å installere en haug med plugins først.
Skal du:
- … sette inn video, så prøv YouTube og Vimeo blokkene først.
- …sette inn bildegallerier, så prøv WordPress sin egen galleri blokk først.
- …sette inn kolonner, så prøv WordPress sin standarblokk for kolonner først.
- …sette inn en knapp, så prøv WordPress sin blokk for knapper først.
Det er en grunn til at vi går gjennom standardblokkene i WordPress i WP Basis kurset, før vi gjør noe annet. Alt er definert som blokker i dagens WordPress editor. Og du kommer faktisk veldig langt med standardblokkene i WordPress.
Så jeg trenger ikke plugins i det hele tatt nå da?
Det er ikke det jeg sier. Prøv å ha to tanker i hodet på en gang 🙂 Du vil høyst sannsynlig trenge plugins. Det jeg ønsker å oppnå med denne bloggen er å snu tankegangen din litt. Du bør vite hva som er innebygget i WordPress FØR du installerer plugins.
Sjekk hva som faktisk er innebygget i WordPress før du går på jakt etter plugins.
Det finnes plugins du absolutt bør installere. Som f.eks sikkerhetsplugins eller en plugin som optimaliserer bildestørrelser. Og det kan også være lurt å sjekke om leverandøren din av webhotell tilllater de utvidelsene du ønsker å installere. Domeneshop f.eks har en egen liste over plugins de ikke vil at du skal installere, og den inkluderer bl.a. en del av de mest brukte utvidelsene for backup.
Det finnes også leverandører av webhotell som tar hånd om alt som gjelder sikkerhet, og da trenger du faktisk ikke sikkerhetsplugins heller. Men for all del, ikke slett sikkerhetsplugins hvis du ikke er sikker på dette.
Ikke bruk sidebygger-plugins hvis det ikke er helt nødvendig!
Jeg ser ofte at hele nettsider er satt opp med sidebygger plugins(som f.eks Elementor, Divi, WP Bakery, Thrive Architect el.l.), selv om det ikke er en eneste grunn til å bruke denne type plugins.
Definisjoner:
Sidebygger – eller Page Builder som det kalles på engelsk: Jeg vet ikke om det finnes en offisiell definisjon, men typisk for en sidebygger er at brukergrensesnittet overstyres det som er standard i WordPress. Her ser du et eksempel på brukergrensesnittet til Thrive Architect:
Blokkredigering: Dette er standard editor i WordPress nå, og har vært det siden desember 2018. Her klikker man på pluss tegnet for å legge til blokker, og redigeringsmulighetene for hver enkelt blokk ligger på høyre side
Men dere har jo anbefalt Thrive Architect så varmt?
Ja, det har vi og vi anbefaler den fortsatt. Men det har skjedd store endringer i WordPress siden blokkredigering ble standard. I den gamle editoren var det veldig begrenset hva man kunne gjøre. Bare for å sette inn kolonner eller knapper trengte man ekstra plugins. Sånn er det ikke lengre. Veldig mye av det vi før trengte plugins til er nå innebygde funksjoner i WordPress.
Hvis du skal poste en blogg med tekst, bilder, video, kolonner og noen knapper, så trenger du IKKE en eneste plugin for å gjøre det. Da er det bare tull å bruke f.eks Thrive Architect eller Elementor. Hvis du skulle få en plugin konflikt og må deaktivere en sidebygger, så vil du se at alt av kolonner, knapper, bilder osv endrer fullstendig utseende. Det skjer ikke hvis du bruker standard editor i WordPress.
Så når trenger man sidebyggere?
Det enkle svaret på det er: Når du ikke kan oppnå ønsket design med standard editor!
Eller når det vil ta sykt lang tid å sette opp noe som kan gjøres med ferdige maler. Som f.eks når du skal sette opp en lang salgsside. Da er en plugin som Thrive Architect gull verdt, den kommer med flere hundre maler for landingssider. Det sparer deg for veldig mye tid, og du får salgssider eller optinsider som ser lekre ut, uten å anstrenge deg alt for mye!