Egen erfaring gir deg de beste rådene

Jeg heter Elin Maageng Jakobsen. Jeg driver Adire, som er prosjektopplæring på nett. Jeg har reist rundt  – hovedsaklig i Norge, men også Sverige, Finland og Tyskland – og holdt kurs i prosjektledelse for privat og offentlig virksomhet. I 1997 startet jeg en frilans-virksomhet som kursholder etter at vi flyttet til Tønsberg.

Desember 1997 fikk jeg en utfordring

«Kan du steppe inn og overta et kurs i prosjektledelse for meg, jeg er dobbeltbooket».

Jeg hadde både prosjekterfaring og undervisningserfaring, men kunne ikke teori om prosjektledelse. 

 • Jeg fikk 8 dagers varsel og 3 floppydisk med powerpoint – modeller andre hadde laget, som jeg ikke forsto. 
 • Jeg hadde ikke egen laptop, men lånte en – som jeg ikke visste hvordan jeg skulle skru på. 
 • Projektoren ble levert i hotellresepsjonen en time etter at kurset startet. 
 • Arrangøren ville ikke betale for drikke til lunsjen for kursdeltakerne. 

Men det gikk bra, og etter noen måneder ble jeg bedt om å overta hele kursporteføljen i Norge.

Jeg har lagt ned mye tid på faglig oppdatering underveis, men det jeg er mest stolt av er at jeg tok denne utfordringen – og klarte å lykkes. Jeg var i flere sammenhenger den ferskeste kursholderen og den aller siste en kursarrangør ringte når det var krise. Men når jeg fikk muligheten gikk jeg «all in» , jobbet fletta av meg, og leverte. Det er ekstremt krevende, men det er slik du får flere oppdrag.

Jeg satt i ti timer på en dårlig ISDN-linje og søkte parallelt i Domeneregisteret, Latin-engelsk ordbok og Brønnøysundregistrene for å finne et firmanavn,  kjøpe domenet og registrere firmaet. I tillegg sørget jeg for å sikre varemerkeregistrering hos Patentstyret.

Jeg anbefaler AS

I begynnelsen hadde jeg ENK, men startet AS i 2005. Jeg anbefaler AS på det sterkeste: Nå trenger du bare å starte med en egenkapital på 30’, som du kan bruke til investeringer, og har ikke revisorplikt før omsetning på 6 mill. Ikke noe stort problem hvis du driver alene 😉

I et AS får du rettigheter som ansatt, ikke som selvstendig næringsdrivende. Ja, det koster i arbeidsgiveravgift, men alternativet er å sikre seg med privat forsikring, eller ta sjansen på at det går bra….

Jeg tror mange gjerne skulle hatt AS og ansettelse som fundamente da koronaen traff små virksomheter. Fordelen med AS er at du formaliserer virksomheten, og du viser at du tar dette seriøst. 

Hvorfor gikk jeg digitalt?

Jeg har hatt MS siden 2001, og etter hvert ble det for strevsomt med lange kursdager, trikk, trillekoffert og flyplasser.  I 2016 lagde jeg en digital strategi: Hvordan få flere bein å stå på, så jeg slipper å stå på bena

Fra 2017 har jeg nesten bare jobbet digitalt, men har noen kurs innimellom. All min markedsføring skjer via hjemmesidene mine.

Parallelt med dette har jeg jobbet veldig mye med mental trening. Så jeg har to store nettsider: 

www.adire.no –  «Prosjektledelse fra teori til praksis» Jeg lager veldig mange filmer, både komplette kurs og små temafilmer. Delvis gratis, og delvis spesielt for kunder. Denne siden er mitt utstillingsvindu, og skaffer meg oppdrag.

www.mindscape.no –   «Hvordan leve godt med kronisk sykdom», primært non profit.

I tillegg har jeg tillitsverv hvor jeg har påtatt meg å være webansvarlig.

www.storgaten51.no – for sameiet vårt. Et eksempel på veldig enkel hjemmeside. Fordelen med domenet er at at vi også har mailadresse på domenet, og kan ha en bra presentasjon av styret og vi kan legge ut mer informasjon, bilder og videoer enn på andre styresystemer. 

Alle disse sidene ble fornyet i sommer, mens jeg tok «Ny nettside på 7 dager», og er bygget og «tweeket» på Astra gratis-theme og malene i kurset. 

Hvilken plattform skal du velge for virksomheten din?

Hjemmeside er et must

Alle seriøse virksomheter har en hjemmeside. Det er en jobb som må gjøres – uansett om du setter den bort eller lager hjemmesiden selv. 

I starten lagde jeg mye rart av hjemmesider og logoer. Så fikk jeg en selvstendig webdesigner som gjorde siden proff  – både på design og det tekniske. Men det koster penger, og det er faktisk en stor jobb å være en god kunde. Du skal vite hva du vil, dere skal kommunisere og planlegge innholdet uansett. Det er uante muligheter for misforståelser, forsinkelser, teknisk hick-up som setter deg ut – og alt koster penger.

Fordelen med å lage din egen hjemmeside er at du har full kontroll på innholdet, du kan oppdatere kjapt, og du kan hele tiden gjøre justeringer og legge til aktuelt stoff.  De tekniske mulighetene er nesten ubegrenset nå – men det er selvfølgelig tidkrevende å lære alt.

Du må gjøre et skikkelig grunnarbeid. Du må ta kursene til Kristin og Ragnhild og lære deg basisen

Men du får kontroll på et helt annet nivå enn om du setter bort jobben. Da kan det bli kommunikasjonssvikt på så mange nivåer – teknisk, fagterminologi, språklig, kulturelt – og det kan bli veldig mye dyrere.

Du kan ha hjemmesiden som plattform for både nettkurs, tjenestesalg og produktsalg.  

Jeg har kjøpt mye forskjellig av nettkurs. Mye er bra, men jeg har landet på at jeg kun bruker WP-skolen. Her får jeg rammeverket for alt jeg trenger i businessen min, og jeg får en leverandør som holder seg oppdatert på faget – og svarer på spørsmål.

I tillegg er Kristin en av de få aktørene på dette markedet som tar spørsmål rundt «moms på nettkurs» alvorlig! 

Skal du investere i månedlig kostnad – kjøp supporten til Kristin. Hvis det er noe jeg ikke skjønner eller får til – jeg sender et spørsmål til support, og får nesten umiddelbart en forklaringsvideo tilbake.

Branding og programmer

Firmanavn

Joda, jeg vet at nesten alle kvinner som lager egne virksomheter bruker sitt eget navn. Jeg forstår argumentet om personlig branding, men jeg synes det er mer seriøst å ha et firmanavn når man er på B2B-markedet. Sjekk hva mannfolka gjør ☺

Adire-logoen fikk jeg laget av en designstudent jeg trente sammen med – den er jeg fantastisk fornøyd med fortsatt.

Jeg har brukt www-fiverr.com på animering, samt på Mindscape logoen. Men finn noen som er dyrere enn 5 dollar hvis du vil ha kvalitet. Det er mange flinke der, men veldig mange unggutter som bare vil lage actionfilm-logoer. Jeg betalte 65 dollar til ei som heter Lisa for 2 Mindscape-logoer

Bilder

Ikke lån bilder på nett – du risikerer kjempefaktura. Det er mange sporingstjenester som gjør at fotografer kan oppdage det når deres bilder er brukt andre steder.

Å kjøpe stock-photo på nett gir en annen utfordring, at de blir for glatte og åpenbart kjøpt. Jeg opplever at det er større toleranse for å ta bilder selv. 

Jeg bruker Canva www.canva.com, og har pro-abonnement der. Det gir tilgang til enormt mange bilder du kan bruke lovlig, du kan laste opp egne, og du har en overflod av redigeringsmuligheter.  Der kan jeg også lage bildekombinasjoner av egne bilder, for å få det ti å se proffere ut.

Jeg har hatt veldig nytte av å ha en proff fotograf til en fotoshoot, men akkurat dette bildet er tatt i portrettmodus i iPhone 11PRO.

A person sitting on a table

Description automatically generated

I Canva har jeg redigert det slik: To like bilder oppå hverandre – på det øverste fjerner jeg bakgrunnen. Så blurrer jeg det underste, og legger det på toppen – og da spiller det ingen rolle hva som ble vist på lerretet.  (Pro-tips: Gjør det øverste svakt transparent når du plasserer det, så det blir helt riktig plassert!)

Da jeg ville ha en annen tekst på «lerretet» la jeg på et rektangel som jeg farger mest mulig likt med et lerret, mellom bildene: https://www.adire.no/gratiskurs/

Med Canva kan jeg bruke bildene og logoene i mange ulike sammenhenger, og sørge for konsistent branding alle steder – hjemmeside, youtube-heading, filmer, LinkedIn profil, kursmateriell etc.

Jeg bruker også www.placeit.net   til å putte disse bildene inn i «mockups» av f.eks. en skjerme eller en bokforside, slik som jeg har i denne linken: https://www.mindscape.no/mentale-styrke-i-ubehag/

På Placeit har jeg ikke abonnement , men betaler ca 8 dollar for en nedlasting.

Video

Det er ekstremt mye å si om det å produsere video, jeg skal bare ta noen av mine viktigste erfaringer:

Lyd er viktigere enn bilde. Dine seere tåler både dårlig bilde og lys, men orker ikke hvis lyden er dårlig.  Jeg har røde pro trådløs mygg som jeg kobler til kameraet eller telefonen. I tillegg har jeg Marantz Pod Pack 1 stasjonær mikrofon til screencasting og podcast.

Akkurat i denne filmen gjør jeg en shortcut: Jeg filmer bare med iPhone PRO uten mikrofon, men kjører samtidig lydopptak med Marantz’en direkte i Camtasia. Så legger jeg sporene over hverandre, trekker ut tidslinja til det ytterste, og legger visuelt hvor lydsporene synkront. Jeg fjerner det dårligste (fra telefonen), men det er morsom øvelse å høre hvor utrolig forskjellig lydkvalitet de to ulike kildene har!

Jeg filmer uansett ikke håndholdt, jeg har et Panasonic Lumix DMC-FZ1000, og det har selvfølgelig de beste innstillingsmulighetene. Men jeg filmer stadig mer med iPhone 11PRO – blant annet videoen i denne kalenderluka.  Det går raskere å laste over i skyen for å teste at alt funker. 

Lys er viktig, og bakgrunnen må være ryddig. 

Jeg legger ved et bilde av kontoret mitt: 

A desk with a computer sitting on top of a book shelf

Description automatically generated

Jeg bruker www.camtasia.com til videoredigering. 

Det funker ikke til å justere bildekvalitet, men supert på all annen redigering. Du kan laste inn video og ta skjermeopptak som du viser i mange ulike kombinasjoner.  I forhold til iMovie så har du ubegrenset antall spor – til film, lyd, logo, animert tekst.

Skal du filme, må du se i linsa – ikke i skjermen, og så nå du tenke på å ha godt nok lys, og en rolig bakgrunn.

Når du filmer  – og snakker feil – ikke tenk at du kan klippe det til etterpå. Jeg har brukt vanvittig mange timer på å trekke ut tidslinja i Camtasia ned til millisekunder for å klippe flytende overganger. Det lønner seg nesten alltid å ta hele tagningen – eller ihvertfall  sekvensen – på nytt.

Markedsføring

Du må kjenne målgruppa di, du må lage stoff for dem – ikke for deg selv. Du må kjenne kundens pain-point, og svare på det. Dette gjelder uansett i hvilken form du når ut til kundene.

Fordelen med en egen hjemmeside er jo at du har en «selger» som er på jobb hele tiden. Men det betyr at du må produsere godt innhold. Hvis du har freebies så må det være kvalitet, og ikke bare selvfølgeligheter.

Så må du tenke søkemotoroptimalisering.

Når firmaet er etabler kan du også legge det til på Google, slik at det kommer opp i kart, og du får statistikk på hvor mange som er på siden din.

Gratis innhold

Jeg deler veldig mye nå, men grunntanken er at jeg gir fra meg stoff som forklarer HVA du skal gjøre, men HVORDAN å man betale for. 

Her ligger hele konseptet mitt i Adire, med å ta fagstoff fra teori til praksis. Jeg har ett unntak, og det er «Sjekkliste prosjektoppstart», som både er en grunnleggende sjekkliste og et kurs i tillegg som forklarer hvordan man går frem for å kunne krysse av alt. https://www.adire.no/ny-som-prosjektleder/gratiskurs-prosjektoppstart/

Alt gratis-stoffet gjør at potensielle kunder kan sjekke ut om de ønsker å bruke meg – enten med en workshop i tillegg til filmene, eller at jeg lager filmer spesielt for en kunde.

På den måten tikker det inn forespørsler fra kunder. Dermed gjør nettsiden og filmene den jobben de skal gjøre.

Jeg har gjort så mange tidkrevende tabber, og håper du har nytte av å lære av mine erfaringer. God jul! 

Hilsen Elin Maageng Jakobsen
Adire AS

Vil du følge Elin videre?

Du finner henne her.

Ragnhild H. V.
Ragnhild H. V.
Artikler: 85

Én kommentar

 1. Hei Elin
  Et tips, Det er en del romlyd (lyd reflektert fra glatte flater/vegger)
  For å unngå dette tror jeg du kan bruke en annen plassering av mikrofon, eller henge opp et større teppe (bilde) på glatte vegger.
  Du hører det selv hvis du lytter på din egen lyd i et headset

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.