FTP program og bruk av det kan få rullgardina til å gå ned for noen og enhver! Skal du sette opp en webside du eier selv, så vil du høyst sannsynlig komme til å trenge et FTP program, før eller siden!
«Jeg prøver å laste opp en plugin til WordPress siden min, men jeg får beskjed om at mappen eksisterer fra før av. Hva gjør jeg nå?»
Dette er et klassisk spørsmål på WP Skolen. Og riktig svar er:
«Du må logge inn via FTP og slette mappen som ligger i plugins folderen. Så kan du laste inn samme plugin på nytt.»
Ble du noe klokere?
Du er ikke den eneste 🙂
Så i dag har jeg tatt på meg hettejakka(nerdens varemerke) og jeg skal prøve å gi deg en enkel forklaring.
Hva er FTP?
FTP står for File Transfer Protocol.
Vi snakker med andre ord om overføring av filer fra ett sted til et annet.
Eller som i dette tilfellet, koble på webhotellet, for å få slettet en mappe eller fil.
Det er da vi trenger et program som gjør det mulig å oppnå kontakt med webhotellet hvor alle disse filene ligger.
Og det er nettopp det vi trenger FTP programmet til!
For å logge på webhotellet via et ftp program, eller ftp klient som det også kalles, trenger vi en adresse, et brukernavn og et passord. Det er informasjon du får fra den leverandøren du kjøper webhotell fra.
Nå er jeg ingen designer, men i figuren her har jeg forsøkt å illustrere hva et FTP program gjør.
FTP programmet sørger for at det oppnås kontakt mellom din datamaskin og webhotellet ditt. Kanskje du har en konto hos Dropbox eller en annen skytjeneste? Prinsippet er akkurat det samme. Du logger deg på en ekstern maskin for å lagre, slette, laste opp eller redigere filer.
FTP innlogging får du fra webhotell leverandøren din
Ofte står denne informasjonen i den første mailen du får fra dem etter å ha kjøpt webhotell. Domenenavnet ditt brukes ofte i «adressen», men det kan også være noe annet. En typisk ftp login kan se omtrent slik ut:
FTP: ftp.domenetditt.no
Brukernavn: endelavdomenet
Passord: 84jfy239d
Dette er det du «mater inn» i ftp programmet for å koble deg på webhotellet ditt.
Velge FTP program
Det mest kjente programmet er FileZilla. Det er ikke fordi det er best, men jeg har brukt det i WP Intro(gratis wordpress kurset vårt) fordi det er gratis og fordi det ser omtrent likt ut på både PC og MAC.
I denne videoen bruker jeg CyberDuck og Captain FTP, det er to andre alternativer. Det finnes mange forskjellige FTP programmer. For å finne flere alternativer kan du bare «google» ftp for mac eller ftp for pc.
De programmene som ikke er gratis, har som regel en gratis prøveperiode så du kan prøve før du evt. kjøper.
I videoen under får du en liten innføring i hvordan et ftp program fungerer.
(Videoen er tekstet, klikk på CC ikonet til venstre for HD ikonet)
Slik ser en klassisk WordPress installasjon ut
Her ser du mapper og filer som ligger på webhotellet.
Themes og plugins ligger i wp-content mappa. Wp-admin og wp-includes mappene er det svært sjelden du trenger tilgang til. Det er gjerne theme eller plugins som må slettes eller lastes opp manuelt.
Ved å dobbeltklikke på wp-content mappen, deretter plugins mappen, vil du få opp alle plugins du har installert på websiden din.
Da kan du klikke en gang på mappen du skal slette, høyreklikke og velge Slett/Delete. Sørg for å ha backup før du gjør dette, så du kan rette opp dersom du skulle være uheldig å slette feil mappe.
De filene du ser her ligger kun på webhotellet ditt og IKKE på din lokale maskin.
Ett FTP program gjør i prinsipp en ting, og det er å opprette kontakt mellom webhotellet og din lokale maskin. Jeg får stadig høre ting som…jeg lagret jo fila på ftp, eller….mappa var på ftp’n sist jeg logget på på den.
Jeg skjønner at det fort kan bli litt forvirring i begrepene til å begynne med. Men nå som du vet at FTP betyr File Transfer Protocol, så er det kanskje lettere å skjønne at man ikke lagrer noe i en overgang mellom to maskiner. Enten ligger filene på din maskin, eller de ligger på webhotellet ditt.
FTP programmet oppretter kun en forbindelse mellom din Mac eller PC, slik at du får tilgang til filene på webhotellet ditt.
Du kan laste filer ned fra webhotellet via FTP, du kan redigere filene på din lokale maskin, og du kan laste filer tilbake til webhotellet via et FTP program.
Ble du noe klokere?
PS! Har du lyst til å lære og bygge din egen webside? Vi har WordPress kurs for deg.