Eier du nettsiden din selv? Helt sikker på det…?

Ja, selvfølgelig eier jeg nettsiden min! Hvem skulle ellers eie den?

Det høres kanskje ut som et dumt spørsmål, og jeg skulle ønske det var det. Men jeg får stadig e-post som bekrefter det motsatte.

Noen har kanskje en nettside, men har satt bort hele jobben med å bygge den. Inkludert det å kjøpe domene og webhotell!

DET kan vise seg å bli både kostbart og veldig tungvint!

Som eier av en nettside så er det visse ting du absolutt bør ha full kontroll over selv! Og domenet er det absolutt viktigste!

Du må være juridisk eier av eget domene

Skal du i gang med ny nettside, så KJØP domenet ditt selv! Og sørg for å ta vare på brukernavn og passord du registrerer når du oppretter en konto der du kjøper.

IKKE overlat kjøp av domene til webdesigner!

Er det virkelig noen som gjør det? Ja, det er det.

Og det er faktisk ikke så veldig rart. Det er mye man skal sette seg inn i når man skal i gang med sin første nettside. Og hvis webdesigneren du har valgt sier…Det fikser jeg! Da kan det være veldig behagelig å takke ja til det.

Men om webdesigneren din har kjøpt domenet ditt i sitt navn, så er det i utgangspunktet hun/han som sitter på de juridiske rettighetene til domenet. Det betyr ikke nødvendigvis at du har mistet alle muligheter til å få det tilbake.

Men det beste er å unngå å sette seg selv i den situasjonen!

Hvordan finner jeg ut hvor et domene er kjøpt?

Jeg opplever stadig at folk tar kontakt fordi de vil overta kontrollen over nettsiden sin selv. Noen ganger kan den som har hatt ansvar for firmaets webside sluttet, og du har kanskje fått ansvar for å ta over. Men hvor starter man når man ikke vet hvor hverken domene eller webhotell er kjøpt?

Norid.no er et greit sted å starte, om du har et .no domene. Her kan du gjøre søk i alle .no domener og finne ut hvem som eier det og hvor det er registrert.

Sjekk hvem som eier et domene hos Norid.no

Da vil du få opp hvor domenet er registrert og hvem som eier det. Du vil også få opp navnetjenere, noe som kan avsløre hvor du har webhotell. ProIsp sine navnetjenere starter oftest med ns1.proisp.no. Uniwebs navnetjenere starter med ns1.uniweb.no.

Andre leverandører kan ha litt mere “kryptiske” navnetjenere, som f.eks Domeneshops som starter med ns1.hyp.net. Da er det litt vanskeligere, men spør du vår felles venn Google, så vil du ofte få svar 😉

Hva bør du ha tilgang til og kontroll over selv?

Domenene du eier

Har du innlogging til kontoen der domenet er kjøpt, så vil du kunne se hvor navnetjenere peker. Og da er det normalt enkelt å finne ut om du har webhotell på samme sted, eller om webhotell er kjøpt hos en annen leverandør. I verste fall har du i det minste mulighet til å knytte domenet til et annet webhotell og bygge ny nettside.

Webhotellet

Mange kjøper webhotell der man registrerer domenet. Det er det enkleste, men da er det også viktig å velge en solid leverandør. Et domene kan du i prinsipp kjøpe der det er billigst. Et domene krever ingen ressurser, og du trenger aldri support på et domene. Webhotell derimot, der er det viktig med tilstrekkelig med ressurser, slik at nettsiden din fungerer optimalt.

NB! Lagringsplass er ikke det vikigste. Det er mye viktigere at en leverandør gir deg tilstrekkelig tid til rådighet for å kjøre f.eks backup og oppdateringer.

Med domene og webhotell hos samme leverandør, kan du administrere begge deler fra ett kontrollpanel. Om du har en WordPress installasjon på webhotellet, men ikke har tilgang til innlogging, så kan man finne brukernavn og også opprette nytt passord ved å logge inn i databasen.

ProIsp er definitivt vår anbefaling om du vil kjøpe .no domene og webhotell på samme sted.

FTP/cPanel

Noen ganger må man logge inn på webhotellet for å få tilgang til filene som ligger der. F.eks for å deaktivere en plugin som forårsker nedetid på websiden. Når du kjøper webhotell hos en leverandør som bruker cPanel(som f.eks ProIsp), så vil du få en egen innlogging til dette.

Når du engasjerer en webdesigner/webutvikler, så vil vedkommende ofte trenge tilgang til filer og database. Vanligvis vil tilgang til cPanel da være nok. Du trenger ikke gi ut brukernavn og passordet ditt til selve kundekontoen din.

FTP er en annen måte å koble til webhotellet på. Bruker man FTP, så får man kun tilgang til filene på webhotellet, og ikke databasen. Men skal man f.eks deaktivere eller laste opp en plugin manuelt, så er FTP tilgang nok. For å logge inn via FTP, så trenger man navn på host, brukernavn og passord. Dette er ting du enten finner på kundekontoen din der du har webhotell, eller får tilsendt på mail når du kjøper webhotell.

Viktigst å ha kontroll over domenet

Er du juridisk eier av eget domene, da vet du hvor du har kjøpt det og du har brukernavn og passord til kontoen der. Da har du det viktigste på plass. Da er det ingen som kan ta fra deg rettighetene til å bygge nettside på domenene du eier.

Men jeg vil på det sterkeste anbefale at du eier webhotellet nettsiden er bygget på også. Det finnes webutviklere/webdesignere som tilbyr å ha webhotell på deres konto permanent, men jeg synes ikke det er noen god idé.

I verste fall kan det oppstå konflikter mellom dere, og da er det ingen fordel at andre har kontroll over nettsiden din.

Mener du at jeg som er webdesigner, ikke skal ha kontroll over nettsiden til kunden min?

Nei! Er du webdesigner og har fått ett oppdrag, så bør du beskytte dine interesser til du har fått betalt for jobben du har gjort! Jeg opprettet ofte et subdomene på eget domene, eller bygget siden på en lokal server i første omgang når jeg bygde nettsider for kunder(nå driver jeg kun med opplæring via WP Skolen).

Det finnes dessverre kunder som ikke er så reale også, så webdesignere må også ha lov til å ta visse forholdsregler. Hvis du er webdesigner og gjør hele jobben på kundens webhotell, så kan du faktisk risikere at du blir kastet ut og mister tilgang. Og vips, så satt kunden der med ny webside, uten at du har fått en krone….

Bygger du nettsider for kunder, så bør du ha kontroll over arbeidet du gjør til du har fått oppgjør. I det minste til du har mottatt 2/3 av oppgjøret for jobben. Men når jobben er utført og nettsiden er klar for lansering, så bør nettsiden overføres til kundens eget domene og webhotell.

Synes jeg 😉

Kristin Skjæringrud
Kristin Skjæringrud

Kristin Skjæringrud er "rektor" på WP Skolen og mener at WordPress kan brukes til (nesten) alt. Men først og fremst til å bygge nettsider med ;-)

Artikler: 143

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.