WordPress får en helt ny “editor”
Gutenberg er navnet på det nye “redigeringsverktøyet” til WordPress. Den gamle “WYSIWYG” editoren vil bli borte, og inn kommer Gutenberg i stedet. Hvis du er en WordPress nerd, så har du sikkert fått med deg dette. Men jeg er redd endringen vil komme som julekvelden på kjerringa for mange WordPress brukere.
Gutenberg kan foreløpig installeres som en utvidelse, men f.o.m. versjon 5.0 vil den være integrert i WordPress. Så her kommer en liten introduksjon.
Om det tradisjonelle redigeringsverktøyet blir skrinlagt helt, eller om det blir mulig å bruke begge i en overgangsperiode, er jeg ikke sikker på. Men at dette er fremtidens WordPress “editor” kan vi vel være ganske sikre på. Om den kommer i løpet av våren 2018, slik det først ble antydet, vet jeg ikke. Men det kan være greit å være litt forberedt. Så la oss ta en titt…..
Gutenberg består av “blokker”
Hvert avsnitt, hvert bilde, hver punktliste, hver overskrift – vil være definert som en blokk. Når du starter på ett nytt innlegg(eller en ny side), så vil det se slik ut:
- 1Her legger du til en tittel
- 2Her kan du bare begynne å skrive, og blokken blir automatisk en “Paragraph” blokk.
- 3Eller du kan velge å sette inn en blokk herfra…
- 4Eller du kan legge inn en blokk ved å klikke på + tegnet.
1. Du setter inn blokker ved å klikke på plusstegnet.2. Deretter velger du hvilken type blokk du vil sette inn.
De blokkene du bruker oftest vil legge seg under “Suggested”. Under “Blocks” finner du alle tilgjengelige blokker. Under “Embeds” finner du alle steder det er mulig å bygge inn innhold fra, som f.eks YouTube, Vimeo, SoundCloud, Twitter, Facebook osv.
“Shared” er kanskje det kuleste alternativet. Her kan du lagre dine egne versjoner av blokker som du har formatert utseendet på selv.
Cover Image
Dette er en helt ny mulighet som kommer i Gutenberg. Du kan legge til en tittel med et bakgrunnsbilde slik du ser i gif fila under. Hvis themet ditt støtter det, så kan bildet vises i “wide” eller “full” bredde(dvs bredere enn det vanlige tekstfeltet). Du kan også velge gjennomsiktighetsgraden av filteret som ligger over, og du kan velge at bildet skal ligge rolig mens du scroller nedover på siden.
Styling av avsnitt
Dette er også en helt ny mulighet i Gutenberg. Du kan velge å markere et avsnitt med en bakgrunnsfarge og/eller en egendefinert tekstfarge(1), bare ved å klikke på fargene(3). Utviklere har her mulighet til å legge inn en egen fargepalett for theme de lager. Eller du velger farge selv, ved å klikke på den flerfargede “kula” til høyre. Du kan også velge fontstørrelse(2) selv. Enten ved å klikke på S, M, L eller XL, eller ved å dra i slideren. Drop Cap kan også slås av og på veldig enkelt.
Bilder og bildegallerier
Setter du inn en bildeblokk og finner ut at du vil gjøre den om til ett galleri, så gjøres det også med ett enkelt klikk. Bilder kan trekkes inn, direkte fra en lokal mappe, og bildene tilpasses automatisk slik du ser under. Har du to kolonner og tre bilder, så blir det tredje bildet liggende under i full bredde. Det er selvfølgelig pluss og minus med automatisk “cropping” av bilder, men lettvint er det i hvertfall 🙂
Konvertere en blokk til noe annet enn utgangspunktet
Her har jeg valgt en “Heading” block. Som du ser så kan jeg bytte mellom h2, h3 osv bare med ett klikk(1). Jeg nevnte “Shared blocks” litt lenger opp i innlegget. Her(2) ser du hvordan du enkelt kan klikke på “Convert to Shared Block” om du vil lagre en blokk for gjenbruk på andre sider og innlegg. Du kan også konvertere en blokk til en annen type(3). Her kan jeg f.eks konvertere en overskrift til ett blokksitat(Quote) eller noe annet.
Ved å klikke på de tre punktene til høyre for blokka, kan jeg også redigere som HTML, slette eller duplisere blokka.
Flytte blokker opp og ned
Hvis du ser til venstre for hver blokk, så vil du se piler som peker opp eller ned. Ved å klikke på disse, så kan du enkelt flytte blokker opp eller ned på siden du jobber med. Her ser du også noen flere eksempler på endring fra ett blokksitat til ett annet, eller konvertering til vanlig tekst.
Kolonner, tabeller og knapper
I tillegg til de nevnte blokkene, så finnes det også blokker for tekst kolonner, tabeller og enkle knapper. Og det er også mulig å legge inn enkelte widgeter som blokker. Som f.eks oversikt over de siste innleggene eller kategoriene dine.
Prøv da vel!
Som sagt, så finnes Gutenberg tilgjengelig som en utvidelse du kan ta i bruk allerede nå. Hvis du installerer den, så vær klar over at den fortsatt ikke er helt ferdig utviklet. Det kan være en og annen bug. Men selv om du installerer den, så vil du fortsatt ha mulighet til å bruke den klassiske editoren. Når du åpner ett nytt innlegg eller en ny side, så vil det automatisk åpnes i Gutenberg. Men du har muligheten til å velge “Classic Editor” om du lagrer en kladd og så går tilbake til oversikten over alle innlegg.
Her ser du at det står – Gutenberg bak de innleggene som er skrevet i denne(1), men du kan velge “Classic Editor”(2) for å gå over i den gamle versjonen igjen.
Hva synes du?
Jeg skal ærlig innrømme at jeg var skeptisk når det ble kjent at WordPress planla dette skiftet. Og om du sjekker kommentarene her, eller antall stjerner den har fått, så ser du at det er mange sterke meninger ute og går.
Som kursholder i WordPress, så synes jeg dette ser svært lovende ut. Det er mange nybegynnere som opplever den tradisjonelle editoren som frustrerende. Og selv om vi er aldri så glad i sidebyggeren Thrive Architect, så er den “overkill” for mange som bare ønsker en nettside som er så enkel som mulig å bruke til publisering av innhold.
Fortell oss gjerne hva du synes i kommentarfeltet om du tar i bruk Gutenberg allerede nå!
Flere innlegg i kategorien “Gutenberg”
- Landingsside for InstagramHvis du bruker Instagram, så vet du sikkert at du kun kan ha én link i profilen din(eller i “bio” som man ofte kaller det). Hvis du ønsker at folk skal finne alle dine viktigste linker, så er det ikke lurt å sende folk… Les mer: Landingsside for Instagram
- Hva er Gutenberg i WordPress?Det enkle svaret er at Gutenberg er navnet på redigeringsverktøyet i WordPress. Og hvis du lurer på hva et redigeringsverktøy er i denne sammenhengen, så er det der du legger inn tekst, bilder, video og alt annet du vil dele i et blogginnlegg eller… Les mer: Hva er Gutenberg i WordPress?
- Hvordan lage maler i WordPressDet finnes flere alternativer for å lage maler i WordPress. Og nå snakker jeg ikke om tema/theme. Jeg snakker om layouts eller…maler, jeg har ikke noe bedre ord for det. Maler som kan gjenbrukes når du skal sette opp flere sider med samme design… Les mer: Hvordan lage maler i WordPress
Hvor lenge bør man vente med å oppdatere til 5.0 da? Jeg bruker mest Thrive når jeg bygger.
Registrerer også at det er lite/ingen oppdaterings-aktivitet i forhold til de plug-ins jeg har installert. Påfallende lite egentlig, er det en sammenheng?