Hvem skal jeg spørre? Hva skal jeg gjøre? Hvor skal jeg starte?
”Jeg har fått til å laste opp WordPress på webhotellet mitt, så det funker, men hva nå? Jeg vet ikke helt hvilket theme jeg skal velge? Hva tenker du om bilder? Har du noen tips til steder jeg kan finne fine bilder? Og hvor mye tekst trenger jeg egentlig?” Dette var starten på en samtale. Starten på det som var tenkt å bli noe stort og viktig men som nå var et virvar av spørsmål. Eller kaos om du vil. Ja du må ha et domene og et webhotel hvor du installerer WordPress, men før du kommer så langt…
Hva vil du med siden din?
Hva slags nettside er det du trenger og ønsker? Er det en privat bloggside eller din businesside? Skal du presentere varer eller tjenester? Planer om listebygging? Blogge? Er det en etablert bedrift som allerede har logo og den grafiske profilen satt (fonter og farger) eller er du helt i oppstarten? Har du planer om å gjøre alt selv eller sette bort deler eller hele jobben? Hva er budsjettet ditt? Hva med bilder? Er tekstene skrevet?
Hvor skal du starte?
Det er spesielt to fallgruver, eller ytterpunkter, som fort kan koste deg mye tid og penger når det er uklart hvor du skal starte.
1. Du bare starter, uten kart og kompass.
Jeg er litt i glasshus når jeg skriver dette, for det er nettopp sånn jeg selv har lært meg Webdesign og WordPress. Jeg har bare gjort. Og brukt utallige timer på det. Prøving og feiling har vært oppskriften. I det ligger det mye læring og erfaring, men også mye (bortkastet?) tid. Om du ikke går med planer om å gå min vei og selv leve av webdesign, men har nisjen din i noe helt annet, så anbefaler jeg deg ikke denne løsningen. Du kommer til mål, men det vil koste deg unødig mye tid. Uten et kart der målet er markert vet du ikke hva du prøver å lage. Du vet ikke hvilke funksjoner du skal velge. Hvilke farger du skal bruke. Hvilke sider som skal være i menyen. Hva slags verdi du skal gi til de som legger igjen navn og e-post på siden din. Uten kompass så aner du ikke hvilken retning du bør gå først. “Skogen og bare trær” osv. Det blir lett overveldende, når du egentlig kunne nytt den skogsturen, fordi du hadde en retning å gå.
2. Du starter, men blir aldri ferdig.
Du jobber nitidig med alt av tekster og bilder, ser på alle mulige andre websider. Fin-justerer. Tenker. Vurderer. Spør alle. Men kommer aldri i gang med å faktisk lage siden. Alle ideene forblir på et ark. Du føler deg aldri klar nok. Tekstene er aldri gode nok. Bildene er ikke perfekte, sett fra dine øyne. Og du er hele tiden usikker på layout så du vet ikke hva du bør velge. En nettside er, eller bør, være dynamisk. Endre seg i takt med deg og din utvikling. Det som var fint i går er ikke like treffende i dag. Og det skjer så mye både på teknologi og designsiden hele tiden. Skal du vente til alt er perfekt vil du aldri bli ferdig. Og i det du faktisk er ferdig, så er siden utdatert, enten designmessig, teknologisk eller så er det du selv som har endret deg. Og hva da?
Hopp før du er klar, er det mange som predikerer. Jeg støtter det. Men hopp mot det målet du markerte på kartet og ta med deg kompasset i lomma.
Trenger du et egnet kart og riktig kompass?
“Sjekklisten“ er basert på denne erfaringen. Både den erfaringen jeg selv hadde gjort meg med egne sider og erfaringen via kunder. Så før du går i gang med å bygge siden din, land de viktige beslutningene. Lag kartet. Kjenn kompasset. LAST NED GRATIS!
Hvem skal du spørre?
Lytt til erfarne fjellfolk er det noe som heter. Det er ikke så dumt. Noen har gått veien før deg. Noen har gjort feilene før deg, og lært av de, så du kan slippe å gjøre det samme. Eller det rett og slett er snakk om å ha noen å spørre, eller lære av, mens du selv gjør deg erfaringer.
Vi har gått veien. Og går den fortsatt, hver dag.
Det vi har lært er ikke bare fra egen erfaring, men erfaringen fra alle kundene her på WP Skolen. Alt fra hun som skal opp med sin første blogg til hun som skal lansere sitt fjerde nettkurs. Han som skal sette opp bedriftens nettside til han som skal opp med ny nettbutikk. Det er all den erfaringen som har blitt samlet i WP Basis kurset, i VIP-bloggene og ikke minst i “7-dagers kurset“. Slik at du kan ha både kart, kompass og erfarne fjellfolk å lytte til.