Hva er Gutenberg i WordPress?

Det enkle svaret er at Gutenberg er navnet på redigeringsverktøyet i WordPress. Og hvis du lurer på hva et redigeringsverktøy er i denne sammenhengen, så er det der du legger inn tekst, bilder, video og alt annet du vil dele i et blogginnlegg eller på en statisk side.

Hva er Gutenberg i WordPress.
Dette er denne artikkelen sett fra “baksiden” – dette er det som kalles “editor”.

Er Gutenberg og blokkredigering det samme?

Ja, det er det. Alt innhold du legger inn defineres nå som blokker. En overskrift er en blokk. Et avsnitt med tekst er en blokk. En punktliste er en blokk. En video er en blokk osv osv. Det finnes også kolonneblokker. Du kan velge hvor mange kolonner du vil ha ved siden av hverandre. Og andre blokker kan legges inni kolonnene igjen.

Blokker kan flyttes ved hjelp av piltaster. Blokker kan også grupperes. Hvis du f.eks skal re-organisere innhold, så kan det være enklere å gruppere blokker som hører sammen. Da kan du lett bruke piltastene på blokkene og flytte hele gruppen på en gang.

Gutenberg ble standard editor i WordPress allerede i 2018, her er den første bloggen vi skrev om det: Er du klar for Gutenberg – WordPress sin nye editor? Siden den gang har det kommet mange forbedringer.

Er Gutenberg en WordPress plugin jeg MÅ installere?

NEI, Gutenberg er standard editor i WordPress! Du trenger IKKE installere noen plugin.

Det finnes riktignok en plugin som heter Gutenberg, men det er viktig å være klar over at dette er en “beta” plugin. Den brukes av utviklere som jobber med forbedring og videreutvikling av editoren. Dette er IKKE en plugin du bør ha installlert på en “live” side.

Det kan finnes bugs og uferdige “ting” i denne utvidelsen. Hvis du ikke er en av de som ønsker å bidra i den store WordPress dugnaden, så styr unna denne utvidelsen. Eller bruk den kun på en testside, hvis du vil teste ut nye funksjoner.

Gutenberg er altså standardeditor i WordPress. Når du installerer WordPress så får du den med, enten du vil eller ikke!

Dette er en “omslag” blokk

Her har jeg lagt kolonner inni omslag blokka, lagt et filter over bildet, og plassert tekst i venstre kolonne. Et eksempel på en av mange muligheter som nå finnes i standard WordPress editor.

På mobil vil kolonnene legges under hverandre, og da vil bakgrunnsbildet beskjæres og tilpasses teksten.

Leser du denne bloggen på mobil, så vil du ikke se hele bakgrunnsbildet. Og det er slik det er ment å være.
Bakgrunnsbilder er kunt ment være dekor 😉

MÅ jeg bruke Gutenberg i WordPress?

Man må stort sett ingenting her i livet. Det meste vi gjør er basert på valg vi tar. Det er mulig å deaktivere blokkredigering og få tilbake den gamle editoren i WordPress. Den kalles nå for “klassisk editor”. Det er også mulig å bruke sidebyggerplugins for å overstyre standard editor.

Men jeg vil absolutt anbefale å bruke standard editor. Det skal sies at det fortsatt finnes WordPress temaer som ikke er optimalisert for blokkredigering. Det finnes også theme hvor du praktisk talt tvinges til å bruke klassisk redigering eller sidebyggere. Da kan det hende du bør vurdere å bytte ut themet du bruker, og finne noe som ikke begrenser mulighetene dine.

Er Gutenberg en sidebygger?

Godt spørsmål! Det finnes en rekke utvidelser i kategorien “sidebyggere” og jeg vet ikke om det finnes en konkret definisjon på hva en sidebygger faktisk er. Men utvidelser som Elementor, Thrive Architect, Beaver Builder, Divi(finnes også som plugin), WP Bakery m.fl. er typiske sidebyggerplugins. Felles for dem er at de overstyrer hele standardeditoren i WordPress, og gir et helt annet brukergrensesnitt.

Som sagt, så er blokkredigering standard i WordPress nå. Den har faktisk mange blokker som gjør at det nå lar seg gjøre å få samme “look” uten å bruke sidebyggere.

Et godt eksempel er forsiden vår her på WP Skolen. Den består bl.a. av seksjoner med bakgrunnsbilder eller bakgrunnsfarge med tekst og bilder oppå. Vi har brukt kolonner, knapper og “siste innlegg” som nå er standardfunksjoner i Gutenberg (dvs: WordPress ;-)) Før blokkredigering ble standard, så måtte vi ty til sidebyggere for å få en tilsvarende layout.

Så min anbefaling er alltid: La alltid WordPress sine standard funksjoner være førstevalg, og bruk sidebyggere kun på sider hvor det er helt umulig å få ønsket layout uten å bruke.

Brukes Gutenberg i alle WordPress temaer?

I utgangspunktet: JA. Fordi blokkredigering er standard i WordPress. Men det finnes fortsatt eldre temaer på markedet hvor utviklere anbefaler å installere en plugin for å gå tilbake til den klassiske editoren. Den type temaer bør man styre unna heretter(spør du meg!)

Når man kjøper eller installerer et tema, så bør det være en selvfølge at man kan bruke standardeditor i WordPress. Hvis det er et krav å installere en sidebygger for å få temaet til å fungere, så er min anbefaling å finne et annet tema. Mange tester viser at sider som er satt opp med Gutenberg laster vesentlig raskere enn tilsvarende sider satt opp med sidebygger.

Gutenberg er altså standardeditor i WordPress. Når du installerer WordPress så får du den med, enten du vil eller ikke!

Hvilket tema bør jeg velge for å få maks ut av Gutenberg?

Et av mine favorittemaer er Astra. Det er et av de mest brukte temaene for WordPress for øyeblikket, men det betyr ikke at du får en nettside som er lik alle andres.

Astra har en rekke “starter templates” du kan ta utgangspunkt i. Alle de du ser i denne kategorien er satt opp kun ved hjelp av standard blokkredigering, ingen sidebyggerplugins.

Vårt kurs “Ny nettside på 7 dager” er basert på Astra themet. Og vi har også en bonus med eksempler på bruk av Astra som WP Basis deltagere får tilgang til.

Dere som har fulgt oss en stund vet at vi også er glad i Genesis. Alle childthemes som selges hos StudioPress pr i dag er også optimalisert for bruk av blokkredigering.(NB! Gjelder ikke nødvendigvis alle som er merket med “third party” her: StudioPress themes)

Hvilke andre fordeler er det med å bruke Gutenberg?

Raskere nettsider er allerede nevnt. Men en av de store fordelene, er at du ikke trenger å være bekymret for at sidene dine endrer fullstendig utseende ved en plugin konflikt. Dere som har opplevd det med Elementor eller Thrive Architect vet hva jeg snakker om.

Jeg har sett mange eksempler på nettsider hvor sidebyggere er brukt konsekvent, selv om det faktisk ikke finnes en eneste grunn til det.

Så oppstår det en konflikt som gjør at du må deaktivere en sidebygger-plugin, da sitter du plutselig med sider, innlegg, kursleksjoner og evt. andre “custom post types” hvor all styling er borte. Det problemet får du ikke når innhold legges inn med standard editor.

En annen fordel med Gutenberg er at den er helt gratis å bruke :-). Og i de fleste tilfeller vil man få et fint utseende på alle skjermstørrelser om man bruker standardblokker.

Her finner du flere innlegg i kategorien “Gutenberg” på bloggen vår:

  • Hva er en landingsside? Og hva er hensikten?

    Det er litt ulike meninger når det gjelder hvordan man skal definere en landingsside. Man kan f.eks si at en landingsside er den første siden man kommer inn på på nettsiden din. For eksempel fra et google søk. Men som regel definerer man en landingsside som en helt spesifik side på nettsiden din, hvor målet…

    Les mer

  • hva er wordpress

    Hva er WordPress?

    Om du har en nettside eller skal opp med ny nettside, så har du kanskje hørt om WordPress. Noen sier det er det du trenger for å bygge egen side. Andre sier du heller bør bruke systemer som Joomla, Wix og Squarespace. «Smaken er som baken». Ikke overraskende så stemmer vi for WordPress. Men hva…

    Les mer

  • IKKE sett deg selv i den situasjonen her!

    Jeg vil tro de fleste som eier en nettside har fått med seg at Domeneshop ble hacket 17.oktober. I de minste de som har kjøpt domene og har webhotell og/eller e-post kontoer hos dem. Sånt kan dessverre skje. Og når sånne ting skjer, så fylles innboksen min opp av e-post med spørsmål fra kjente og…

    Les mer

PS! Det du ser over her er også en standardblokk. Den heter “Løkke for spørring” og lar deg vise x antall blogginnlegg med tittel, fremhevet bilde og utdrag av tekst.

Kristin Skjæringrud
Kristin Skjæringrud

Kristin Skjæringrud er "rektor" på WP Skolen og mener at WordPress kan brukes til (nesten) alt. Men først og fremst til å bygge nettsider med ;-)

Artikler: 143

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.