
WordPress og Barneskolen – samme sak?
WordPress er et såkalt Open Source system der alle i teorien kan bidra med sine koder for å skape mulighet for mer funksjonalitet på en WordPress side.
Tenk deg et skolesystem som var bygd opp på samme prinsipp – der hver enkelt lærer selv var med på å utforme hva en skole kunne være.
Et system der lærerne, forskere og andre fagpersoner selv kunne utvikle undervisningspakker, kreative læringsformer, løsninger på utfordringer på alt fra det faglige til det sosiale – samle det på ett område der den enkelte skole så kunne hente ut de de selv ønsket og trengte.
Et system der innhold og løsninger kontinuerlig ble forbedret og utviklet, av de som selv best vet hva som trengs. Det er litt sånn WordPress fungerer.
Når vi står ovenfor tekniske systemer så er det lett å behandle det som nettopp det; et system. Men bak ethvert system står det ett eller flere mennesker.
Plugin – svar på alle mine problem
I begynnelsen trodde jeg at plugins var svaret på alle mine problemer 😀 Det finnes en plugin for (nesten) alt og at løsningen bare var å installere de over en lav sko. Om du nikker gjenkjennende, eller har vurdert å gjøre det samme; STOPP!
Plugins er koder som løser en utfordring.
Noen ganger blir den utviklet, men så glemt av utvikleren. Den blir mao ikke oppdatert. (Jeg bruker plugins som ikke er oppdatert på lang tid, men gjør det med forsiktighet). Men om du ikke har noen sikkerhetsplugins installert og heller ikke tar regelmessig backup så kan utdaterte plugin skape sikkerhetshull, som igjen gjør det lettere å hacke seg inn på siden din.
Uoppdaterte plugins kan også skape konflikt med andre plugins. Andre plugins er mer å regne som et produkt og vedlikeholdes og oppdateres jevnlig. Eksempel på det er Thrive Architect*. (Dette er en affiliatelink og det betyr at vi får en provisjon på salget om du kjøper denne utvidelsen. ALLE inntekter vi får via affilatelinker går uavkortet til Kiva.)
Hva gjør en plugin?
En plugin skaper funksonalitet på siden din. Det er dog en veldig generell betegnelse, så for å gi deg noen eksempler; Det finnes plugins for å gi deg bedre sikkerhet på siden, plugins for å gjøre det enklere å redigere tekster, plugins for å designe sidene, plugins for å gjøre siden mer UU-vennlig, plugins for å nedskalere bilder, plugins for ditt og plugins for datt.
Tilbake til barneskoleeksempelet
Om du sammenligner en WordPress side med en sole så har du med en installasjon av WordPress kun skoletomta. Med themes kan du designe siden – skolebygget kommer på plass. Du skriver tekster og innlegg (blogg) og dermed har du definert klasserom, skolegård og felles-arealet. Du skal ha en side og en skole som er mest mulig i tråd med UU reglene.
På skolen må det bygges en rullestor rampe og dørstokkene må fjernes. På nettsiden din kan du installere Accessability plugins.
En av lærerne har en genial ide om hvordan klasserommene kan deles opp smartere for å gi hver enkelt elev mer oppfølging, og det blir satt opp lettvegger. På nettsiden din finner du en plugin som gir deg større mulighet på designet.
Men hvilke plugins skal jeg velge?
Det finnes 40.367 (!) plugins å velge mellom i WordPress pr nå. Det er selvsagt helt umulig å få oversikt over samtlige. Hva gjør vi når vi står ovenfor mange valgmuligheter uten selv å ha oversikten? Vi spør andre som har erfaring.
”Google is your friend”
Bruk nettet til å søke etter det du trenger. Her er det fortsatt enklest å søke på engelsk, eksempelvis ”WordPress plugin accessibility” eller ”WordPress plugin social media icons”. Det finnes mange som har gitt sine anbefalinger. Når du klikker på en plugin side så vil du også se hvor mange som har lastet ned denne plugin + hvilken poengsum den får (BILDE). Det gir deg en god indikasjon på seriøsiteten av denne plugin. Legg også merke til når den sist ble oppdatert.
Vår anbefaling – Plugins lista
Her får du WP Skolen sin anbefalte liste over plugins! Vi samlet hele WP Skole teamet sine favorittplugins i én liste!
Nettopp fordi det er så mye å velge mellom, så får man sine favoritter når man jobber med nettsider. Har du en eller flere du ikke hadde klart deg uten, så del det gjerne med oss i kommentarfeltet.
Kanskje blir den med på vår favoritt-plugin-liste neste gang!
WORDPRESS PLUGINS - VÅRE FAVORITTER
Det er ikke alltid like lett å orientere seg i jungelen av plugins. Vil du ha en liste over utvidelser vi bruker jevnlig og som vi har gode erfaringer med?
Legg igjen en kommentar